2024 June 16 - يکشنبه 27 خرداد 1403
نگاهی زیبا، به برخی فضائل حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)
کد مطلب: ١٥٧٧٤ تاریخ انتشار: ٠١ دي ١٤٠١ - ١٦:٥٢ تعداد بازدید: 96
سخنراني ها » حضرت زهرا (س)
نگاهی زیبا، به برخی فضائل حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)

ویژه برنامه أم الائمه 1401/10/01

 
 
 
 
 
 
 بسم الله الرحمن الرحیم

01/10/1401

موضوع: نگاهی زیبا، به برخی فضائل حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)

ویژه برنامه أم الائمه

فهرست مطالب این برنامه:

فضیلت بی نظیر خلقت نوری حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)

صدیقه طاهره (سلام الله علیها) معلم فرشتگان الهی

فضائلی از حضرت فاطمه (سلام الله علیها) با قابلیت الگوبرداری!

ائمه اهلبیت (علیهم السلام) مظهر اتم تمام اسما و صفات الهی

ارزشمندی پاسخ به شبهات اعتقادی، در سیره حضرت فاطمه (سلام الله علیها)

مجری:

هیچکس آیا توانسته است غم فاطمه (سلام الله علیها) را در سوگ پدر به تصویر بکشد جز ناله‌های بیت الاحزان فاطمه (سلام الله علیها)؟!

در اندوه جگر سوز علی (سلام الله علیه) در مواجهه با فاطمه (سلام الله علیها) میان در و دیوار و گاه شستن صورت نیلی و بازوی کبود فاطمه هیچ هنرمند عارفی توانسته مرثیه بسراید؟!

آنچنان که از عمق رنج آدمی در چروک‌های پیشانی علی را نشان دهد و وسعت غمهای خلقت را در پهنای اشک علی بشناسد و بشناساند جز باز اشک پنهانی علی؟!

سوز اشک های فاطمه (سلام الله علیها) هنوز پای عارفان را در بیت الاحزان او سست میکند و کمر ابرار را میشکند و آتش به جان اولیا الله می اندازد.

معاذ الله که رشکه هیچ قلمی بتواند با اشک سوزناک علی (سلام الله علیه) به هنگام شستن پیکر فاطمه (سلام الله علیها) برابری کند.

کجاست اسماء؟! از او بپرسید فرشتگانی که در اشک های آن هنگام علی (سلام الله علیه) به تبرک غسل میکردند بال و پرشان نسوخت؟!

آنچه بر پیشانی تاریخ تشیع چروک هایی این چنین عمیق آفریده دردهایی از این دست است. دردهایی که گفتنی نیست. تصویر و تصور کردنی نیست. پس اینگونه دردها مشبه نیستند، مشبه به اند و تاریخ شیعه آکنده از دردهایی این گونه است.

بسم الله الرحمن الرحیم اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها وسر المستودع فیها بعدد ما احاط به علمک. السلام علیک ایتها الصدیقه الشهیده

عرض سلام و صلوات و تعزیت و تسلیت ما به محضر رسول مکرم خاتم، حضرت محمد مصطفی (صلی الله علیه و آله) و اهل بیت طاهرین ایشان (علیهم السلام) بالاخص به محضر مولایمان حضرت بقیه الله الاعظم (ارواحنا فداه).

و نیز عرض سلام و تسلیت و تعزیت خدمت شما عاشقان و محبین و سینه سوختگان فاطمی در آستانه شهادت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) به روایت نود و پنج روز.

در خدمت شما هستیم با ویژه برنامه «ام الائمه» از شهر مقدس قم و از جوار فاطمه ثانی حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) و از شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف).

ان شاء الله از امشب به مدت هفت شب در خدمت شما هستیم با این ویژه برنامه و در خدمت کارشناسان مختلف شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف).

امشب استفاده می‌کنیم از محضر کارشناس ارجمند و استاد عالیقدر حضرت آیت الله حسینی قزوینی. حاج آقا سلام علیکم عرض تسلیت و تعزیت دارم خیلی خوش آمدید؛

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

السلام علیک یا بقیة الله فی أرضه السلام علیک یا میثاق الله الذی أخذه و وکده السلام علیک یا وعد الله الذی ضمنه السلام علیک یا صاحب المرئی و المسمع فما کان لنا شیء الا و انتم له السبب و الیه السبیل

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته؛ اولاً خدمت بینندگان عزیز و گرامی خالصانه سلامم را تقدیم می‌کنم موفقیت روزافزون برای همه گرامیان از خدای منان خواهانم.

ایام فاطمیه و شهادت مظلومانه صدیقه طاهره (سلام الله علیها) را به پیشگاه مقدس مولایمان بقیه الله الاعظم (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و همه علاقه‌مندان به اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) و شما عزیزان بیننده تسلیت و تعزیت عرض می‌کنیم.

خدا را سوگند می دهیم به آبروی فاطمه زهرا (سلام الله علیها) پاداش ما را فرج موفور السرور مولایمان بقیه الله الأعظم (عجل الله تعالی فرجه الشریف) قرار بدهد ان شاء الله.

طرفدار علی بودم که بین آن همه دشمن * نشد جز شعله آتش کسی آنجا طرفدارم

گهی در خانه گه بین در و دیوار گه کوچه * خدا داند چه آمد بر سرم کشتند صد بارم

دل من بر علی می‌سوخت چون دشمن مرا می‌زد * نگاه غربت او بیشتر می‌داد آزارم

نگفتم راز خود با هیچکس اما خدا داند * نمی‌آید به هم از درد، یک شب چشم بیمارم

و سیعلم الذین ظلموا أی منقلب ینقلبون

مجری:

عرض سلام و تعزیت مجدد دارم خدمت شما بینندگان عزیز و ارجمند در خدمت شما هستیم با ویژه برنامه «ام الائمه» از شبکه جهانی حضرت ولیعصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف).

هر شب ان شاء الله برنامه ما حوالی ساعت بیست شب به وقت ایران اسلامی تقدیم حضورتان میشود منتها حالا امشب متاسفانه به دلیل مشکل فنی که بود با تاخیر برنامه روی آنتن رفت ولی برنامه را ان شاء الله شروع می‌کنیم به مدت یک ساعت در خدمت استاد عزیز آیت الله حسینی قزوینی خواهیم بود.

جناب استاد. در رابطه با فضایل بی‌نظیر حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) بفرمایید تا ان شاء الله متبرک شویم در امشب که شب جمعه است و در آستانه شهادت بی بی هستیم با معرفت برویم به سمت شهادت آن حضرت.

فضیلت بی نظیر خلقت نوری حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمدلله و الصلاة علی رسول الله و علی آله آل الله لا سیما علی مولانا بقیه الله والعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا ان هدانا الله

در رابطه با فضایل بی‌نظیر صدیقه طاهره (سلام الله علیها) این فضائل در حقیقت می‌شود دو دسته کرد ابتدا دسته اول از فضائل که مربوط به خلقت نوری اهل بیت (علیهم السلام) و صدیقه طاهره (سلام الله علیها) است و ارتباطی که با عالم وحی یا با ذات اقدس ربوبی دارند.

یک بحثی هست که آیا رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) افضل است یا قرآن؟! البته قرآن دو مرحله است یک قرآن در ذات حق که اصلاً قابل حرف زدن نیست ما سر در نمی آوریم. آنکه در ذات حق است از ذات حق جز ذات حق هیچ کسی را ندارد. ما فقط با افعال خدای عالم آشنا هستیم، وقتی فرعون به حضرت موسی می گوید:

(وَمَا رَبُّ الْعَالَمِينَ(

پروردگار عالمیان چیست؟!

شعراء (26):23

خدا کیست؟ خدا چیست؟

(قَالَ رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا إِنْ كُنْتُمْ مُوقِنِينَ(

گفت: اگر باور می کنید همان پروردگار آسمان ها و زمین و آنچه میان آنهاست.

