2024 July 3 - چهار شنبه 13 تير 1403
مناسبت های تاریخی ماه ذی القعده
کد مطلب: ١٥٨٤٥ تاریخ انتشار: ١١ خرداد ١٤٠٣ - ١٨:١٩ تعداد بازدید: 17
سخنراني ها » شبکه جهانی حضرت ولی عصر عج
مناسبت های تاریخی ماه ذی القعده

آینه تاریخ 11/ 03/ 1403

 
 
 
 
 

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

عنوان برنامه: آینه تاریخ

تاريخ: 11/ 03/ 1403

استاد: حجت الاسلام والمسلمین جباری

مجری: آقای قضبانی

قسمت:120

بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

مجری:

عزیزان بیننده سلام خانم‌ها و آقایانی که شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را می‌بینید با برنامه آینه تاریخ در خدمت شما هستیم در دقایقی که ان شاء الله بهره‌مند خواهیم شد از کارشناس عزیزمان جناب آقای دکتر جباری استاد حوزه و دانشگاه متخصص در مسائل تاریخ و سیره این برنامه شامگاه جمعه‌ها تقدیم حضور شما می شود  و تکرارش که می‌ دانید هر هشت ساعت یکبار تکرار می شود  اولین پخشش روزهای جمعه ساعت نوزده تا بیست است و همینطور که برویم جلو به سه بامداد و عرضم به حضورتان یازده صبح روز شنبه می توانید این‌ها را ببینید قبل از ظهر خدمت استاد عرض سلامی داشته باشیم و برگردیم در خدمت شما باشیم استاد عزیز سلام وقت شما بخیر در خدمت شما هستیم.

استاد: جباری

 علیکم السلام و رحمت الله بسم الله الرحمن الرحیم عرض سلام و ادب دارم حضور شما جناب آقای قضبانی و  شما بینندگان گرامی برنامه در هر جایی که شرف حضور دارید ان شاء الله همواره موفق و. پیروز و سربلند باشید موفق باشیم همه ان شاء الله به جلب رضایت مولا و سرورو ولی نعمتمان  امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و ان شاء الله بتوانیم از همه آنات و لحظات به خصوص از لحظات ماه ذی‌القعده ان شاء الله در مسیر طاعت و عبودیت استفاده کنیم.

مجری:

ان شاء الله خیلی خوش آمدید دکتر ما هفته گذشته افتخاری نداشتیم در خدمت شما باشیم و بعد از این ضایعه بزرگی که رخ داد برای ایران اسلامی و این شهادت عظیمی که رخ داد در مورد حضرت آیت الله رئیسی رئیس جمهور عزیزمان و کسانی که همراه ایشان  هستند ما توفیق نداشتیم خدمت شما باشیم عرض تسلیت کنیم بگوییم امروز خدمت شما عرض تسلیت داریم و امیدوارم که بتوانیم با کارهای خوبمان هم روح شهدا را شاد کنیم هم آقا امام زمان (عجل الله و تعالی فرجه الشریف) ان شاء الله راضی و خوشنود  باشد نکته خاصی اگر دارید ما در خدمت شما هستیم در این موضوع و بعد برویم به موضوع برنامه خودمان  بپردازیم .

استاد: جباری

خواهش می‌کنم بله به هر حال ضایعه بسیار بزرگی بود و سعادت بسیار بزرگ است برای آن عزیزان مسئله شهادت و مشمول این آیه شریفه شدند:

 وَمَنْ يُهَاجِرْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ يَجِدْ فِي الْأَرْضِ مُرَاغَمًا كَثِيرًا وَسَعَةً وَمَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا

کسی که در راه خدا هجرت کند، جاهای امنِ فراوان و گسترده‌ای در زمین می‌یابد. و هر کس بعنوان مهاجرت به سوی خدا و پیامبر او، از خانه خود بیرون رود، سپس مرگش فرا رسد، پاداش او بر خداست؛ و خداوند، آمرزنده و مهربان است.

نساء (4):100

مصداق بارز این آیه هستند کسی که مهاجر الی الله باشد یعنی خروجش از خانه به قصد خدمت به بندگان خدا و حرکت در مسیر طاعت الهی  باشد:

دَخَلَ عَبْدٌ اَلْجَنَّةَ بِغُصْنٍ مِنْ شَوْكٍ كَانَ عَلَى طَرِيقِ اَلْمُسْلِمِينَ فَأَمَاطَهُ عَنْهُ .

رسول خدا(ص)فرمود: بنده اي بهشتي گرديد بخاطر برداشتن شاخه خاري از سر راه مسلمانان.

 الخصال،شیخ صدوق، ج 2، ص 32

 و چه خدمتی بالاتر از این روایت اینکه اگر کسی خاری از سر راه یک مومنی بردارد اجر عظیمی. وعده داده شده است  و کسی که بیاید  برای کارهایی که منافع عمومی دارد سال‌ها نصیب جامعه اسلامی می شود  در این مسیر حرکت کند  حرکت می‌کرد این بزرگوار و تیم همراه ایشان  و بعد این به هر حال موت و مرگ سراغ اینها آمد فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ یعنی انگار اجر انقدر بزرگ است که  دیگر  قرآن کریم همین که  می گوید  این  دیگر  با خدا اجرشون  دیگر  با خدا مثل یک آدم متمولی که  می گوید  خرج تو با من.  وقتی میخواهند عظمت اجر را بیان کند می گویند  فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ خدا  می داند که چه نصیب شهدا می شود  از مسیر شهادت و مرگ در مسیر طاعت و خدمت به جامعه عرض کنم که اگر اذن به آن‌ها داده می‌شد و می‌آمدند و به ما خبر می‌دادند از آنچه که نصیبشان شده است  برای ما حزن و غم و اندوه است احساس خسران است  همانطور که دیدید که میلیون‌ها نفر آمدند در تشییع و این احساس را اظهار کردند.

با اشک‌ها با گریه‌ها با سوختن ها ما خودمان هم خیلی سوختیم و خیلی اشک ریختیم در ضایع از دست دادن اینها امیدمان  به آن رفعت مقام اینها است من این روایت را خیلی اوقات ذکر می‌کنم کسانی که به هر حال به شهادت می‌رسند در مسیر طاعت از دنیا میروند با ایمان از دنیا میروند مشمول آن روایتی هستند که شهدای احد وقتی که رفتند به آن عالم و دیدن نعیم الهی را از خداوند  از این طرف هم گریه و ناراحتی خانواده‌هایشان را می‌دیدند از  خداوند  خواستند که ما را برگردان یک لحظه به این‌ها خبر بدهیم نگران ما نباشید و خطاب رسید که چون سنت الهی بر این نیست که کسانی که به این عالم آمدند برگردند این امکان ندارد اما من از طریق پیامبر  (صلی الله و علیه و آله و سلم ) به آنها خبر می دهم حال شما را و این آیه شریفه ضمن آیات مربوط به جنگ احد در سوره آل عمران نازل شد آیه معروف:

وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا  بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ

(ای پیامبر!) هرگز گمان مبر کسانی که در راه خدا کشته شدند، مردگانند! بلکه آنان زنده‌اند، و نزد پروردگارشان روزی داده می‌شوند. آنها بخاطر نعمتهای فراوانی که خداوند از فضل خود به ایشان بخشیده است، خوشحالند؛ و بخاطر کسانی که هنوز به آنها ملحق نشده‌اند [= مجاهدان و شهیدان آینده]، خوشوقتند؛ (زیرا مقامات برجسته آنها را در آن جهان می‌بینند؛ و می‌دانند) که نه ترسی بر آنهاست، و نه غمی خواهند داشت.

آل عمران (3):169-170

بشارت میدهم به دیگران که نیامدند که بیاید ببینید چه خبر است در اینجا یا مثلاً راجع به مومن سوره یاسین حبیب نجار باز است:

قِيلَ ادْخُلِ الْجَنَّةَ قَالَ يَا لَيْتَ قَوْمِي يَعْلَمُونَ  بِمَا غَفَرَ لِي رَبِّي وَجَعَلَنِي مِنَ الْمُكْرَمِينَ 

(سرانجام او را شهيد كردند و) به او گفته شد وارد بهشت شو گفت ايكاش قوم من مي‏دانستند. كه پروردگارم مرا آمرزيده و از گرامي داشتگان قرار داده است. 

یس(36): 26 -27

تا سنگ بارانش کردند و شهیدش کردند به او خطاب شد قِيلَ ادْخُلِ الْجَنَّةَ بلافاصله وارد بهشت شد و صحنه عوض شد در یک لحظه لذا آنها در یک نعیم ابد داخل شدند اما  ضایعه و خسران ثلمه است.

الإمامُ الصّادقُ عليه السلام : إذا ماتَ المؤمنُ الفَقيهُ ثُلِمَ في الإسلامِ ثُلمَةٌ لا يَسُدُّها شيءٌ .

امام صادق عليه السلام : هرگاه مؤمنِ فقيه بميرد، رخنه اى در اسلام پديد آيد كه هيچ چيز آن را نبندد.

الكافي : ج1،ص38،ح2.

واقعا تعبیر مقام معظم رهبری جایگزین واقعاً کسی مثل  مرحوم شهید رئیسی  الان نداریم و باید دیگران سعی کنند خودشان را شبیه کنند به ایشان  ان شاء الله  خداوند  متعال حالا این مقدری بود که امتحانی است مقدری است  خداوند  مصلحتی که می‌دانست مقدر کرد برای جامعه ما نه برای آن‌ها قطعاً خیر مقدر می کند  خداوند  متعال و امتحان است برای جامعه ما ان شاء الله ملت ما در انتخابات پیش را بتوانند آنچنان عمل کنند که روح شهید رئیسی و همراهانشان شاد شود  و قدردانی کنند و این مسیر ان شاء الله ادامه پیدا کند.