شعراء (26):2۴

از خدا حرف نمی‌زند از فعل خدا حرف می زند. جلوه‌های خدا و تجلی خدا در افعال خداست. جایگاه رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) اعظم از قرآن است، اینکه در بعضی از اهل سنت دارد «ثقل اصغر»، «ثقل اکبر»؛ این کاملاً مخالف واقعیت است مخالف احادیث اهل بیت (علیهم السلام) است و ما چنین چیزی را قبول نداریم. ثقل اکبر، اهل بیت (علیهم السلام) هستند ثقل اصغر قرآن است. اینها مبین و مفسر قرآن هستند:

(بِالْبَيِّنَاتِ وَالزُّبُرِ وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُون)

(از آنها بپرسید که) از دلایل روشن و کتب (پیامبران پیشین آگاهند!) و ما این ذکر قرآن‌ را بر تو نازل کردیم، تا آنچه به سوی مردم نازل شده است برای آنها روشن سازی؛ و شاید اندیشه کنند!

نحل (16):44

یک خلقت نوری اینها دارند. که:

«وَ عَنْ جَابِرٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ: أَوَّلُ مَا خَلَقَ اَللَّهُ نُورِي فَفَتَقَ مِنْهُ نُورَ عَلِيٍّ ثُمَّ خَلَقَ اَلْعَرْشَ وَ اَللَّوْحَ وَ اَلشَّمْسَ وَ ضَوْءَ اَلنَّهَارِ وَ نُورَ اَلْأَبْصَارِ وَ اَلْعَقْلَ وَ اَلْمَعْرِفَةَ اَلْرَ»

و از جابر كه رسول خدا فرمود: نخست چيزى كه خدا آفريد نور من بود، و نور على را از آن برگشود، سپس آفريد عرش و لوح و خورشيد و روشنى روز و نور ديده‌ها و خرد و شناسائى را

بحار الأنوار  ج ۵۴ ص ۱۷۰

«أَوَّلُ مَا خَلَقَ اَللَّهُ نُورِي» بعد به دو قسمت شد نور من و نور علی (علیه السلام) از نور علی حضرت زهرا (سلام الله علیها) آفریده شده است از نور حضرت زهرا (سلام الله علیها) ائمه آفریده شدند ما بعضی از بزرگان احادیث خلقت نوری را تا دویست روایت نقل کردند.

ما ان شاء الله در شب‌های جمعه که بحثی داریم در رابطه با اخلاق علوی و سیره مهدوی که یک بحث معرفتی هست؛ داریم که معرفت واقعی الله امکان‌پذیر نیست جز با معرفت اهل بیت (علیهم السلام).

پس اهلبیت یک سری خلقت نوری دارند، ارتباطشان با عالم بالا است که از آن‌ها هم ما فقط یک مطالبی که خودشان فرمودند را به زبان جاری می‌کنیم. وگرنه از حقیقت آنها هیچ خبری نداریم. به تعبیر امام هادی (سلام الله علیه):

«مَوالِيَّ لا اُحصي ثَناءَكُم، ولا أبلُغُ مِنَ المَدحِ كُنهَكُم، ومِنَ الوَصفِ قَدرَكُم، وأنتُم نورُ الأَخيارِ، وهُداةُ الأَبرارِ، وحُجَجُ الجَبّارِ، بِكُم فَتَحَ اللّه ُ، وبِكُم يَختِمُ، وبِكُم يُنزِلُ الغَيثَ، وبِكُم يُمسِكُ السَّماءَ أن تَقَعَ عَلَى الأَرضِ إلاّ بِإِذنِهِ»

اى سرورانم! من نمى توانم ستايش شما را شماره كنم و به كُنه مدح شما برسم و به توصيف منزلت شما دست يابم. شما نور برگزيدگان و هدايتگر نيكان و حجّتهاى خداوند جبّار هستيد كه خداوند به سبب شما هر كارى را آغاز مى كندوپايان هر كارى را به سبب شما مقرّر مى فرمايد و در پرتو وجود شما باران فرو مى ريزد وبا شما آسمان را نگاه مى دارد تا مگر به اذن او فرو نيفتد.

تهذيب الأحكام (تحقيق خرسان)؛ نويسنده: طوسى، محمد بن الحسن‏، محقق: خرسان، حسن الموسوى‏، ناشر: دار الكتب الإسلاميه‏، تهران‏، 1407 ق‏؛ ج 6، ص 99، ح 177

خود حضرت امیر (علیه السلام) هم فرمود: خدا فضائلی به ما داده است که عقل بشر به آنجا نمی‌رسد نه عقل بشر عقل ملائکه هم آنجا نمی‌رسد عقل انبیا هم به آنجا نمی‌رسد.

حضرت موسی (علیه السلام) طمعی کرد به آنجا خدای عالم گفت یک نگاه کن به این کوه طور. یکی از شیعیان امیرالمومنین (علیه السلام) به کوه نگاه کرد تجلی کرد کوه از هم پاشید:

(وَلَمَّا جَاءَ مُوسَى لِمِيقَاتِنَا وَكَلَّمَهُ رَبُّهُ قَالَ رَبِّ أَرِنِي أَنْظُرْ إِلَيْكَ قَالَ لَنْ تَرَانِي وَلَكِنِ انْظُرْ إِلَى الْجَبَلِ فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكَانَهُ فَسَوْفَ تَرَانِي فَلَمَّا تَجَلَّى رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَخَرَّ مُوسَى صَعِقًا فَلَمَّا أَفَاقَ قَالَ سُبْحَانَكَ تُبْتُ إِلَيْكَ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُؤْمِنِينَ)

و هنگامی که موسی به میعادگاه ما آمد، و پروردگارش با او سخن گفت، عرض کرد: «پروردگارا! خودت را به من نشان ده، تا تو را ببینم!» گفت: «هرگز مرا نخواهی دید! ولی به کوه بنگر، اگر در جای خود ثابت ماند، مرا خواهی دید!» اما هنگامی که پروردگارش بر کوه جلوه کرد، آن را همسان خاک قرار داد؛ و موسی مدهوش به زمین افتاد. چون به هوش آمد، عرض کرد: «خداوندا! منزهی تو (از اینکه با چشم تو را ببینم)! من به سوی تو بازگشتم! و من نخستین مؤمنانم!

اعراف (7):143

حضرت موسی (علیه السلام) غش کرد نتوانست تجلی یک شیعه‌ای از شیعیان امیرالمومنین (علیه السلام) را درک کند.

یک مقداری من از بینندگان عزیز می‌خواهم مخصوصاً از فرهیختگان اساتید دانشگاه حوزه و از طلبه‌های بزرگوار نسبت به معرفت ائمه (علیهم السلام) خوب کار کنیم.

امام حسین (علیه السلام) فرمودند:

«أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ اللهَ جَلَّ ذِكْرُهُ مَا خَلَقَ الْعِبَادَ إِلَّا لِيَعْرِفُوهُ فَإِذَا عَرَفُوهُ عَبَدُوهُ فَإِذَا عَبَدُوهُ اسْتَغْنَوْا بِعِبَادَتِهِ عَنْ عِبَادَةِ مَنْ سِوَاهُ. فَقَالَ لَهُ رَجُلٌ يَا ابْنَ رَسُولِ اللهِ بِأَبِي أَنْتَ وَ أُمِّي، فَمَا مَعْرِفَةُ اللهِ؟ قَالَ مَعْرِفَةُ أَهْلِ كُلِّ زَمَانٍ إِمَامَهُمُ الَّذِي يَجِبُ عَلَيْهِمْ طَاعَتُه»‏

اي‌ مردم‌! بدرستي كه‌ خداوند خلق‌ خود را نيافريده‌ است‌، مگر از براي‌ آنكه‌ به‌ او معرفت‌ و شناسائي‌ پيدا كنند. پس‌ زماني كه‌ او را بشناسند، در مقام‌ بندگي‌ و عبوديّت‌ او برمي‌آيند؛ و به‌ واسطه‌ عبادت‌ و بندگي‌ او از عبادت‌ و بندگي‌ غير او بی نیاز مي‌گردند. در اين حال‌ مردي‌ گفت‌: اي‌ پسر رسول‌ خدا! معرفت‌ خداوند عزّوجلّ چيست‌؟ حضرت‌ فرمود: معرفت‌ و شناخت‌ اهل‌ هر زمان‌، یعنی شناخت امامشان كه‌ اطاعت‌ و پيروی از او برای آنها واجب‌ شده است‌.

علل الشرایع، ابن بابويه، محمد بن على‏ (شیخ صدوق)، ج 1 ص 9

لذا بارها ما گفتیم معرفت الله چیست؟ فرمود:

«مَعْرِفَةُ أَهْلِ كُلِّ زَمَانٍ إِمَامَهُمُ الَّذِي يَجِبُ عَلَيْهِمْ طَاعَتُه»

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) فرمود:

«ما للّه عزّ و جلّ آيةٌ هِي أكبرُ مِنّي، و لا للّه مِن نبأٍ أعْظَمُ مِنّي»

خداوند عزّ و جلّ را آيتى بزرگتر از من و خبری بزرگتر از من نيست.

الكافي (ط- الإسلامية)؛ نويسنده: كلينى، محمد بن يعقوب، تاريخ وفات مؤلف: 329 ق‏، محقق: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية، تهران‏، 1407 ق؛ ج ۱، ص 207، ح 3.

فرمود بزرگتر از من خدا معجزه و نشانه‌ای ندارد. بالاترین تجلی همان تجلی ذات حق به وجود مقدس ائمه (علیهم السلام) است.

لذا در رابطه با خلقت نوری از رسول الله (صلی الله علیه و آله) نقل شده که فرمود:

«خُلِقَ نُورُ فَاطِمَةَ قَبْلَ أَنْ تُخْلَقَ الْأَرْضُ وَ السَّمَاءُ»

نور فاطمه پیش از آفرینش زمین و آسمان ها آفریده شد

«فَقَالَ بَعْضُ النَّاسِ یا نَبِی اللَّهِ فَلَیسَتْ هِی إِنْسِیةً؟»

یکی از مردم گفت ای پیامبر خدا بنابراین فاطمه از جنس بشر نیست؟

«فَقَالَ فَاطِمَةُ حَوْرَاءُ إِنْسِیةٌ»

پیامبر فرمود فاطمه حوراء بشر است

«قَالَ یا نَبِی اللَّهِ وَ کیفَ هِی حَوْرَاءُ إِنْسِیةٌ؟»

گفتند: ای پیامبر خدا! چگونه می شود که زهرا حوریه و انسان باشد؟

«قَالَ خَلَقَهَا اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ نُورِهِ قَبْلَ أَنْ یخْلُقَ آدَمَ إِذْ کانَتِ الْأَرْوَاحُ فَلَمَّا خَلَقَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ آدَمَ عُرِضَتْ عَلَی آدَمَ»

فرمود: پیش از اینکه پروردگار متعال، حضرت آدم را خلقت نماید در آن هنگام که روح های خلایق را آفرید  فاطمه را از نور خود خلق کرد، و چون آدم را آفرید، [نور] فاطمه را به او ارائه نمود.

‏ معاني الأخبار؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على‏، تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‏، محقق: غفارى، على اكبر، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى، قم، 1403 ق‏، ص 396

نور فاطمه (سلام الله علیها) خلق شد قبل از اینکه زمین و آسمانی خلق شود بعد مردم برایشان تعجب آور بود یعنی درک مسئله برایشان سخت بود چون در آن حدی از معرفت نبودند.

گفتند مگر حضرت زهرا (سلام الله علیها) انسیه نیست انسان نیست مثلاً از مادری پدری به دنیا نیامده است؟ حضرت فرمود: قبل از اینکه خدا حضرت آدم (علیه السلام) را بیافریند حضرت صدیقه (سلام الله علیها) را از نور خودشان خلق کرد. روایت خیلی مفصل است و این یک مسئله‌ای است که یک بحث معرفتی دارد برای ما.

صدیقه طاهره (سلام الله علیها) معلم فرشتگان الهی

یک سری فضائلی برای صدیقه طاهره (سلام الله علیها) است. افزون بر معرفتی، الگوپذیری هم دارد. این را باید تقسیم بندی کنیم چون بعضی امور خاص هستند ارتباطشان با عالم وحی جبرئیل می آید از تمام حوادث گذشته و آینده خبر می دهد محدثه میشود.

به تعبیر امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) بالاترین فضیلت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) این است که بعد از پیامبر (صلی الله علیه و آله) جبرئیل برای احدی نازل نشد جز برای حضرت زهرا (سلام الله علیها) البته این مربوط به این عالم است.

این عبارت امام معنایش این نیست که این دیگر بالاترین فضیلت است، ولی بالاترین فضیلت در عالم ماده در اینجا است وگرنه آن خلقت نوری اینها قابل مقایسه نیست.

در خلقت نوری جبرئیل نوکر خادم در خانه این بزرگواران است. خادم است، عزرائیل میخواهد بیاید آن گوشه‌ای می نشیند به قولی گردنش و سرش را پایین می اندازد.

امام خمینی روحش شاد باشد در کتاب مصباح الهدایة در پانزده صفحه، توضیح داده است، که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) می گوید اصلاً خدای عالم قبل از اینکه فرشتگان رده بالا جبرئیل و میکائیل و اسرافیل را خلق کند، ما را آفرید ما مشغول تسبیح تقدیس خدا بودیم به واسطه ما خدای عالم جبرئیل و میکائیل اسرافیل آفرید.

وقتی آفریده شدند اصلا نمی دانستند خدا یعنی چه! تسبیح یعنی چه! ما تسبیح گفتیم تازه ملائکه جبرئیل، میکائیل اسرافیل یاد گرفتند چطور خدا را تسبیح می‌کردند.

«إنّ اللّه خلقني و عليا من نور واحد قبل خلق آدم بهذه المدّة ثم قسّمه نصفين، ثم خلق الأشياء من نوري و نور علي، ثم جعلنا عن يمين العرش  فسبّحنا، فسبّحت الملائكة، و هلّلنا فهلّلوا و كبّرنا فكبّروا، فكل من سبّح اللّه و كبّره فإن ذلك من تعليمي و تعليم عليّ‌»

خداوند من و على  را پيش از آدم به همين مقدار (چهل هزار سال) آفريد، و نورى را خلق كرد و آن را به نصف تقسيم نمود، مرا از نصفى و على را از نصفى ديگر پيش از اشياء، آفريد، و آن را با نور من و على روشن ساخت، سپس ما را در سمت راست عرش قرار داد، آنگاه فرشتگان را آفريد، پس ما (خدا را) تسبيح گفتيم و فرشتگان نيز (خدا را) تسبيح گفتند، و ما تهليل گفتيم و آنها تهليل گفتند، ما تكبير گفتيم و آنها تكبير گفتند، و فرشتگان اين كارها را از ما آموختند.

بحار الأنوار:ج 26، ص 345 ح 18

یعنی «لا اله الا الله» را از ما یاد گرفتند. دوستان عزیز این اس اساس عقیده شیعه است. شما نگاه کنید فرمایشات امام (رضوان الله تعالی علیه)، «مرحوم قاضی»، و «مرحوم بهاری».

آیت الله بهجت و بزرگوارانی که در عصر ما بودند که ارتباطاتی با حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) هم داشتند و خیلی از مسائل معرفتی شان را از حضرت می‌گرفتند. یا خود مرحوم آیت الله خویی (رضوان الله تعالی علیه) مرحوم کمپانی (رضوان الله تعالی علیه).

مرحوم نائینی مرحوم آقا ضیا عراقی مرحوم صاحب کفایه؛ اینها همه در قسمت خلقت نوری اهل بیت (علیهم السلام) فرمایشات خیلی بزرگ بالا والا دارند که شاید برای خیلی از افراد درکش یک مقداری سخت باشد.

ما تابع روایات اهل بیت (علیهم السلام)  هستیم این روایات خلقت نوری هم مال امروز و دیروز نیست؛ از همان صدر اول اسلام گفته شده است.

فضائلی از حضرت فاطمه (سلام الله علیها) با قابلیت الگوبرداری!