مجری:

  ان شاء الله ان شاء الله راه که ادامه دارد و. ما هم ان شاء الله به پیش می رویم تا ظهور آقا امام  عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) برسد و قیام ایشان و بتوانیم توفیق داشته باشیم در رکاب آقا امام  عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ان شاء الله  جهاد کنیم  سه هزار پانزده پانزده سامانه پیامکی ما است فراموش نکنید از این طریق نظرات پیشنهادات و سوالات خودتان را ارسال کنید اما تلفن‌های شبکه هم در اختیار شما است همین الان تماس بگیرید ان شاء الله اتاق فرمان همکاران عزیزمان  آنجا هستند پاسخگوی شما هستند یادداشت می‌کنند در وقت مناسب تماس می‌گیرند با شما و سوالتان به صورت زنده میتوانید مطرح کنید و جناب آقای دکتر جباری ان شاء الله  . پاسخگوی سوالات شما هم خواهند بود علاوه بر شبکه ماهواره‌ای از طریق سایت شبکه جهانی حضرت   ولیعصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) اپلیکیشن این شبکه که در گوشیاتون نصب می شود  در همراهتان خیلی راحت میتوانید همزمان ما را هم ببینید و به آرشیو برنامه‌ها دسترسی خواهید داشت  استاد عزیز اشاره فرمودید که در ماه ذیقعده هستیم و اینها خوب اتفاقاً یک  چنین  شبی و فردا روزی روز بیست و سه ذعده معروف است به روز زیارتی آقا امام  رضا (علیه السلام) می شود  توضیح بفرمایید که علت چیست؟  و بحث کجا است؟ چرا یک  چنین  روز خاص زیارت امام رضا (علیه السلام)  است.

استاد: جباری

 بله عرض کنم که ما بزرگواری داریم به نام مرحوم سید بن طاووس از بزرگان شیعه است در قرن هفتم ایشان  آثار متعددی دارد  در کتاب اقبال الاعمال که این کتاب در خصوص به هر حال اعمال عبادی زیارات و دعاها و مناسبت ها و اینها در اقبال الاعمال در جلد دوم عرض شود که صفحه بیست و سه در پاورقی مصحح در واقع یا محقق کتاب در پاورقی ذکر می‌کند که در برخی از نسخ اقبال الاعمال این عبارت آمده است بعد مرحوم علامه مجلسی هم در جلد نود و نه بحار صفحه چهل و سه ایشان  این عبارت را نقل می‌کند از اقبال الاعمال ابن طاووس نشان  می دهد که آن نسخه‌ای که دست مرحوم علامه مجلسی بود از اقبال الاعمال این عبارت را داشته است که ایشان  در بحار استناد می دهد به اقبال الاعمال تردید این است که:

و رأيت في بعض تصانيفأصحابنا العجم رضوان اللّه عليهم انه يستحبّ ان يزار مولانا الرضا عليه السلام يوم ثالث و عشرين من ذي القعدة من قرب أو بعد ببعض زياراته المعروفة أو بما يكون كالزيارة.

الإقبال بالأعمال الحسنة - ط الحديثة نویسنده : السيد بن طاووس ، ج 2  ، ص 23

و رأيت في بعض تصانيفأصحابنا العجم رضوان اللّه عليهم مرحوم ابن طاووس که  می‌دانید ایشان دسترسی به کتابخانه وسیعی داشته است آثار زیادی در اختیار داشته است در بعضی از تصانیف اصحاب من العجم به هر حال علمایی که از ایران بودند خودشان که عجم نبوده است در آن‌ها دیدم انه يستحبّ ان يزار مولانا الرضا عليه السلام مستحب است که زیارت بشود مولایمان  امام  رضا (علیه السلام)  يوم ثالث و عشرين من ذي القعدة روز بیست و سوم ذی‌القعده زیارت شود  من قرب أو بعد

عرض شود که چه از نزدیک چه از دور اگر نزدیک مهیا شد. لذا معروف است که روز بیست و سه ذی‌القعده روز زیارتی خاص امام  رضا (علیه السلام) است سندش این عبارت مرحوم ابن طاووس که به بعضی از اصحاب العجم نسبت می دهند از نزدیک یا از دور حالا دیگر  کسی ممکن نشد فردا بالاخره با زیارت امین الله یا زیارت رسیده برای خود آن حضرت  (علیه السلام) باشد ببعض زياراته المعروفة أو بما يكون كالزيارة.

یا زیارت معروف که رسیده است ماثور است یا اینکه به آنچه که کزیاره است حالا. با بیان السلام علیک علی ابن موسی الرضا حداقلش است  دیگر  بالاخره حالا خوب این رسم خوبی است که ما معمولا مرسوم است که بعد از نماز به سه جانب سلام داده می شود اول به امام حسین (علیه السلام)  و بعد به امام  رضا (علیه السلام) برمی‌گردیم سمت خراسان بعد دوباره به امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) یا جامع‌ترش هم اینکه به همه معصومان (علیهم السلام) سلام داده شود  فردا حداقلش یک زیارت این چنین شود  ولی اگر بالاتر امین الله یا زیارت جامعه‌ای یا همان زیارت خاص خوانده شود  خوب است و این به هر حال از جمله. مستحباتی است که باید حساب بر روی آن باز کرد.

 بالاخره مرحوم ابن طاووس که نقل می‌کند از بعضی از علمای شیعه عجم احتمالاً بالاخره آن‌هایی که دسترسی به سندی داشتند که الان در دست مرحوم ابن طاووس نرسیده است به دست ما هم نرسیده است بالاخره ما به ادله سنن در واقع ما یک حسابی باز می‌کنیم  برای این مساله ان شاء الله محروم نشویم از دست ندهیم ان شاء الله بله فردا یادی کنیم از حضرت و.

مجری:

پس اشاره‌ای به شهادت نیست؟

استاد: جباری

خیر نقل معروف و مشهور به همان ایام آخر صفر است دیگر  اقوال دیگری است مثل ذی الحجه و ربیع الاول و اینها است بالاخره روز آخر ماه صفر این قول مقبول قوی است و پذیرفته و مشهور و پذیرفته است.

مجری:

 خیلی متشکر هستیم بالاخره ماه ذی القعده روزهای خاص خودش را دارد زیارت آقا امام  رضا (علیه السلام) و ماه ذی القعده که جزو ماه های حرام است  دیگر.

استاد: جباری

و اینجا هم که ابن طاووس ذکر می‌کند به شهادت اشاره نمی کند فقط بحث زیارت را ذکر می کند.

مجری:

بسیار عالی خیلی استاد از این پاسخی که فرمودید همین روزها یک روز بزرگ  دیگری هم داریم روز بیست و پنج ذیقعده که معروف به دحو الارض یک روز هم خیلی روز بزرگی است  روزه یک چنین روزی بسیار تاکید شده است اینها در این خصوص توضیح می دهید به چه معنا است و چی است اصلا کلا این روز که این همه عظیم و بزرگ است.

استاد: جباری

بله روز بیست و پنج ذوالقعده که دوشنبه می شود در واقع عرض شود که روز معروف به دحو الارض دحو به معنای گسترش گسترانیدن دحو الارض گسترش زمین در قرآن کریم هم در آیه سی سوره مبارکه نازعات:

وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَلِكَ دَحَاهَا

و زمین را بعد از آن گسترش داد.

 نازعات (79):30

بعد از خلقت به هر حال هستی و زمین و آسمان ها زمین را گستراند این در واقع اشاره است به همین بحث دحو الارض. در روایات.

مجری:

 آنجا به این قضیه قسم خورده است؟ قسم خوردن به این قضیه خودش یعنی انقدر عجیب است که قسم خورده می شود.

استاد: جباری

خود دحو الارض  زمین گسترش پیدا می‌کند بر روی زمین همه آب بوده است کم کم خشکی‌ها گسترش پیدا می‌کند قابلیت سکونت پیدا می‌کند که بشری بیاید و این بشر به هر حال در مسیر تکلیف خودش حرکت کند لذا از این جهت بله واقعه واقعه عظیمی ا‌ست منظور در قرآن کریم اشاره به این مسئله شده است در سوره نازعات آیه سی وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَلِكَ دَحَاهَا بعد از خلقت زمین را گستراند. در سوره مبارکه شمس هم با طحاها آمده است که قریب به همین دحاهاست :

وَالْأَرْضِ وَمَا طَحَاهَا

و به زمین و کسی که آن را گسترانیده،

 شمس (91):6

آیه شش سوره شمس قسم یاد می‌کند در واقع در اینجا در سوره شمس ضمن آن یازده قسمی که می خورد:

وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا وَالْقَمَرِ إِذَا تَلَاهَا وَالنَّهَارِ إِذَا جَلَّاهَا  وَاللَّيْلِ إِذَا يَغْشَاهَا  وَالسَّمَاءِ وَمَا بَنَاهَا وَالْأَرْضِ وَمَا طَحَاهَا 

به خورشيد و گسترش نور آن سوگند! و به ماه در آن هنگام كه بعد از آن در آيد و به روز هنگامي كه صفحه زمين را روشن سازد و قسم به شب آن هنگام كه صفحه زمين را بپوشاند و قسم به آسمان و كسي كه آسمان را بنا كرده. و قسم به زمين و كسي كه آن را گسترانيده.