خلقت نوری اهلبیت اختصاصی خودشان است و ما نمی توانیم الگوبرداری کنیم. ولی یک سری فضائلی اهلبیت (علیهم السلام) دارند که اینها قابلیت الگوبرداری دارد.

لذا حضرت امام عسکری (سلام الله علیه) فرمودند:

«نَحْنُ حُجَةُ اللّهِ عَلى خَلْقِهِ وَ فاطِمَةُ حُجَّةُ ‏اللّهِ عَليَنا»

ما حجّت خدا بر آفريدگانش هستيم، و فاطمه، حجّت خدا بر ما.

تفسيرأطيب البيان، ج 13، ص 236

وقتی فاطمه (سلام الله علیها) حجت برای ائمه (علیهم السلام) است برای ما به طریق اولی حجة است. سخنان حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) تالی تلو سخن خدا است حالا سخن خدا یک دفعه قرآن است یک دفعه غیر قرآن است حدیث است:

(وَمَا يَنْطِقُ عَنِ الْهَوَى إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَى)

و از روی هوا و هوس سخن نمی گوید. گفتار او چیزی جز وحی که به او نازل می شود، نیست.

نجم (53):3-4

شامل هم قرآن است هم سنت است. یا مثلا از حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) که فرمود:

«وَ فِي ابْنَةِ رَسُولِ اللَّهِ لِي أُسْوَةٌ حَسَنَة»

دختر رسول خدا (فاطمه) براى من سرمشقى نيكو است .

الغيبة( للطوسي) / كتاب الغيبة للحجة؛ نويسنده: طوسى، محمد بن الحسن‏، تاريخ وفات مؤلف: 460 ق‏، محقق: تهرانى، عباد الله و ناصح، على احمد، ناشر: دار المعارف الإسلامية، ايران؛ قم‏، 1411 ق‏؛ ص 286

ببینید صدیقه طاهره (سلام الله علیها) الگوی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. وقتی یک بزرگی که برای حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) الگو است برای ما به طریق اولی الگو است.

مثلاً رعایت حقوق همسر که این هم باز ما می‌تونیم بگوییم از فضایل بی نظیر حضرت (سلام الله علیها) است این‌ها هم برای ما الگوپذیری دارد.

مثلاً در «بحار» جلد چهل و یک صفحه سی روایت می گوید: حضرت امیر (سلام الله علیه) از حضرت زهرا (سلام الله علیها) فرمودند غذایی چیزی داریم معمولاً همسر با خانمش می گوید: امروز نهار چه داریم؟!

چون رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) کار را تقسیم کرد فرمود که کار خانه مربوط به حضرت زهرا (سلام الله علیها)، بیرون خانه با امیرالمؤمنین (علیه السلام). زندگی صدیقه طاهره (سلام الله علیها) برای خانم‌های خانه‌دار الگو است.

سلمان می گوید من وارد خانه حضرت زهرا (سلام الله علیها) شدم در زدم فضه آمد اذن خواستم گفت صبر کن فاطمه چادر سر کند رفتم دیدم حضرت مشغول آسیاب بود دیدم که این دسته آسیاب خونی است.

عرض کردم برای چیست؟ ایشان گفت: حضرت زهرا (سلام الله علیها) به قدری با این جو آرد کرده است دیگر آن زمان نانوایی نبود که بروند از نانوایی نان بخرند. خانم خانه با این آسیاب دستی این‌ها را آرد می‌کرد خمیر می‌کرد نان می‌ پخت. صدیقه طاهره (سلام الله علیها) به قدری با این دستاس کار کرده که خونی شده است.

من دیدم امام حسن (علیه السلام) بچه است و یک گوشه دارد گریه میکند. حالا تعبیر «سلمان» این است از گرسنگی گریه میکند. عرض کردم که خانم فضه خادم شماست چرا نمی‌گذارید این آرد کردن را ایشان انجام بدهد شما به بچه‌هایت برسی. گفت سلمان ما کار خانه را تقسیم کردیم دیروز نوبت فضه بود.

خانم های خانه افتخار کنید به این بانو که اینقدر دقیق است در مسائل زندگی حتی با کنیزش کار خانه را تقسیم کرده است. آنها که دختر دارند هی امر نهی می‌کنند و حالا اگر دختری یک مثلاً کوتاهی کرد یک سیلی هم میزنند یک دادی هم به سرش میزنند.

ببینند صدیقه طاهره (سلام الله علیها) چطور رفتار می کند بعد سلمان گفت که زهرا جان اجازه میدهی من بروم امام حسن (علیه السلام) را آرام کنم که دارد گریه میکند.

حضرت زهرای مرضیه (سلام الله علیها) فرمود: «سلمان» من بهتر میتوانم او را آرام کنم چون فرزند من است. شما می‌خواهید زحمت بکشید این دستاس و این آسیاب را بچرخانید و من بچه را آرام کنم.

این بانو است کسی که الگو برای ائمه (علیهم السلام) است حجت برای ائمه (علیهم السلام) است ولی در مسائل خانه داری چیکار می‌کند.

«خَلَقَكُمُ اللّهُ أنْوارا فَجَعَلَكُمْ بِعَرْشِهِ مُحْدِقينَ حَتّى مَنَّ عَلَيْنا بِكُمْ فَجَعَلَكُمْ في بُيُوتٍ أذِنَ اللّهُ أنْ تُرْفَعَ وَ يُذْكَرَ فيهَا اسْمُهُ»

خداوند، شما را [به صورت] نورهايى آفريد و گِرداگِرد عرش خود، قرارتان داد تا اين كه به واسطه شما، بر ما نعمت بزرگى عطا فرمود. پس شما را در خانه هايى قرار داد كه خداوند، رخصت داده است كه بزرگ داشته شوند و نام وى در آنها ياد شود

آن زهرایی که:

«عَائِشَةَ قَالَتْ: مَا رَأَيْتُ أَحَدًا كَانَ أَشْبَهَ كَلَامًا وَحَدِيثًا مِنْ فَاطِمَةَ بِرَسُولِ اللَّهِ، وَكَانَتْ إِذَا دَخَلَتْ عَلَيْهِ رَحَّبَ بِهَا، وَقَامَ إِلَيْهَا فَأَخَذَ بِيَدِهَا فَقَبَّلَهَا وَأَجْلَسَهَا فِي مَجْلِسِهِ»

عایشه می گوید: من هيچ كس را در سخن گفتن از فاطمه شبيه‌تر به رسول خدا نديدم، هنگامى كه وارد بر پدر مى‌شد به او خوش آمد مى‌گفت، و در برابر دخترش فاطمه بر مى‌خاست، دست او را مى‌گرفت و مى‌بوسيد، و او را در جاى خود مى‌نشاند.

المستدرك على الصحيحين، المؤلف: أبو عبد الله الحاكم محمد بن عبد الله النيسابوري (المتوفى: 405هـ)، تحقيق: مصطفى عبد القادر عطا،الناشر: دار الكتب العلمية – بيروت،الطبعة: الأولى، 1411؛ ج 3، ص 154

«وَكَانَتْ إِذَا دَخَلَتْ عَلَيْهِ رَحَّبَ بِهَا، وَقَامَ إِلَيْهَا» یعنی با عجله می‌رفت تا دم در به استقبالش. این باید الگو برای ما باشد این ارزش دارد. این‌ها برای این به این عالم طبیعت آمده‌اند که برای ما الگوسازی کنند خط‌کش درست کنند خانم‌های خانه‌دار ما بیایند از این الگو تبعیت کنند بهره‌برداری کنند.

به قدری صدیقه طاهره (سلام الله علیها) زندگیش جالب است مثلاً بعضی وقت با همدیگر می‌ نشینند با هم شوخی می کنند مزاح می‌کنند یعنی نمازش سر جای خودش است بچه داری سر جای خودش است. خانه داری سر جای خودش است همسرداری هم سر جای خودش است

بعد یک مقداری با هم شوخی کردند زهرا (سلام الله علیها) فرمود رسول الله (صلی الله علیه و آله) من را بیشتر از تو دوست دارد. امیرالمومنین (علیه السلام) فرمود نه من را بیشتر دوست دارد.

آن بزرگواران سپس خدمت رسول الله (صلی الله علیه و آله) آمدند و حضرت فرمود: فاطمه (سلام الله علیها) محبوب‌ترین فرد و علی (علیه السلام) عزیزترین فرد نزد من است. حضرت به یک نوعی داستان را جمعش کرد.

من تاسف می‌خورم که حالا من ندیدم نمیگویم نشده است من ندیدم که یک کتابی نوشته بشود فقط با این نگاه که امروز برای جامعه ما دختران خردسال ما؛ صدیقه طاهره (سلام الله علیها) چه الگویی است؟

دختران نوجوان و جوان و میانسال ما پیرزن‌هایی ما بیاییم حتی به قول یکی نحوه آب خوردنمان هم ببینیم زهرا (سلام الله علیها) چطوری آب می‌خورد. حالا عبادت و غیره من کار ندارم غذا می‌خورد چطوری غذا می‌خورد؟ راه میرفت چطور راه میرفت؟ با شوهرش حرف میزد چطوری حرف می‌زد؟ با بچه اش حرف میزد که با کنیزش با همسایه اش.

تمام این ریزه‌کاری‌های زندگیمان را بیاوریم با زندگی صدیقه طاهره (سلام الله علیها) مقایسه کنیم هر کجا ما دیدیم یک مقداری ما مشکل داریم اصلاح کنیم دوستان یک بار به دنیا آمدیم یک بار هم از دنیا می‌رویم.

هرچه ما الگو برداری مان از اهل بیت (علیهم السلام) بیشتر باشد برزخ مان نورانی است مقام بالا است هرچه الگو برداری مان کمتر باشد آنجا با ظلمت مواجه می شویم با تاریکی با گرفتاری ما هی تاسف میخوریم.

ملاحظه کنید ما شاید نزدیک بیست یا بیست و پنج آیه در قرآن کریم داریم مردم حسرت می‌ خورند خدایا می شود ما را برگردانی دوباره دنیا خدایا می شود برگردیم:

(وَقَالَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا لَوْ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَتَبَرَّأَ مِنْهُمْ كَمَا تَبَرَّءُوا مِنَّا  كَذَلِكَ يُرِيهِمُ اللَّهُ أَعْمَالَهُمْ حَسَرَاتٍ عَلَيْهِمْ  وَمَا هُمْ بِخَارِجِينَ مِنَ النَّارِ)

و (در این هنگام) پیروان می‌گویند: «کاش بار دیگر به دنیا برمی‌گشتیم، تا از آنها [= پیشوایان گمراه‌] بیزاری جوییم، آن چنان که آنان (امروز) از ما بیزاری جستند! (آری،) خداوند این چنین اعمال آنها را به صورت حسرت‌زایی به آنان نشان می‌دهد؛ و هرگز از آتش (دوزخ) خارج نخواهند شد!

سوره بقره (2): آیه 167

(لَوْ أَنَّ لَنَا كَرَّةً) مثلا بهترین عبادت می‌کنیم اگر:

(لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ كَلَّا إِنَّهَا كَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا  وَمِنْ وَرَائِهِمْ بَرْزَخٌ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ)

شاید در آنچه ترک کردم (و کوتاهی نمودم) عمل صالحی انجام دهم!» (ولی به او می‌گویند:) چنین نیست! این سخنی است که او به زبان می‌گوید (و اگر بازگردد، کارش همچون گذشته است)! و پشت سر آنان برزخی است تا روزی که برانگیخته شوند!

مؤمنون (23):100

حالا من شاید ان شاء الله شب جمعه که می آید بتوانم این حسرت‌هایی که مردم بعد از مرگ شروع می شود را بیان کنم. عزرائیل که می آید انسان اعمالش را میبیند تاریکی ها را میبیند. نورهای ریز ریز را می‌بیند می گوید خدایا می شود برگردم خدا میفرماید نه در همین لحظه تمام شد در عالم برزخ چقدر ما آیه داریم وقتی اعمالش را می بیند.

در قیامت سختی های قیامت می بیند می گوید خدایا می شود برگردیم می رود جهنم می گوید :

(قَالُوا رَبَّنَا أَمَتَّنَا اثْنَتَيْنِ وَأَحْيَيْتَنَا اثْنَتَيْنِ فَاعْتَرَفْنَا بِذُنُوبِنَا فَهَلْ إِلَى خُرُوجٍ مِنْ سَبِيلٍ)

آنها می‌گویند: «پروردگارا! ما را دو بار میراندی و دو بار زنده کردی؛ اکنون به گناهان خود معترفیم؛ آیا راهی برای خارج شدن (از دوزخ) وجود دارد؟»

سوره غافر (40): آیه 11

خدایا می شود از این جهنم یک روزی نجات پیدا کنیم می شود ما را از اینجا بیرون بیاوری برگردانی دنیا اعمال خوب انجام بدهیم. دیگر گرفتاری این حسرت ها است :

(أَنْ تَقُولَ نَفْسٌ يَا حَسْرَتَا عَلَى مَا فَرَّطْتُ فِي جَنْبِ اللَّهِ وَإِنْ كُنْتُ لَمِنَ السَّاخِرِينَ)

(این دستورها برای آن است که) مبادا کسی روز قیامت بگوید: «افسوس بر من از کوتاهیهایی که در اطاعت فرمان خدا کردم و از مسخره‌کنندگان (آیات او) بودم!»

زمر (39):56

دیگر عمده کار است که از اول مرگ حتی بهشت هم که می رود آنجا باز تأسف می خورد. مقامات را می گوید مثلاً من فلان روز صد صلوات فرستادم این مقام. ای داد بیداد صله رحم کرده است نتیجه‌ اش را دیده است ای کاش زیاد صله رحم کرده بودم یعنی در خود بهشت هم مقامات را می بیند نتیجه کار را می بیند آنجا هم:

(يَا حَسْرَتَا عَلَى مَا فَرَّطْتُ فِي جَنْبِ اللَّهِ)

حضرت فرمود: جنب الله ما هستیم. اگر ما بتوانیم معرفتمان را به اهل بیت (علیهم السلام) بالا ببریم دیگر تاسفی در کار نیست در این روایت هم ببینید خانم‌های خانه دار قشنگ است دقت کنید خانم ها که عرض من را  می شنوند.

و همچنین مردها فرقی نمی‌کند امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)  الگو برای مردها است و صدیقه طاهره (سلام الله علیها) الگو برای زنها. می فرماید یا زهرا ناهار چه داریم؛ من گرسنه هستم.

صدیقه طاهره (سلام الله علیها) فرمود: یا علی من دو روز هست خودم غذا نخوردم و آنچه که غذای خانه درست کردم فقط به اندازه‌ای بود که برای شما و حسن و حسین بیاورم. حضرت فرمود:

«ألا أعلمتني فأتيتكم بشئ؟»

چرا به من نگفتي كه وسائل غذا تهيه كنم؟

«فقالت: يا أبا الحسن إني لأستحيي من إلهي أن أكلفك مالا تقدر عليه»

حضرت فاطمه فرمود: من از خدايم حيا مي كنم كه از تو چيزي را بخواهم كه قادر بر آن نباشي.

بحار الأنوار (ط- بيروت)؛ نويسنده: مجلسى، محمد باقر؛ ناشر: دار إحياء التراث العربي‏، بيروت‏، 1403 ق‏، ج 41، ص 30

چند خانم روی کره زمین داریم که اینطور باشد دو روز هیچ نخورده است و به شوهر و بچه ا‌ش هم نشان ندهد من نخوردم بلکه نشان بدهی که من سیرم شما قبل از اینکه بیاید گرسنه بود خوردم نیازی به غذا ندارم.

من قسم میخورم به صدیقه طاهره (سلام الله علیها) اگر یک خانمی این الگو در زندگیش باشد؛ نه سوال نکیر منکری دارد نه فشار قبری دارد نه عذاب قیامتی دارد مستقیم همین که عزرائیل می آید صدیقه طاهره (سلام الله علیها) می آید می برد در بهشت.