 شمس (91):۱ الی 6

به معنای گسترش است منظور آن روز بیست و پنج ذی القعده روزی است که عرض شود که خشکی‌ها از محل کعبه آشکار شد. آمده است در به هر حال روایات که کعبه حالا به تعبیری بلندترین مرتفع‌ترین بخش زمین بوده است که آب‌ها وقتی فرو می‌نشیند الان مثل جزایری که پیدا می شوند در اثر فرو نشستن آب دریایی دریاچه جایی اینجا هم به همین ترتیب کعبه مرتفع‌ترین بوده است حالا ممکن است  کسی اشکال کند که الان هم آیا این چنین است پاسخ دادن که در تفسیر نمونه پاسخ خوبی دادند این قصه برای صدها میلیون سال قبل است سایش‌ها و تغییراتی که در سطح زمین پیدا شده است الان ممکن است این چنین نباشد اما در بدو خلقت زمین خانه کعبه بلندترین بوده است و مکان کعبه در واقع اولین مکان خشکی است که در زمین پیدا شد و سپس گسترش پیدا کرد دیگر نقاط بعد از آن در واقع گسترش پیدا کرد از این جهت به یوم دحو الارض معروف است و روزی است که اعمال عبادی در این سفارش شده است در روایات به خصوص روزه مسئله صوم یوم دحو الارض سفارش شده است در روایات چندین روایت داریم در این زمینه.

 و قبلا یادم می آید در اینجا اشاره کردیم که یکی از چهار روز سال است که روز دحو الارض که روزه اش بالاترین فضیلت ذکر کردند یوم دحو الارض بیست و پنج ذی‌القعده و باز در پیش داریم هجده ذی‌الحجه روز عید غدیر بعدش هفده ربیع الاول که روز ولادت پیامبر (صلی الله و علیه و آله و سلم ) است و سپس بیست و هفت رجب که بعثت پیامبر  (صلی الله و علیه و آله و سلم ) است این چهار روز را در سال  وعده شصت سال روزه فضیلت شصت سال روزه را برای هر روز دادند روایتی است که عرض شود که در وسائل الشیعه جلد هفت صفحه سیصد و سی و شش مرحوم شیخ حر عاملی نقل می‌کند از عبدالله بن مسعود از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) که:

وعنه قال : في حديث آخر عن عبدالله بن مسعود قال : قال رسول الله صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم ـ في خلال حديث ـ : وأنزل الله الرحمة لخمس ليال بقين من ذي القعدة ، فمن صام ذلك اليوم كان كصوم سبعين سنة.

وسائل الشيعة ،محمد بن الحسن الحرّ العاملي، ج 7، ص336

وأنزل الله الرحمة لخمس ليال بقين من ذي القعدة ، خداوند رحمت را در بیست و پنج ذي القعدة  نازل کرد فمن صام ذلك اليوم كان كصوم سبعين سنة.هفتاد سال در این روایت آمده است  . در بعضی تعابیر شصت سال آمده است اینجا هفتاد سال البته بسته شاید خود روزه گیر و امثال اینها شاید متفاوت شود  اجرش و باز عرض شود:

«فِي خَمْسٍ وَ عِشْرِينَ لَيْلَةً مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ أُنْزِلَتِ الرَّحْمَةُ مِنَ السَّمَاءِ وَ أُنْزِلَ تَعْظِيمُ الْكَعْبَةِ عَلَى آدَمَ ع فَمَنْ صَامَ ذَلِكَ الْيَوْمَ اسْتَغْفَرَ لَهُ كُلُّ شَيْ‏ءٍ بَيْنَ السَّمَاءِ وَ الْأَرْض‏»

در شب  بیست و پنجم ذيقعده، رحمت از آسمان فرود آمد و فرمان بزرگداشت كعبه بر حضرت آدم-عليه السّلام-نازل گرديد. بنابراين، هركس اين روز را روزه بدارد، همه‌ى موجودات ميان آسمان و زمين براى او طلب مغفرت مى‌كنند.

إقبال الأعمال( ط- القديمة)،ج۲،ص 27، ابن طاووس، على بن موسى‌، تاريخ وفات مؤلف: 664 ق‌
که در روایت دیگری دارد که فِي خَمْسٍ وَ عِشْرِينَ لَيْلَةً مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ أُنْزِلَتِ الرَّحْمَةُ مِنَ السَّمَاءِ در بیست و پنج ذی‌القعده رحمت از آسمان نازل شد وَ أُنْزِلَ تَعْظِيمُ الْكَعْبَةِ عَلَى آدَمَ ع تعظیم کعبه نسبت به حضرت  آدم (علیه السلام)  فَمَنْ صَامَ ذَلِكَ الْيَوْمَ اسْتَغْفَرَ لَهُ كُلُّ شَيْ‏ءٍ بَيْنَ السَّمَاءِ وَ الْأَرْض

هر کسی روزه بگیرد این روز را هر چه که بین آسمان و زمین است برای او طلب مغفرت می‌کند این را در اقبال الاعمال مرحوم ابن طاووس جلد دو  صفحه بیست و هفت نقل می‌کند و آن روزهای دیگر هم که اشاره شد :

رُوِّینَا بِإِسْنَادِنَا إِلَى أَبِی جَعْفَرٍ مُحَمَّدِ بْنِ بَابَوَیْهِ بِإِسْنَادِهِ فِی أَمَالِیهِ إِلَى الصَّادِقِ ع قَالَ‏ وَ مَنْ صَامَ یَوْمَ سَبْعَهٍ وَ عِشْرِینَ مِنْ رَجَبٍ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ أَجْرَ صِیَامِ سَبْعِینَ سَنَهً
ابو جعفر محمد بن بابویه  به سند خود در کتاب «امالى» آورده است که امام صادق-علیه السّلام-فرمود: هرکس روز بیست و هفتم رجب را روزه بدارد، خداوند پاداش  هفتاد سال روزه را براى او می‌نویسد.

امالى صدوق، ص  349

روز هفده ربیع الاول فمن صومه کتب الله له ستین سنه شصت سال در اینجا آمده است روز هفده ربیع الاول روز بیست و هفت رجب فمن صامه کمن کفارة ستین شهرا آن شصت ماه و برابر کفاره شصت ماه به اصطلاح روزه است و روز بیست و پنج ذی القعده هم که اشاره شد :

عن علی بن ابراهیم، عن ابیه، عن القاسم بن یحیی، عن جدّه الحسن بن راشد، عن ابی عبداللّه علیه السلام قال: قلت: جعلت فداک للمسلمین عید غیر العیدین؟ قال: نعم یا حسن أعظمها واشرفهما، قلت: وایّ یوم هو؟ قال: هو یوم نصب امیرالمؤمنین صلوات اللّه وسلامه علیه فیه علماً للناس، قلت جعلت فداک وماینبغی لنا ان نصنع فیه؟قال: تصومه یا حسن وتکثر الصلاة علی محمد وآله وتبرّء الی اللّه ممّن ظلمهم فانّ الانبیاء صلوات اللّه علیهم کانت تأمر الاوصیاء بالیوم الذی کان یقام فیه الوصّی ان یتخذ عیداً، قال: قلت: فما لمن صامه؟ قال: صیام ستین شهراً، ولاتدع صیام یوم سبع وعشرین من رجب فانه هو الیوم الذی نزلت فیه النبوة علی محمّد صلّی اللّه علیه وآله وثوابه مثل ستین شهراً لکم. 

من عرض نمودم به حضرت امام جعفر صادق صلوات اللَّه عليه كه فداى تو گردم آيا مسلمانان را عيدى هست بغير از عيد فطر و اضحى  حضرت فرمودند كه بلى اى حسن هست و بزرگتر و بهتر از هر دو است عرض نمودم كه كدام است آن عيد حضرت فرمودند كه آن روزيست كه حضرت سيد المرسلين  حضرت امير المؤمنين صلوات اللَّه عليه را به امامت نصب فرمودند كه خليفه خالق و پيشواى خلايق باشد.گفتم فداى تو گردم آن در چه روز از روزهاى هفته بود حضرت فرمودند كه روزهاى هفته در روزهاى ماه مى‌گردد و معتبر روزه ماه است كه آن روز هجدهم ذى الحجه است و هجدهم در آن سال جمعه بود و جمعه از اين جهة و جهات ديگر شرف دارد مى‌بايد روز هجدهم كه روز ماهست رعايت كنيد.گفتم فداى تو گردم ما را چه بايد كرد فرمودند كه اى حسن روزه مى‌دارى آن روز را و بر حضرت سيد المرسلين و اهل بيتش صلوات بسيار مى‌فرستى و براءت و بيزارى مى‌فرستى كه لعنت باشد بر آن كسانى كه بر اهل بيت آن حضرت ظلم كرده‌اند و حق ايشان را [كه‌] امامت است غصب نموده‌اند يا مى‌گويى كه خداوندا بيزارم از ايشان و هر دو را گفتن بهتر است به آن كه به گويى خداوندا من بيزارم از كسانى كه حق ايشان را برده‌اند و بر ايشان ستم كرده‌اند، و لعنت خدا بر ايشان باد به درستى كه جميع پيغمبران امر مى‌كردند اوصياء خود را كه عيد كنند آن روزى را كه وصى خود را نصب مى‌فرمودند.راوى گفت عرض نمودم كه ما را چه ثوابست كه آن روز را روزه داريم حضرت فرمودند كه آن روز را روزه داشتن چنانست كه شصت ماه را كسى روزه‌ داشته باشد و ترك مكن روزه بيست و هفتم ماه رجب را كه آن روزيست كه حضرت سيد المرسلين را نبى كردند و نبوّت بر آن حضرت نازل شد ، و روزه داشتن آن روز از براى شما مثل روزه داشتن شصت ماهست.