من قول میدهم قسم می‌خورم به صد لفظ جلاله اگر این الگو را کسی در زندگیش تبعیت کند قطعا اهل بهشت است.

نمی گوید من از تو خجالت میکشم. ببینید از خدا خجالت می کشم یعنی در همه جا خدا را میبیند. در غذا خدا را می‌بیند در برخورد با شوهر خدا را می‌بیند در برخورد با فرزند خدا را می‌بیند در برخورد با کنیز خدا را می‌بیند در برخورد با همسایه خدا را می‌بیند همان تعبیری که حضرت امیر (سلام الله علیها) دارد:

«ما رَأَيْتُ شَيْئاً اِلاّ وَ رَأَيْتُ اللهَ قَبْلَهُ وَ بَعْدَهُ وَ مَعَهُ»

چيزى را نديدم مگر اين كه خدا را قبل از آن و بعد از آن و با آن ديدم.

یعنی در زندگی جز خدا چیزی دیگری نمی بینم:

(وَلِلَّهِ الْمَشْرِقُ وَالْمَغْرِبُ فَأَيْنَمَا تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ وَاسِعٌ عَلِيمٌ)

مشرق و مغرب، از آن خداست! و به هر سو رو کنید، خدا آنجاست! خداوند بی‌نیاز و داناست!

بقره (2):115

به صحرا بنگرم صحرا ته وینم  * به دریا بنگرم دریا ته وینم

به هر جا بنگرم کوه و در و دشت * نشان از روی زیبای ته وینم

اصلاً مسئله، شوهر به عنوان شوهر من نیست. چیزی که خدا به من داده است نعمت خدا است بچه من نه، نعمت خدا است غذای من نه، این دستاس من نه، نعمت خدا است یعنی به هرچه نگاه می‌کند خدا را می‌بیند.

«و ما من شیء الا هو خالقه»

چیزی در عالم نیست جز خالقش خدای عالم است. «انی استحیی من الهی» چون خودش در محضر حق می بیند.

یکی از این دوستان ما می گفت. یک زن و شوهری با همدیگر یک اختلافی داشتند من رفته بودم اختلافشان را حل کنم.

این آقا گفت: ایشان یک چنین تعبیر تندی نسبت به من کرد من به خانم گفتم چرا چنین عبارتی تندی به همسرت گفتی؟ گفت دیگر عصبانی شدم گفت من یک سوالی از شما می‌توانم کنم خانم گفت بفرمایید.

من گفتم: اگر پدرتان اینجا نشسته بود تماشا می‌کرد این عبارت را به همسرت جلوی پدرت می‌گفتی؟ گفت: والله نمی گفتم! گفتم چطور خدا ناظر بود خدا داشت میدید تو را:

(أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرَى)

آیا او ندانست که خداوند (همه اعمالش را) می‌بیند؟!

علق (96):14

در محضر خدا که آفریننده تو است خالق تو است رازق تو است. دین و دنیا و آخرت همه دست او است در محضر او به شوهرت چنین تعبیر تندی کردی؟ سرش را انداخت پایین قطرات اشکش جاری شد.

مشکل ما در زندگی این است که خدا محور نیستیم اگر خدا محور بودیم خدا را ناظر می‌دیدیم این طور نمی شد. خدا دارد گلایه میکند می فرماید:

(أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرَى)

این بنده‌ها نمی‌دانند من دارم میبینم بله خیلی تعبیر عجیبی است خیلی حرف زیاد است واقعا بحث های معارف زیاد است. ولی عبارتی الان جلویم است حیفم می آید این را من نگویم. حضرت علی (علیه السلام) فرمود :

«فَوَ اللّهِ ما أغضَبتُها ولا أكرَهتُها عَلى أمرٍ حَتّى قَبَضَهَا اللّهُ عز و جل إلَيهِ، ولا أغضَبَتني ولا عَصَت لي أمرا ، ولَقَد كُنتُ أنظُرُ إلَيها فَتَنكَشِفُ عَنّي الهُمومُ وَالأَحزانُ»

به خدا سوگند كه هرگز بر فاطمه غضب نكردم و او را به كارى مجبور نساختم، تا آن كه خداوند ـ عزّ و جلّ ـ او را به نزد خويش بُرد و او نيز مرا خشمگين نساخت و هرگز بر خلاف خواست من عمل نكرد و من هرگاه به او نگاه مى كردم، غصّه ها و اندوه هايم برطرف مى شد.

كشف الغمة في معرفة الأئمة (ط- القديمة)؛ نويسنده: اربلى، على بن عيسى‏، تاريخ وفات مؤلف: 692 ق‏؛ محقق / مصحح: رسولى محلاتى، هاشم‏، ناشر: بنى هاشمى‏، تبريز، 1381 ق‏؛ ج 1 ص 363

آقایان این باید الگو برای ما باشد. حضرت قسم میخورد. حالا خانم خسته است کوفته است؛ فرض بفرمایید حال غذا پختن ندارد حال جارو کردن ندارد لباس شستن ندارد ما آمرانه گویا که این خانم اسیر دست ما است برده ما است امر و نهی می‌کنیم.

اگر هم که چنانچه مقداری هم خلاصه حرف گوش نکرد به قول یکی از بزرگان اروپایی که می گوید وقتی میروی پیش زن مراقب باش چوب هم با خودت بردار ببر. در بعضی از ضرب المثل‌های اروپایی اینطوری هم آمده است.

فرمود: زهرا یک مرتبه کاری نکرد که من عصبانی شوم. یک دفعه کاری نکرد که من از او رنجیده شوم. بعد می فرماید:

«ولَقَد كُنتُ أنظُرُ إلَيها فَتَنكَشِفُ عَنّي الهُمومُ وَالأَحزانُ»

وقتی به زهرا نگاه می‌کردم تمام غم و غصه یادم می رفت، روایت ما زیاد داریم در این زمینه که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) می‌فرماید:

«ما اَفادَ عَبْدٌ فائِدَةً خَيْرا مِنْ زَوْجَةٍ صالِحَةٍ اِذا رَآها سَرَّتْهُ وَ اِذا غابَ عَنْها حَفِظَتْهُ فی نَفْسِها وَ مالِهِ»

بنده مؤمن، هیچ بهره ای نبرده كه بهتر از همسر خوب و شایسته ای باشد كه هنگام حضور شوهر، مایه خوشحالی او باشد و در غیاب شوهر، نگهدار ناموس و مال او باشد.

الكافي (ط- الإسلامية)؛ نويسنده: كلينى، محمد بن يعقوب‏، تاريخ وفات مؤلف: 329 ق، محقق / مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية، تهران‏، 1407 ق‏؛ ج ٥، ص ٣٢٧

هر مردی همچو همسری دارد سرش را بگذارد روی مهر سجده کند تا صبح و از خدا بخواهد آنها که ازدواج نکردند یک همسر اینطوری به او بدهد که وقتی نگاه کرد خوشحال شود مسرور شود غم برطرف شود.

مردی که بیرون دارد کارگری می‌کند رانندگی می‌کند در ادارات از فرمانداری استانداری وزارتخانه است وقتی می آید خانه خسته و کوفته است. دیگر وقتی می آید خانه وقتی خانم را می‌بیند آنچنان این خانم با او برخورد زیبا می‌کند که خستگی او از یاد می رود.

در برابر این با الفاظ زیبا مرد عزیز من شوهر من فدات شوم دورت بگردم تعابیری که دیگر به قول خانم بهتر از ما بلدند اینها را ما دیر آمدید دلمان تنگ شده بود از این حرفایی بزند بر اینکه تمام غصه‌های مرد فراموش شود.

مرد هم همینطور خانم من خیلی عجله داشتم بیایم دلم تنگ شده بود و از اینکه مثلا از صبح رفتم بیرون شما را ندیدم غصه دلم را گرفته بود ناراحت بودم شما را دیدم همه غصه‌هایم الحمدلله برطرف شد. خدایا شکرت.