الكافى، ج4، ص148؛ مصباح المتهجّد، ص763؛ وسائل الشيعه، ج7، ص323، ح2؛ بحارالانوار، ج98، ص322

و یوم الغدیر فیهن نصب رسول الله امیرالمومنین علیه السلام این را در وسائل به نقل از مقنعه مرحوم شیخ مفید بنابراین یکی از اعمال مورد سفارش در این روز روز بیست و پنج ذی‌القعده روزه است که حالا از حالا ما عرض کردیم که برای اینکه ان شاء الله همه موفق شویم آماده باشیم برای دوشنبه درک کنیم این روزه را دو روایت راجع به این روز از امام  رضا (علیه السلام) عرض کنم که بحث را در اینجا خاتمه دهم:

عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ سَهْلِ بْنِ زِيَادٍ عَنْ يُوسُفَ بْنِ السُّخْتِ عَنْ حَمْدَانَ بْنِ النَّضْرِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الصَّيْقَلِ قَالَخَرَجَ عَلَيْنَا أَبُو الْحَسَنِ يَعْنِي الرِّضَا ع فِي يَوْمِ خَمْسَةٍ وَ عِشْرِينَ مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ فَقَالَ صُومُوا فَإِنِّي أَصْبَحْتُ صَائِماً قُلْنَا جُعِلْنَا فِدَاكَ أَيُّ يَوْمٍ هُوَ فَقَالَ يَوْمٌ نُشِرَتْ فِيهِ الرَّحْمَةُ وَ دُحِيَتْ فِيهِ الْأَرْضُ وَ نُصِبَتْ فِيهِ الْكَعْبَةُ وَ هَبَطَ فِيهِ آدَمُ ع.

در روز 25 ذی القعده، امام رضا (ع) فرمود امروز روزه بگیرید همان من هم روزه گرفته ام. اصحاب علت را پرسیدند. امام فرمود: در چنین روزی رحمت خدا نشر یافته، و زمین در این روز گسترش یافته و کعبه در ان نصب شده است و آدم در این روز به زمین هبوط کرده است.

الكافي- ط الاسلامية نویسنده : الشيخ الكليني  ،ج 4  ،ص 149تاريخ وفاة المؤلف: 329 ق‌ المحقق / المصحح:‌ غفاري على اكبر و آخوندي، محمد، الناشر: ‌ دار الكتب الإسلامية، مكان النشر: تهران، سنة الطباعة: 1407 ق، رقم الطباعة: الرابعة

 یکی از روات به نام محمد بن عبدالله صیقل. این روایت درکتاب شریف کافی است جلد چهار صفحه صد و چهل و نه ابوالحسن یعنی

خَرَجَ عَلَيْنَا أَبُو الْحَسَنِ يَعْنِي الرِّضَا ع مستحضر هستید هم به امام کاظم (علیه السلام) اطلاق می شود امام  رضا (علیه السلام) هم به امام  هادی (علیه السلام)  هم به امیرالمومنین (سلام الله علیه) بالاخره اینجا  می گوید یعنی رضا در روز بیست و پنج ذی‌القعده امام  رضا (علیه السلام) خارج شد بر ما فَقَالَ صُومُوا فَإِنِّي أَصْبَحْتُ صَائِماً روزه بگیرید من روزه هستم قُلْنَا جُعِلْنَا فِدَاكَ أَيُّ يَوْمٍ امروز چه روزی است هُوَ فَقَالَ يَوْمٌ نُشِرَتْ فِيهِ الرَّحْمَةُ روزی است که رحمت در آن منتشر شده است وَ دُحِيَتْ فِيهِ الْأَرْضُ زمین گسترش پیدا کرده است  وَ نُصِبَتْ فِيهِ الْكَعْبَةُ کعبه نصب شده است  پس پیشینه کعبه به آن زمان دحو الارض برمی‌گردد  وَ هَبَطَ فِيهِ آدَمُ ع.

به اصطلاح آدم (علیه السلام) در چنین روزی بر زمین نزول کرده است  و این یک روایت روایت دیگری حسن ابن علی وشاء است:

 وَ رُوِيَ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ الْوَشَّاءِ قَالَ: كُنْتُ مَعَ أَبِي وَ أَنَا غُلَامٌ فَتَعَشَّيْنَا عِنْدَ الرِّضَا ع- لَيْلَةَ خَمْسَةٍ وَ عِشْرِينَ مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ فَقَالَ لَهُ لَيْلَةُ خَمْسَةٍ وَ عِشْرِينَ مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ وُلِدَ فِيهَا إِبْرَاهِيمُ ع‌  وَ وُلِدَ فِيهَا عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ ع وَ فِيهَا دُحِيَتِ الْأَرْضُ مِنْ تَحْتِ الْكَعْبَةِ  فَمَنْ صَامَ ذَلِكَ الْيَوْمَ كَانَ كَمَنْ صَامَ سِتِّينَ شَهْراً.

كافي ج 4 ص 170.  من لا يحضره الفقيه نویسنده : ابن بابويه، محمد بن على‌ الشيخ الصدوق ، ج 2  ،ص 89،تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‌محقق / مصحح: غفارى، على اكبرناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم ‌مكان چاپ: قم‌ سال چاپ: 1413 ق‌ نوبت چاپ: دوم‌

 این را در من لایحضره الفقیه مرحوم شیخ صدوق جلد دو صفحه هشتاد و نه نقل می‌کند که حسن بن علی وشاء می گوید: كُنْتُ مَعَ أَبِي وَ أَنَا غُلَامٌ فَتَعَشَّيْنَا عِنْدَ الرِّضَا ع- من یک به هر حال نوجوانی بودم همراه پدرم. شام خوردیم خدمت امام  رضا (علیه السلام) لَيْلَةَ خَمْسَةٍ وَ عِشْرِينَ مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ شب بیست و پنج ذی القعده فَقَالَ لَهُ لَيْلَةُ خَمْسَةٍ وَ عِشْرِينَ مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ وُلِدَ فِيهَا إِبْرَاهِيمُ ع‌ امام رضا (علیه السلام) فرمود که در این شب ابراهیم (سلام الله علیه) متولد شده است وَ وُلِدَ فِيهَا عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ ع عیسی بن مریم (علیه السلام)  هم در همان  شب دحو الارض به تعبیر این روایت متولد شده است  وَ فِيهَا دُحِيَتِ الْأَرْضُ مِنْ تَحْتِ الْكَعْبَةِ  زمین از زیر کعبه گسترش پیدا کرده است  فَمَنْ صَامَ ذَلِكَ الْيَوْمَ كَانَ كَمَنْ صَامَ سِتِّينَ شَهْراً.

هر کس امروز روزه بگیره گویا شصت ماه را روزه گرفته  است ببینید در روایت امام (علیه السلام)  رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) هفتاد سال آمده بود اینجا شصت ماه آمده است این اختلاف علمای ما معمولاً گاهی به این توجیه می‌کنند که بسته به درجات روزه داران فضیلت متفاوت می شود  می‌خواهم یک  مثالی بزنم که درس آموز است در واقع مثال قرآنی راجع به انفاق آیه را همه شنیدیم :

مَثَلُ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ  وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَنْ يَشَاءُ  وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق می‌کنند، همانند بذری هستند که هفت خوشه برویاند؛ که در هر خوشه، یکصد دانه باشد؛ و خداوند آن را برای هر کس بخواهد (و شایستگی داشته باشد)، دو یا چند برابر می‌کند؛ و خدا (از نظر قدرت و رحمت،) وسیع، و (به همه چیز) داناست.

بقره (2):261

کسی که انفاق در راه خدا می‌کند مثل او مثل حبه دانه گندمی هر دانه‌ای که در زمین کاشته می شود  هفت سنبله می شود  در هر سمبله‌ای صد می شود  هفتصد تا یعنی یک درهم یک ریال یک تومان یک دلار بالاخره انفاق کردن هفتصد برابر طبق این آیه بعد  می گوید  وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَنْ يَشَاءُ  خدا دو برابر می کند برای هرکس که بخواهد بعد  می گوید  وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ خداوند  وسعت دارد نعمت ش را عالم است این در واقع سه مرتبه ذکر می‌کند در آیه هفتصد برابر هزار و چهارصد برابر و نهایتش را دیگر مشخص نمی کند که چه مقدار بسته به میزان اخلاص و نیت و میزان انفاق و نوع انفاق و امثال اینها خداوند بازگذاشته است درجات پاداش را فکر می‌کنم درباره روز دحو الارض تابستان است زمستان است روزهای بلندترین روز.

مجری:

 طبق گفته شما متفاوت می شود متشکر هستیم نکته خاصی که در این قضیه نداریم حاج آقا مباحث اخلاقی که اشاره فرمودید یکشنبه‌ها هم اگر توضیح بدهید فکر کنم شاید تا آخر این یکشنبه آخری  باشد یکشنبه  دیگر هم داریم یا خیر یکشنبه‌ها یک  نمازی دارد توضیح بفرمایید سپس یک میان برنامه ببینیم برگردیم.

استاد: جباری

  بله نماز ماه ذیقعده بله همان طور که اشاره فرمودید آخرین یکشنبه است که حتماً عزیزان بیننده و ما نباید غفلت کنیم مرحوم شیخ عباس قمی خاتم المحدثین چند روز پیش سالگرد رحلت ایشان بود بله در مفاتیح اشاره می کند به این روایت و روایت می‌خوانم اجمالش را می‌خوانیم:

خَرَجَ رَسُولُ اللَّهِ ص يَوْمَ الْأَحَدِ فِي شَهْرِ ذِي الْقَعْدَةِ فَقَالَ يَا أَيُّهَا النَّاسُ مَنْ كَانَ مِنْكُمْ يُرِيدُ التَّوْبَةَ قُلْنَا كُلُّنَا نُرِيدُ التَّوْبَةَ يَا رَسُولَ اللَّهِ فَقَالَ ع اغْتَسِلُوا وَ تَوَضَّئُوا وَ صَلُّوا أَرْبَعَ رَكَعَاتٍ وَ اقْرَءُوا فِي كُلِّ رَكْعَةٍ فَاتِحَةَ الْكِتَابِ مَرَّةً وَ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ وَ الْمُعَوِّذَتَيْنِ مَرَّةً ثُمَّ اسْتَغْفِرُوا سَبْعِينَ مَرَّةً ثُمَّ اخْتِمُوا بِلَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ ثُمَّ قُولُوا يَا عَزِيزُ يَا غَفَّارُ اغْفِرْ لِي ذُنُوبِي وَ ذُنُوبَ جَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ ثُمَّ قَالَ ع مَا مِنْ عَبْدٍ مِنْ أُمَّتِي فَعَلَ هَذَا إِلَّا نُودِيَ مِنَ السَّمَاءِ يَا عَبْدَ اللَّهِ اسْتَأْنِفِ الْعَمَلَ فَإِنَّكَ مَقْبُولُ التَّوْبَةِ مَغْفُورُ الذَّنْبِ وَ يُنَادِي مَلَكٌ مِنْ تَحْتِ الْعَرْشِ أَيُّهَا الْعَبْدُ بُورِكَ عَلَيْكَ وَ عَلَى أَهْلِكَ وَ ذُرِّيَّتِكَ وَ يُنَادِي مُنَادٍ آخَرُ أَيُّهَا الْعَبْدُ تَرْضَى خُصَمَاؤُكَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ يُنَادِي مَلَكٌ آخَرُ أَيُّهَا الْعَبْدُ تَمُوتُ عَلَى الْإِيمَانِ وَ لَا أَسْلِبُ مِنْكَ الدِّينَ وَ يُفْسَحُ فِي قَبْرِكَ وَ يُنَوَّرُ فِيهِ وَ يُنَادِي مُنَادٍ آخَرُ أَيُّهَا الْعَبْدُ يَرْضَى أَبَوَاكَ وَ إِنْ كَانَا سَاخِطَيْنِ وَ غُفِرَ لِأَبَوَيْكَ ذَلِكَ وَ لِذُرِّيَّتِكَ وَ أَنْتَ فِي سَعَةٍ مِنَ الرِّزْقِ فِي الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ وَ يُنَادِي جَبْرَئِيلُ ع أَنَا الَّذِي آتِيكَ مَعَ مَلَكِ الْمَوْتِ ع أَنْ يَرْفُقَ بِكَ وَ لَا يَخْدِشَكَ أَثَرُ الْمَوْتِ إِنَّمَا تَخْرُجُ الرُّوحُ مِنْ جَسَدِكَ سَلًّا [سَلَاماً] قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ لَوْ أَنَّ عَبْداً يَقُولُ فِي غَيْرِ الشَّهْرِ فَقَالَ ع مِثْلَ مَا وَصَفْتُ وَ إِنَّمَا عَلَّمَنِي جَبْرَئِيلُ ع هَذِهِ الْكَلِمَاتِ أَيَّامَ اللَّهِ رَبِّي [أُسْرِيَ بِي‏.]

رسول خدا(ص) در روز یکشنبه ماه ذى القعده فرمود: «ای مردم! کدام‌یک از شما می‌خواهید توبه کنید؟» گفتند: رسول خدا! همه ما می‌خواهیم توبه کنیم. پیامبر فرمود: «غسل کرده، وضو گرفته و چهار رکعت نماز بجا آورید. در هر رکعت یک‌بار "فاتحة الکتاب"، سه‌بار "قل هو اللّه احد" و یک‌بار "معوذتین" (قل اعوذ برب الفلق ‏و قل اعوذ برب الناس) بخوانید. آن‌گاه هفتادبار استغفار نموده و در پایان "لا حول و لا قوّة إلا باللّه" بگویید. سپس بگویید: "یا عزیز یا غفّار اغفر لی ذنوبی و ذنوب جمیع المؤمنین و المؤمنات فإنّه لا یغفر الذّنوب إلا أنت"؛ اى عزیز! اى بخشاینده! گناهان من و گناهان تمام مردان و زنان مؤمن را بیامرز که جز تو کسى گناهان را نمی‌آمرزد». آن‌گاه فرمود: «بنده‌اى از امت من چنین عملى را انجام نمی‌دهد، مگر این‌که از آسمان به او ندا می‌رسد: بنده خدا! عمل را از نو شروع کن که توبه تو قبول، و گناهانت آمرزیده شد. فرشته دیگر از زیر عرش ندا می‌کند: اى بنده! مبارک باد بر تو و بر خانواده و خاندانت. منادى دیگرى صدا می‌زند: در روز قیامت، دشمنانت را از تو راضى می‌نمایند. فرشته دیگرى ندا می‌کند: اى بنده! با ایمان از دنیا می‌روى. دینت از تو گرفته نشده و قبر تو وسیع و نورانى خواهد شد. منادى دیگرى صدا می‌زند: پدر و مادرت راضى می‌شوند، گرچه خشمگین باشند، پدر و مادر، تو و خاندانت بخشیده شده و در دنیا و آخرت خوش رزق خواهى بود. جبرئیل ندا می‌کند: من با فرشته مرگ پیش تو آمده و به او دستور می‌دهم که با تو خوش‌رفتار بوده، به‌خاطر مرگ آسیبى به تو نرسانیده و به نرمى، روح را از بدنت خارج نماید». گفتند: ای رسول خدا! اگر کسى در زمان دیگرى چنین بگوید چطور؟ آن حضرت فرمود: «چیزهایى را که گفتم براى او نیز خواهد بود. جبرئیل این مطالب را در شب معراج به من گفت»

إقبال الأعمال،سید بن طاووس، ج‏۱، ص ۳۰۸.

 در اقبال الاعمال مرحوم ابن طاووس جلد دو صفحه  بیست نقل می‌کند سریع عرض می‌کنم روایت از انس بن مالک است صحابی پیامبر  (صلی الله و علیه و آله و سلم )  منتها سندش اقبال الاعمال ابن طاووس است جلد دو صفحه بیست  می گوید

خَرَجَ رَسُولُ اللَّهِ ص يَوْمَ الْأَحَدِ فِي شَهْرِ ذِي الْقَعْدَةِ روز یکشنبه پیامبر  (صلی الله و علیه و آله و سلم )  خارج شد بر ما و فرمود که: ای مردم کدام یک از شما قصد توبه دارد گفتیم: همه ما  یا رسول الله (صلی الله و علیه و آله و سلم ) همه می‌خواهیم توبه کنیم فرمود که پس وضو بگیرید غسل کنید اول غسل کنید وضو بگیرید

وَ صَلُّوا أَرْبَعَ رَكَعَاتٍ چهار رکعت نماز بخوانید بگذارید وَ اقْرَءُوا فِي كُلِّ رَكْعَةٍ فَاتِحَةَ الْكِتَابِ مَرَّةً وَ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ وَ الْمُعَوِّذَتَيْنِ مَرَّةً ثُمَّ اسْتَغْفِرُوا سَبْعِينَ مَرَّةً. در هر رکعت یک بار فاتحه الکتاب سوره حمد بخوانید و قل هو الله احد سه بار و معووضتین هم یکبارسپس استغفار کنید و بعدش هفتاد مرتبه هم استغفار کنید

 ثُمَّ اخْتِمُوا بِلَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ بعدش هم این ذکر را بگویید و بعد این ذکر را ثُمَّ قُولُوا يَا عَزِيزُ يَا غَفَّارُ اغْفِرْ لِي ذُنُوبِي وَ ذُنُوبَ جَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ ثُمَّ قَالَ ع خدایا بیامرز مرا و همه مومنین و مومنات را که جز تو آمرزنده همه گناهان نیست بعد پیامبر  اکرم (صلی الله و علیه و آله و سلم )  اجر های عظیمی برای این نماز و این اعمال ذکر کردند که مَا مِنْ عَبْدٍ مِنْ أُمَّتِي فَعَلَ هَذَا إِلَّا نُودِيَ مِنَ السَّمَاءِ هر کس این را انجام بدهد از امت من  از آسمان ندا می‌رسد که يَا عَبْدَ اللَّهِ اسْتَأْنِفِ الْعَمَلَ از عملت سر بگیر فَإِنَّكَ مَقْبُولُ التَّوْبَةِ مَغْفُورُ الذَّنْبِ گناهانت آمرزیده شد توبه ات پذیرفته شد و یک فرشته‌ای از آسمان ندا میدهد که ای بنده مبارک باد بر تو و بر اهل تو و ذریه تو یک منادی دیگر ندا میدهد که به اصطلاح.