باید بین الاثنینی باشد نه اینکه وقتی مرد می آید خانه چه آوردی چه گرفتی چرا دیر آمدی چرا فلان کردی چرا فلان نکردی این بنده خدا خسته است.

یا مرد می آید بیرون مثلا خانه کثیف است. چرا خانه اینطوری است مثلاً غذا دیر آمد عصبانی شود غذا شور بود عصبانی شود بی نمک بود این نشد زندگی این شد جدال و جنگ و داد و بیداد و این می شود زندگی جهنمی.

زندگی بهشتی همان فرمایش حضرت امیر (سلام الله علیه) است که وقتی نگاه میکردند به زهرا (سلام الله علیها) تمام غصه‌هایم برطرف می شد تمام مشکلات دلم برطرف می شد زن باید در خانه این چنین باشد. من در خدمت شما هستم.

مجری:

احسنتم؛ طیب الله انفسکم. سلام و درود و ارادت‌های ما به محضر حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) که رضایتش رضایت خداوند متعال بود و غضبش غضب خداوند متعال بود.

جناب استاد در فرصتی که باقی مانده یک مقدار هم مباحث شبهاتی را هم مطرح کنیم  بنا به مقتضای برنامه و اینکه در دنیایی هستیم که خیلی شبهات مطرح می شود و اتفاقا پیرامون همین مباحثی هم که فرمودید شبهات مطرح می شود.

مثلا حضرت زهرا (سلام الله علیها) گفتند بهترین حالت زن این است که نه مردی را ببیند نه مردی او را ببیند آیا الان چنین حالتی ممکن است؟

ائمه اهلبیت (علیهم السلام) مظهر اتم تمام اسما و صفات الهی

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

این شبهات از همان روز اول که حضرت آدم و حوا (سلام الله علیهما) رفتند بهشت، این شبهات هم آفریده شد. شیطان رفت بهشت و آنجا شروع کرد شبهه افکنی.

نتیجه همین شد که خلاصه خدای عالم آنها را رانده کردند آمدند اینجا و خلاصه:

من ملک بودم و فردوس برین جایم بود * آدم آورد در این دیر خراب آبادم.

بله این شبهات همیشه بوده است حالا شبهات فرق میکند یکبار شبهات در مسائل اقتصادی در مسائل سیاسی در مسائل اعتقادی است.

این را ما باید دقت داشته باشیم اگر جهان بینی ما جهان بینی فاطمی و علوی بود که در همه جا خدا را ناظر و شاهد ببینیم و زندگی را به این چند روز دنیا منحصر و محدود نکنیم، همه چیز حل بود. در کنار این چند روز دنیا چیست؟  زندگی ابدی ما داریم

می گویند وقتی ظاهراً به «لقمان» است عزرائیل آمد گفت که بلند شو تا برویم نزدیک چهار هزار، پنج هزار سال عمر کرده است یادم نیست اینقدر به دنیا نمی‌آمد.

بله اینها با آن عمرهای طولانیشان می گفتند چه زود می‌گذرد می رود یعنی واقعا الان ماها شصت و هفتاد سال از صد و شصت دقیقه بوده است هیچ احساس نمیکند که چطوری بوده است ولی  آن طرف چیست؟ 

زندگی زندگی دائمی است اگر ما جهان‌بینی ‌مان درست شود مسائل اعتقادی و زیربنای معرفتی مان درست شود یقیناً مسائل اقتصادی قابل حل است مسائل سیاسی مان اخلاقی ‌مان همه چیزش حل است.

یعنی ما اگر محور را روی جهان بینی قرار بدهیم بحث معرفتی نسبت به ذات اقدس ربوبی که در حالات اصحاب حضرت ولیعصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است که از نظر معرفت خدا را آن گونه‌ای که شایسته است شناخته‌اند اگر این معرفت در ما ایجاد  شود، تمام مسائل حل می شود.

برای شناختن حق، این بزرگواران هستند این‌ها مظهر اتم تمام اسما و صفات الهی هستند که اگر کسی این‌ها را شناخت خدا را شناخت و کسی هم بخواهد این‌ها را بشناسد باید خودش رو بشناسد. این را هم من جمله را بگویم گرچه این جایش شب جمعه است آنجا من مفصل توضیح خواهم داد اینی که :

«مَنْ عَرَفَ نَفسَهُ فَقَد عَرَفَ رَبَّهُ»

كسى كه خود را شناخت خدايش را شناخته است.

غرر الحكم و درر الكلم‏، تميمى آمدى، عبد الواحد بن محمد، محقق: رجائى، سيد مهدى‏، دار الكتاب الإسلامي‏، قم،‏ 1410 قمری‏، چاپ: دوم‏، ص 588

ائمه (علیهم السلام) مظهر اتم تمام صفات الهی هستند مثلاً حضرت عیسی (علیه السلام)  مظهر یک اسم خدا است احیای اموات بله خدای عالم محی الموتی است یک اسمی از اسمای الهی را به نمایش گذاشته است اراده می‌کند.

کسی که صد سال هزار سال مرده زنده می شود این خدای عالم در وجود حضرت عیسی (علیه السلام)  این را قرار داده است در وجود حضرت موسی (علیه السلام) این را قرار داده است که عصا را بیندازد زمین تمام این سحر ساحرین را ببلعد.

عصا را بزند به رود نیل رود نیل شکافته شود همه بروند. و مهمتر از این روایاتی که در صحیح بخاری و مسلم ما داریم که بنده به یک مرحله‌ای می‌رسد که هر چه که اراده کند در خارج محقق می‌شود.

(إِنَّما قَوْلُنا لِشَيْ‏ءٍ إِذا أَرَدْناهُ أَنْ نَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُون‏)

هنگامى كه چيزى را اراده مى‏كنيم فقط به آن مى‏گوئيم موجود باش، بلافاصله موجود مى‏شود!

سوره نحل (16): آیه 40

خدا می فرماید: من خدایی هستم اراده کنم مثلاً این لیوان شود طلا بله همان لحظه این تبدیل به طلا می شود. حالا مثال داریم ما میزنیم بله می گوید اگر تو خوب مرا بندگی کنی تو را هم مثل خودم قرار میدهم هرچه اراده کنی همان انجام می شود.

مرحوم آقای الهی از شاگردان مرحوم آقای زرآبادی قزوین (رضوان الله تعالی علیه) یک روزی سر درس ایشان گفت که خداوند درباره حضرت داوود (علیه السلام) فرمود:

(وَلَقَدْ آتَيْنَا دَاوُودَ مِنَّا فَضْلًا يَا جِبَالُ أَوِّبِي مَعَهُ وَالطَّيْرَ وَأَلَنَّا لَهُ الْحَدِيدَ)

و ما به داوود از سوی خود فضیلتی بزرگ بخشیدیم؛ (ما به کوه‌ها و پرندگان گفتیم:) ای کوه‌ها و ای پرندگان! با او هم‌آواز شوید و همراه او تسبیح خدا گویید! و آهن را برای او نرم کردیم.

سوره انبیاء (34): آیه 10

مرحوم الهی گفته بود حاج آقای زرآبادی، حضرت داوود (علیه السلام) آهنگر بود آهن را می گذاشت در داخل کوره داغ می‌شد که خم شود مثلاً شمشیر درست می‌کرد می‌گفت در این هنگام یکی از خادمین در داخل یک سینی مسی داشت مثلاً چایی و میوه می‌آورد.

بعد به این خادم گفت آقا وسایل این سینی مسی را بگذار زمین. سینی دیدید که خیلی کلفت است برگشت گفت من خاک پای حضرت داوود (علیه السلام) هم نمی شوم سینی مسی را گرفت مثل کاغذ پاره کرد انداخت دور. گفت این چه حرفی است که داری می‌زنی.

(وَأَلَنَّا لَهُ الْحَدِيدَ)

یعنی مثلاً آهنگر بوده آهن میگذاشت در کوره داغ میکرد. این چه چیزی داری میگویی تو یک مقداری معرفت را ببرید بالاتر ببینید.

(وَأَلَنَّا لَهُ الْحَدِيدَ) یعنی یکی از اسمای الهی را در وجود او به نمایش گذاشت. خدای عالم روزی که ما را آفریده است تمام اسمای الهی را در نهاد ما قرار داده است.