تَرْضَى خُصَمَاؤُكَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ يُنَادِي مَلَكٌ آخَرُ دشمنان در روز طلبکارانت در قیامت راضی کردی از خودت  خداوند  آن‌ها را راضی میکند ملک  دیگری ندا میدهد که ای بنده خدا أَيُّهَا الْعَبْدُ تَمُوتُ عَلَى الْإِيمَانِ بر ایمان از دنیا خواهی رفت. دین تو از تو سلب نخواهد شد و قبر گشاد می شود و نورانی می شود  فرشته دیگری ندا می دهد که ای عبد والدینت از تو راضی می شوند و برای آن‌ها هم غفران شامل حال آنها می شود و سعی در رزق در دنیا نصیب تو می شود  و همینطور رزق آخرت و جبرئیل هم ندا می دهد که من با ملک الموت میابم برای قبض روح تو همراه می شوم با  رفق و مدارا با تو رفتار کند و عرض شود که روحت آرام از بدنت خارج می شود  وعده‌های عظیمی. برای نماز مترتب است این هم .

مجری:

ان شاء الله کسانی  هم که توفیق نداشتند در یکشنبه‌های گذشته ماه ذی القعده این یکشنبه را خلاصه قدر بشناسند استاد فرمودید دیگر چهار رکعت است به مفاتیح مراجعه کنند نماز های مستحبی دو رکعت دو رکعت است چهارتایی گفتند یعنی دو تا دو رکعتی در هر رکعت یک حمدی خواندید بعدش سه بار سوره اخلاص یک بار قل اعوذ برب فلق یک بار قل اعوذ برب الناس درست است بعد همان طور که استاد فرمودند بعد که چهار رکعت را خواندید آن  هفتاد استغفار و اینها است که ان شاء الله آثار آن را خواهند دید استاد اجازه بدهید که میان برنامه ببینیم برگردیم ان شاء الله در خدمت شما و عزیزان بیننده باشیم  یادآوری کنم تماس بگیرید و سوالاتتان را به صورت زنده و مستقیم بپرسید و استاد ان شاء الله پاسخگو خواهند بود بعد از میان برنامه ما اولویت با تلفن‌های شماست و در صورتی که نباشد می رویم به موضوع اصلی خودمان بحث سیره شریف پیامبر اکرم (صلی الله و علیه و آله و سلم )  را خواهیم دید اللهم عجل لولیک الفرج یک میان برنامه ببینیم و برگردیم.

صلی الله علیک یا مولای یا صاحب العصر و الزمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) چه میان برنامه خوبی را عزیزان پخش کردند واقعا تقدیر دارد  و یک  چنین  لحظاتی که دل‌های ما بیشتر از وقت های دیگر متعلق به آقا امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است این نوای زیبا را گذاشتند و استفاده کردیم  فکر کنم تماس داریم اگر تماس است ما اول این بخش را با تماس بیننده‌ها شروع کنیم بعد ان شاء الله به بحث بپردازیم استاد نظر شما تماس بگیریم بهتر است دوست عزیزمان جناب آقای حسینی از مازندران سلام علیکم خوش آمدید در خدمت شمای هستم.

بیینده

 خدا قوت بدهد خدا حفظتان کند  من زیاد وقتتان را نمی‌گیرم چند سوال داشتم میرداماد در رساله خودش در بحث ایام یکی همین بیست و پنجم ذی‌القعده من می‌خواهم این سه سوال  را بپرسم این که میگویند روزه ذی القعده ثواب هفتاد سال دارد آیا همان  بیست و پنجم است یا بیست و هفت میخواست دو داحل معنی کامل چیست؟ من می‌خواهم بدانم این داحل کعبه به چه مناسبتی به کار می رود که بیست و پنجم سوال سوم اینه که داحی الکعبه شما الان حضرت استاد گفتند داحی الکعبه یعنی روزی که  خداوند را نصب کعبه قرار داده  است در صورتی که ما داریم می‌گوییم ده بار خداوند گسترش زمین داده این تناسب دارد یا ندارد خدا حفظتان کند جفتتان خدا نگهدارد خدا نگهدار.

مجری:

خیلی متشکرم جناب آقای حسینی ایشان می گوید بیست و پنج ذیقعده است یا بیست و هفت ذیقعده است آیا روایتی داریم؟ شما فرمودید ثواب روزه امروز معادل شصت سال یا هفتاد ساله برای یک  چنین  روزی روزه گرفتن هفتاد سال پنج سال والا چیز کمی است برای چنین روزی  بله داحل کعبه دحو الارض گفت این ها چیست؟

استاد: جباری

 معنای گسترش زمین از تحت مکان کعبه است در واقع. مکان کعبه منظورم مکان کعبه است که الان کعبه در روی آن مکان و آن زمین قرار دارد  آنجا اولین جای اولین خشکی است که در روی این آبهای سطح زمین همه را پوشانده بود آنجا در واقع اولین خشکی آشکار می شود و همان جا مقرر می شود  که کعبه در آنجا نصب شود  و شاید که بنا شود  که عرض شود که این مقرر شد نصب کعبه اما بنای کعبه را از حضرت آدم (سلام الله علیه) بعد بنا کرد بعد از هبوط در زمین بنای کعبه توسط آدم (سلام الله علیه) بعد حضرت ابراهیم و اسماعیل (علیهما السلام)  رفع قواعد کردند تعبیر قرآن نصب نیست بنا نیست :

وَإِذْ يَرْفَعُ إِبْرَاهِيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَإِسْمَاعِيلُ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا  إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

و (نیز به یاد آورید) هنگامی را که ابراهیم و اسماعیل، پایه‌های خانه (کعبه) را بالا می‌بردند، (و می‌گفتند:) «پروردگارا! از ما بپذیر، که تو شنوا و دانایی!

بقره (2):127

 وَإِذْ يَرْفَعُ إِبْرَاهِيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَإِسْمَاعِيلُ و لذا روشن این است که خانه کعبه بود مکانش مقرر شد که این مکان به هر حال عبادت و خانه خدا خواهد آمد من در روایت ندیدم فرشتگان آمده است باشن آنجا بنایی نصب کرده است  باشند و قبل از حضرت  آدم (علیه السلام)  بنایی بوده باشد خود بنا توسط حضرت آدم (سلام الله علیه)  مکان  امر الهی بود که در اینجا باید نصب کعبه در واقع آن روایت باید به این معنا باشد که مقرر شد که اینجا خانه باشد برای فرشتگان معلوم بود و حضرت  آدم (علیه السلام)  بنا کرد آنجا را و عرض شود که و حضرت  ابراهیم (علیه السلام)  هم رفع قواعد کرد مکان را.

مجری:

 آن حجر الاسود هم از آسمان آمده است؟

استاد: جباری

حجر الاسود از زمین بهشتی است که حضرت  آدم (علیه السلام) در آن بود حالا چه بهشتی بوده است تعبیر رفته است در آنجا طبق بعضی روایت فرشته‌ای بود که قرین با حضرت  آدم (علیه السلام) بود و مانوس بود بعد که هبوط به زمین کرد در قالب سنگ سفیدی در واقع آورد با خودش حضرت  آدم (علیه السلام) فرشته ممثل شد در قالب سنگ سفیدی و حضرت  آدم (علیه السلام) با خودش حمل می‌کرد به یاد آن مکانی که درش قرار داشتند به یاد آن بهشت و وقتی هم که خانه کعبه را بنا کرد این سنگ را در آن رکن حجرالاسود قرار داد در روایت دارد  و حجر الابیض بر اثر استلام اهل عصیان گنهکاران سیاه شد. کم کم این سیاه شد و حجرالاسود شد و روایات ما این را فراتر از یک سنگ می‌دانند یک سنگ عادی و لذا مامور شدیم وقتی که می‌رسیم مقابل حجر الاسود خطاب می کند:

«امانتی ادیتها و میثاقی تعاهدته لتشهد لی بالموافة یوم القیامة»

(این امانت من است كه آن را اداء كردم و پیمان من است كه آن را تجدید نمودم تا برای من به وفا كردنم شهادت دهی).»

امانت را ادا کردم به میثاقم عهد و وفا کردم تا دو روز قیامت شهادت بدید به من به موافات به وفای من عهد:

عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ:مَرَّ عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابِ عَلَی الْحَجَرِ الْأَسْوَدِ فَقَالَ: وَ اللَّهِ یَا حَجَرُ إِنَّا لَنَعْلَمُ أَنَّکَ حَجَرٌ لَا تَضُرُّ وَ لَا تَنْفَعُ إِلَّا أَنَّا رَأَیْنَا رَسُولَ اللَّهِ صلی الله علیه و آله و سلم یُحِبُّکَ فَنَحْنُ نُحِبُّکَ. فَقَالَ لَهُ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ علیه السلام : «کَیْفَ یَا ابْنَ الْخَطَّابِ فَوَ اللَّهِ لَیَبْعَثَنَّهُ یَوْمَ الْقِیَامَهِ وَ لَهُ لِسَانٌ وَ شَفَتَانِ فَیَشْهَدُ لِمَنْ وَافَاهُ وَ هُوَ یَمِینُ اللَّهِ فِی أَرْضِهِ یُبَایِعُ بِهَا خَلْقَهُ.» فَقَالَ عُمَرُ: لَا أَبْقَانَا اللَّهُ فِی بَلَدٍ لَا یَکُونُ فِیهِ عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ.
امام صادق علیه السلام فرمود:عمر بن خطاب بر حجر الاسود گذر کرد و گفت: به خدا سوگند ای سنگ ما می دانیم که تو سنگی و هیچ سود و زیانی نمی رسانی، مگر این که دیدیم رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم ترا دوست دارد پس ما هم ترا دوست داریم. امیر مؤمنان علیه السلام فرمود: ای پسر خطاب چه می گویی؟ به خدا سوگند روز قیامت این سنگ را خدا مبعوث می کند در حالی که دارای زبان و دو لب است (یعنی سخن می گوید) پس به نفع کسانی که به عهد و پیمان خود با خدا وفا کردند، شهادت می دهد. حجر الاسود دست راست خدا در روی زمین است که بندگان به وسیله آن با خدا بیعت می کنند. عمر گفت: خدا مرا در شهری که علی بن ابی طالب آنجا نباشد، باقی ندارد.»

بحار الانوار، ج96، ص222، ح1

 امیرالمومنین (سلام الله علیه) در پاسخ به سخن عمر که عمر هر دو بودند امیرالمومنین (سلام الله علیه)  و عمر در حال طواف بودند که عمر رسید به حجر الاسود گفت: که اگر ندیده بودم پیامبر  (صلی الله و علیه و آله و سلم ) تو را می‌بوسد و استلام می‌کند و اینها من تو را نمی بوسیدم تو یک  سنگی بیش نیستی امیرالمومنین (سلام الله علیه)  فرمود: نه این چنین نیست که لا یضر ولا ینفع سنگ بی ضرر و بی نفعی باشد سنگ باشد بلکه این عرض شود که آنچه که بندگان میایند در اینجا شهادت به وحدانیت و اینها میدهند و به پای در قیامت این. عرض شود که شهادت خواهد داد  خداوند  لسانی به او خواهد داد در قیامت و شهادت خواهد داد برای به نفع بندگان یا به ضرر بندگان در قیامت شهادت میدهد چنین نیست که حضرت  (علیه السلام)  رد کردند این سخن عمر را در آنجا.حجر الاسود در واقع از زمان حضرت  آدم (علیه السلام) با ایشان در کنار خانه کعبه  نصب شد.

مجری:

دست شما درد نکنه خیلی متشکر هستم استاد فرصتی باقیمانده که داریم برویم  به سیره پیامبر  (صلی الله و علیه و آله و سلم )  بپردازیم مباحث خوبی را ما قبلا داشتیم فکر کنم به بحث پاکیزگی در سیره و سنت پیامبر (صلی الله و علیه و آله و سلم )  بپردازیم این ها موضوعی است که  بعد از بحث آن سیره فردی آقا پیامبر  اکرم (صلی الله و علیه و آله و سلم )  بود که به این بحث باید پرداختیم و هدف ما هم این است که با آشنا شدن با سیره پیامبر  (صلی الله و علیه و آله و سلم ) امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) خودمان  را بیشتر بشناسیم و آشناتر شویم.

استاد: جباری

 بله همان طور که اشاره فرمودید چند برنامه فاصله شد نتوانستیم چون مناسبت‌هایی بود به سیره بپردازیم در سیر منطقی مباحث سیره بحث تغذیه را در سیره رسول خدا (صلی الله و علیه و آله و سلم )  اشاره کردیم و بحث عرض شود که خواب و استراحت را اشاره کردیم. سومین محور بحث  نظافت و بهداشت است حالا حتماً برنامه رسیدیم عرض می‌کنم در قرآن کریم در سوره مبارکه مدثر آیه چهار یا پنج چنین دستوری دارد  .

وَثِيَابَكَ فَطَهِّرْ وَالرُّجْزَ فَاهْجُرْ 

 و لباست را پاك كن و از پليديها بپرهيز.

 مدثر (74):4-5 

لباس پاکیزه کن و طهارت  باشد لباست را و پلیدی ها را دور کن از پلیدی دور شوید در واقع  خداوند  متعال در کنار آن طهارت درونی پیامبر  (صلی الله و علیه و آله و سلم )  آن حضرت  (صلی الله و علیه و آله و سلم )موظف کرده است  به زدودن آلودگی‌های ظاهری وَثِيَابَكَ فَطَهِّرْ وَالرُّجْزَ فَاهْجُرْ  این خصلت که خصلت تنضف پاکیزگی طهارت که واقعاً یک نعمت بزرگی است که انسان مقید باشد که پاکیزه بچرخد پاکیزه  باشد در خانه در بیرون در جامعه در محل کار خیلی خصلت خوبی است این خصلت نه فقط خصلت رسول الله (صلی الله و علیه و آله و سلم )  بلکه من خصلت الانبیا شمرده شده است :

عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ أَبِيهِ أَوْ غَيْرِهِ عَنْ سَعْدِ بْنِ سَعْدٍ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ جَهْمٍ قَالَرَأَيْتُ أَبَا الْحَسَنِ ع اخْتَضَبَ فَقُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ اخْتَضَبْتَ فَقَالَ نَعَمْ إِنَّ التَّهْيِئَةَ مِمَّا يَزِيدُ فِي عِفَّةِ النِّسَاءِ وَ لَقَدْ تَرَكَ النِّسَاءُ الْعِفَّةَ بِتَرْكِ أَزْوَاجِهِنَّ التَّهْيِئَةَ ثُمَّ قَالَ أَ يَسُرُّكَ أَنْ تَرَاهَا عَلَى مَا تَرَاكَ عَلَيْهِ إِذَا كُنْتَ عَلَى غَيْرِ تَهْيِئَةٍ قُلْتُ لَا قَالَ فَهُوَ ذَاكَ ثُمَّ قَالَ مِنْ أَخْلَاقِ الْأَنْبِيَاءِ التَّنَظُّفُ وَ التَّطَيُّبُ وَ حَلْقُ الشَّعْرِ وَ كَثْرَةُ الطَّرُوقَةِ ثُمَّ قَالَ كَانَ لِسُلَيْمَانَ بْنِ دَاوُدَ ع أَلْفُ امْرَأَةٍ فِي قَصْرٍ وَاحِدٍ ثَلَاثُمِائَةٍ مَهِيرَةٌ وَ سَبْعُمِائَةٍ سُرِّيَّةٌ وَ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ ص لَهُ بُضْعُ أَرْبَعِينَ رَجُلًا وَ كَانَ عِنْدَهُ تِسْعُ نِسْوَةٍ وَ كَانَ يَطُوفُ عَلَيْهِنَّ فِي كُلِّ يَوْمٍ وَ لَيْلَةٍ.

به نقل از حسن بن جَهم ـ: ابو الحسن(ع) (امام کاظم(ع) یا امام رضا(ع)) را دیدم که خَضاب کرده بود. گفتم: قربانت گردم! خضاب کرده اید؟!فرمود: «آری. آراسته بودن، از عواملی است که بر پاک دامنی زن می افزاید. زنان، از آن رو ترک پاک دامنی می کنند که شوهرانشان آراسته بودن را ترک می نمایند».سپس فرمود: «آیا تو دوست داری که همسرت را مانند خودت، ناآراسته ببینی؟».گفتم: نه.فرمود: «او نیز همین طور».آن گاه افزود: «پاکیزگی، خوش بو بودن، اصلاح کردن مو و کثرت آمیزش، از صفات پیامبران است».

الكافي : ج5 ص567 ح50 و ج 6 ص 480 ح 1 ، كتاب من لا يحضره الفقيه : ج1 ص122 ح276 

 در کتاب شریف کافی جلد پنج صفحه پانصد و شصت و هفت  حدیث پنجاه. از امام کاظم (علیه السلام)  ابوالحسن امام کاظم (علیه السلام)  مِنْ أَخْلَاقِ الْأَنْبِيَاءِ التَّنَظُّفُ وَ التَّطَيُّبُ وَ حَلْقُ الشَّعْرِ  تنظرف نظافت و پاکیزگی من اخلاق انبیا است واقعاً بخواهیم مانوری بدهیم یا به تعبیر پزی بدهیم در مقابل کسانی که به هر حال بحث تمدنی امثال اینها را مطرح می‌کنند که انبیا در واقع پایه ریزان تمدن بودند این همه اروپا که شواهد زیادی است که قبل از اینکه با تمدن اسلامی و با نظافت و بهداشتی که مسلمان ‌ها در اثر سفارش‌های قرآن و به هر حال سنت خو گرفته بودند این غسل‌ها و وضو و طهارت و دوری از نجاسات و این‌ها نداشتند اروپایی‌ها قضا حاجت در سطح درون خانه‌شان انجام می‌دادند و چیزهایی در تاریخ تمدن ویل دورانت امثال این‌ها است که واقعاً انسان را دچار حیرت میکند که اینها بعد از آشنایی با مسلمان ‌ها و تمدن اسلامی کمی به هر حال تازه کمی و الان هم مبتلا هستند الان هم خودشان با آب شستشو نمی‌دهند وقتی که برای قضای حاجت می روند با دستمال تطهیر می‌کنند پاک می‌کنند خودشان را بعد حالا مثلاً.