یعنی نشانه ای از هزار و یک اسم که در شب های احیا می‌خوانیم در دعای جوشن کبیر، دوستان عزیز بی پرده بگویم به شما؛ این را به عنوان یک نظریه از من بپذیرید خدای عالم در وجود بشر زمینه شکوفایی تمام هزار اسم را گذاشته است.

حالا بی‌عرضه هستیم ما تابع هوای نفسیم و تابع دنیا و غیره هستیم و این اسامی الهی را ثروت اندوزی نمی‌دانم. رسیدن به مقام و غیره در اینجا برمی‌داریم خرج می‌کنیم

اگر بیایم در مسیر حق قرار بگیریم به شریعت عمل کنیم مو به مو شریعت این پایه است فندانسیون معرفت و کمال شریعت است. به شریعت عمل کنیم مو به مو تمام محرمات را بگذاریم کنار واجبات رو بگیریم زمینه رشد اسمای الهی را در خودمان فراهم می‌کنیم:

«قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ: قَالَ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ ... وَ مَا تَقَرَّبَ إِلَيَّ عَبْدٌ بِشَيْءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِمَّا اِفْتَرَضْتُ عَلَيْهِ وَ إِنَّهُ لَيَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّافِلَةِ حَتَّى أُحِبَّهُ فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ كُنْتُ سَمْعَهُ اَلَّذِي يَسْمَعُ بِهِ وَ بَصَرَهُ اَلَّذِي يُبْصِرُ بِهِ وَ لِسَانَهُ اَلَّذِي يَنْطِقُ بِهِ وَ يَدَهُ اَلَّتِي يَبْطِشُ بِهَا إِنْ دَعَانِي أَجَبْتُهُ وَ إِنْ سَأَلَنِي أَعْطَيْتُهُ»

رسول خدا (صلّى الله عليه و آله) فرموده خداى عز و جل فرمايد: و هيچ بندۀ بچيزى بمن تقرب نجويد كه نزد من محبوب‌تر از آنچه بر او واجب كرده‌ام باشد، و همانا او بوسيلۀ نماز نافله بمن نزديك شود تا آنجا كه من او را دوست بدارم، و هنگامى كه او را دوست بدارم گوش او شوم همان گوشى كه با آن ميشنود و چشم او گردم همان چشمى كه با آن ببيند، و زبانش شوم همان زبانى كه با آن سخن گويد، و دست او گردم، همان دستى كه با آن بگيرد، اگر مرا بخواند اجابتش كنم، و اگر از من خواهشى كند باو بدهم.

الكافي (ط- الإسلامية)؛ نويسنده: كلينى، محمد بن يعقوب‏، تاريخ وفات مؤلف: 329 ق، محقق / مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية، تهران‏، 1407 ق‏؛ ج۲ ص۳۵۲

به اینجا می رسد که دیگر چشم، چشم بشری نیست این چشم یک چشم الهی است اراده اراده بشری نیست که من اراده می‌کنم این لیوان را بردارم باید دستم را بیاورم اینجا این لیوان رو بردارم.

اگر اراده من الهی شد با یک اراده لیوان پا می شود می آید پیش من. نه من دست دراز کنم بیارم. اگر ما بتوانیم این اسمای الهی را با سیر سلوک و عمل به شریعت به ظهور برسانیم، آنجا است که حق بندگی خدا را و آنی که خدا از ما می‌خواسته و برای آن آفریده است به آن رسیده است.

یک کسی که یک چیزی را درست می کند، اختراع میکند وقتی این چیز مثلاً ماشین اختراع کرده است ماشین دارد می رود مردم دارند سوار می‌شوند چنین و چنان است اینها لذت میبرد خدا از آن بنده بیشتر لذت می‌برد.

این اسمای خودش را که در نهادش قرار داده است این قابلیت را به فعلیت برساند.

«قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ لِسَلْمَانَ اَلْفَارِسِيِّ رَحْمَةُ اَللَّهِ عَلَيْهِ: سَلْمَانُ مِنَّا أَهْلَ اَلْبَيْتِ»

رسول اکرم به سلمان فارسی فرمودند: سلمان از ما اهل بیت است.

عيون أخبار الرضا عليه السلام؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على‏، (وفات: 381 ق‏)؛ محقق: لاجوردى، مهدى‏، ناشر: نشر جهان‏، تهران‏، 1378 ق‏؛ ج۲ ص۶۴

این چیز کوچکی نیست. یا مرحوم مثلاً قاضی (رضوان الله تعالی علیه) مرحوم آقای بهجت بزرگان دیگری که دیگر معاصر ما بودند که ما از اینها خیلی از مسائل را از نزدیک دیدیم و مشاهده کردیم.

اینها آمدند پا روی نفس گذاشتند این اسمای الهی را حالا بعضی یک اسم بعضی ده اسم بعضی بیشتر کمتر در خودشان به فعلیت رساندند.

ارزشمندی پاسخ به شبهات اعتقادی، در سیره حضرت فاطمه (سلام الله علیها)

یکی از موانعی که در این مسیر هست شبهاتی است که شیطان القا می‌کند حالا یا شیطان جنی یا شیطان انسی هیچ فرقی نمی‌کند.

یکی از بزرگ‌ترین شاهکار ائمه (علیهم السلام) این بود این شبهات را یا شخصاً جواب می‌دادند یا نیروهای قدرتمندی تربیت میکردند به این شبهات جواب بدهند تا مانع رشد این روح نشود. «من عرفه نفسه فقد عرف ربه» گفت کسی که طرف خداشناسی نیست شیطان کار ندارد با او .

یک کسی در خواب شیطان را دید چند زنجیر خیلی کته کلفتی می‌برد گفت کجا میبری مال کیست؟ گفت می‌خواهم بروم شیخ انصاری را با این به سمت خودم جلب کنم. گفت مال من کو؟ گفت که تو زنجیر نمیخواهی. به اشاره خودت دنبال سر من هستی چیزی هم باید بدهی که من دنبال سرم راه میدهم در بعضی افراد شیطان از آنها قهر میکند.

ائمه (علیهم السلام) در این زمینه خیلی روایت دارند. مرحوم طبرسی در احتجاج آورده است این هم من عرض کنم دیگر تقریبا اواخر بحثم است عزیزان دقت کنند این بحث شبهاتی دوستان پدر روح را در میاورد. پدر اعتقاد رو در میاورد یعنی انسان رو به اسفل سافلین می‌کشاند. برطرف کردن شبهه انسان را به بالاترین درجه می‌رساند.

«ابی محمّد (العسکری) «علیه السلام» قال: قالت فاطمة «علیها السلام» و قد اختصم الیها امراتان فتنازعنا فی شی من اَمْرِالدین، احدهما معاندة والاخری مؤمنة»

از حضرت ابومحمّد امام حسن عسکری «علیه السلام» نقل شده: دو زن در یکی از مباحث دینی با هم اختلاف کرده بودند. یکی از آن دو مؤمنه و دیگری معاند و مخالف با اسلام بود و برای حل اختلاف نزد حضرت زهرا آمدند.

«ففتحت علی المؤمنة حجّتها، فاستظهرت علی المعاندة، ففرحت فرحاً شدیداً فقالت فاطمة «علیها السلام»:ان فرح الملائکة باستظهارک علیها اشدّ من فرحک، و ان حزن الشیطان و مردته بحزنها اشدُّ من حزنها»

حضرت به زن مسلمان در گفتن دلایل و ادله خود علیه طرف مخالف کمک نمود تا اینکه توانست مطالب حقّ خود را ثابت نماید و از این‌جهت به شدّت خوشحال شد. حضرت فرمود: خشنودی فرشتگان از پیروزی تو، بیش از خشنودی تو می‌باشد همچنان که غمگین شدن شیطان و پیروانش بیش از ناراحتی و حزن آن زن است.

«و ان الله تعالی قال لِملائکته: اوجبو الفاطمة بما فتحت علی هذه المسکینة الاسیرة من