 وقتی که کرونا آمد دیدیم که بحث دستمال دستشویی این‌ها چقدر وضعیت بحرانی در اروپا پدید آمد منظور اینکه این خصلت همه انبیائ است این بحث‌های تمدنی و نظافت و این‌ها مِنْ أَخْلَاقِ الْأَنْبِيَاءِ التَّنَظُّفُ وَ التَّطَيُّبُ وَ حَلْقُ الشَّعْرِ  خوشبو بودن معطر بودن هم تنظف هم خوشبو بودن و حَلْقُ الشَّعْرِ  اینکه موی سر را تراشیدن عرض کنم که حالا عرض خواهم کرد در بحث موی سر که انبیا.  یا خود رسول خدا (صلی الله و علیه و آله و سلم ) گاهی می‌تراشید موی سر را گاهی هم می‌گذاشت مو بماند در هر دو حالت گزارش شده است و مقدارش عرض خواهم کرد که چه مقدار بود موی سر پیامبر (صلی الله و علیه و آله و سلم ) این چهار خصلت را از اخلاق انبیا شمردند نه فقط پیامبر (صلی الله و علیه و آله و سلم ).

مجری:

  احسنت خیلی خوب بیننده عزیزی پشت خط هستند عرض سلام داریم خدمت شما بفرمایید.

بیننده

 سلام الان بهتر شد عرض کردم غروب جمعه روح همه گذشتگان شاد. متاسفانه همسایه بزرگوار ما که روحشون شاد  باشد ان شاء الله یک  مبلغی را ازشون قرض کرده بودم بله هر موقع این بزرگوار برای اینکه حق همسایگی را ادا کنم تماس گرفتم هر موقع ایشان  بنده را میدید. مسیرش را عوض می‌کرد که خجالت نمی‌کشد الله اکبر اگر تصادفاً در را باز می‌کردم چون چند تا خونه فاصله داشتیم و با ایشان  برخورد می‌کردم عبای مبارک که را صورتش می‌پوشوند و مسیر را تند یعنی قدم‌ها را تند برمی‌داشت که از عبور کند  و جالب اینکه بعد چندین ساله که مبلغ را به ایشان دادم اعلام کردند یعنی طوری بود که اطلاع داشتند به خونواده اعلام کردند گفت فلانی قرضش را به من داد. ایشان  خیلی تاثیرگذار تو زندگی من بود خواستم حق همسایگری را ادا کرده باشم روحشون شاد امیدوارم حاج آقا متوجه شدند خواستم که فقط حق همسایگری ادا کرده باشم متشکرم امیدوارم که از دعای پربرکت و روح بزرگ ایشان  همیشه بهره دست شما درد نکند و یکی از روش اولیا را اصلا در ایشان  می‌دیدم. شاد باشید متشکرم بله.

مجری:

 گندم ز گندم و جوزجو اینجا مشخص می شود  که آقای جباری اگر مقاماتی دارند و مباحثی در علم و اینها که ما بالاخره با ایشان  الحمدالله این توفیق را داریم محشور هستیم و از نزدیک می دانیم که چه انسان شریفی هستند و از ایشان طبیعتاً پدر ایشان  .

استاد: جباری

 خداوند  رفتگان شما را بیامرزد حالا یادی کردند از مرحوم پدر ما در خود بنده هم خیلی تاثیرگذار بوده است چون اصلاً انگیزه ورود به حوزه و ورود به مباحث تاریخی بیان لطیف ایشان  در واقع ایجاد کردند در ما حالا جدا از این ها بعد عبادی ایشان  و تهجد و شب زنده داری و مقید بودن به عبادات شبانه و گریه‌های شبانه بالاخره این درس برای خود من برای همه عزیزان که اینطور  باشد که بچه‌های ما به هر حال در خاطرشان باشد اینکه شب چشم باز کنند ببینن والدین به نماز ایستادند مشغول تهجد و نماز و این ها و ایشان  مقید بودند به زیارت عاشورا با صد لعن و سلام هر روز و این اواخر هم به زیارت نماز جعفر طیار هر شب نماز جعفر طیار را می‌خواندند و آن زیارت عاشورایشان به پشت بام می‌رفتند و می‌خواندند یکی از همسایگان ما می‌گفتند که به هر حال یاد گریه‌های شما موقع زیارت عاشورا که بر پشت بام می‌خواندند گاهی گریه بلند میشد که همسایه هم می‌شنید خیلی اثرگذار بود در ما به هر حال متشکرم.

مجری:

 مومنین همیشه آثارشان در نه فقط در خانواده است در اطراف و اینها یک سعادتی است به قول معروف می گویند که. در یک برنامه جسارت می‌کنم خدمت شما عرض می‌کنم یک  کلیپی دیده بودم که این اصلاً برنامه تلویزیونی بود در واقع در آنجا کسی به یک جایی رفته بود و به او حالا یک  کارایی می‌کرد و در آن جا آن میگفتش که آره شما هر آرزویی دارید ان شاء الله مستجاب می شود  و قبول می شود  آن گفت دعا کن که پولدار شوم این گفتش نه این آرزوی خوبی نیست بله دعا کن که خوشبخت شوی یعنی که آدم های خوب دور و بر تو باشند این نکته خیلی خوب بود و این آدم های خوب حتما در دیگران تاثیرش را در. حضرت  استاد جباری ما می‌بینیم شما خیلی متواضع‌تر از این حرف ها هستید که و ما فقط در جنبه تاریخی از حضرت  عالی بهره ببریم ولی در نکات اخلاقی امروز هم الحمد لله سوالات طوری بود جنبه‌های تاریخ اخلاقی و عبادی هم از حضرت عالی یاد گرفتیم خیلی وقتمان فکر کنم کم است اگه نکته خاصی باز در بحث طهارت و نظافت است بفرمایید.

استاد: جباری

در محل ورودی بحث بود آیه شریفه را اشاره کردم و اینکه به هر حال بحث تنظف و پاکیزگی از اخلاق انبیا شمرده شده است  محورهایی که در این بحث باید دنبال شود  در شش محور است که حالا ان شاء الله در برنامه‌های بعد ببینیم که چه مقدار می‌رسیم بحث بهداشت بدن است در ابتدا و نکته دوم بهداشت مو و بهداشت دهان و دندان بهداشت لباس بهداشت وسایل زندگی و وسائل مصرفی و بالاخره پیشگیری و درمان بیماری این شش محور. در محورها برای هر کدوم روایاتی داریم در ارتباط با رسول خدا (صلی الله و علیه و آله و سلم ) و طبعاً باید ذکر شود به عنوان اصول سیره آن حضرت (صلی الله و علیه و آله و سلم ) در بعد فردی و بهداشت و نظافت شاید اولین محور بهداشت بدن است که حالا تیمنا فقط یک روایت را اشاره می‌کنم از بهداشت بدن که آن حضرت (صلی الله و علیه و آله و سلم ) در ارتباط با پیامبر  اکرم (صلی الله و علیه و آله و سلم )  از مسائل بهداشتی یک گزارش است که آن بعد تکوینی را نشان می دهد بعد اعجاز و کرامت و تکوین دارد و آن اینکه همواره. بوی خوش عرق آن حضرت (صلی الله و علیه و آله و سلم ) خوشبو بود عرق بدن معمولا بوی خوش ندارد اما بوی عرق پیامبر اکرم (صلی الله و علیه و آله و سلم )  طبق روایات خوشبو بود و عرض شود که در عین حال با این وجود حضرت (صلی الله و علیه و آله و سلم )  مقید بودند به استفاده از عطر.

 عطر یکی از لوازم اجتناب ناپذیر پیامبر (صلی الله و علیه و آله و سلم ) و پول زیادی هم خرج عطر می‌کرد پیامبر  اکرم (صلی الله و علیه و آله و سلم ) و می‌خرید مقید بود با اینکه داریم که بوی عرق آن حضرت (صلی الله و علیه و آله و سلم ) خوشبو بود اما جدا از سیره شدن یاد دادند به مسلمان‌ها و اینکه. به هر حال توجه به جد داشته باشند به خصوص هنگام نماز که  استحباب بیشتری دارد  و عرض شود که بحث شستن دست‌ها و این جهات که حالا نمی‌دانم فرصت است.

مجری:

 نه  دیگر  متاسفانه  برنامه به اتمام رسیده است و ان شاء الله در هفته آینده این بحث و فرصت پیدا کنیم بررسی کنیم خیلی بحث خوب و مفیدی است خصوصاً در این زمانه کاربرد بسیار زیادتری دارد قبل با توجه به امکاناتی که خیلی راحت شده است دیگر  الان قدیم نیست که آب خیلی راحت در دسترس است آن زمان با آن سختی ها اینگونه. اهل بیت (علیهم السلام) مقید بودند به این بحث نظافت و طهارت و پاکیزگی امروز که وظیفه ما دیگر فکر کنم خیلی مشخص است که بیشتر و بهتر اهتمام ببندیم.

استاد: جباری

ببینید رسول خدا (صلی الله و علیه و آله و سلم ) مردمی که از عصر جاهلی با آن آلودگی‌های ظاهری باطنی که حالا شرک و اینها بود آلودگی‌های ظاهری جاهلی شاید چند برنامه لازم  باشد من فقط بپردازم به توصیف وضعیت آلودگی ظاهری مردم منتقل کند به یک چنین سیره خود اعجاز  است.

مجری:

خود این چه معجزه‌ای است بله تبدیل یک ملت یک فرهنگ به یک فرهنگ بسیار فرهیخته و بالاتر ان شاء الله بیشتر گفتگو خواهیم کرد استاد و بیشتر خواهیم یاد گرفت خیلی متشکریم از حضرت  استاد دکتر جباری از حضورتان در این برنامه ان شاء الله که در آینده هم این افتخار را داشته باشیم و این توفیق داشته باشیم بهره مند شویم  عزیزان بیننده وقتمان  به پایان رسیده فقط من هم خداحافظی می‌کنم و دعای ما تعجیل فرج است اللهم عجل لولیک الفرج. 


Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها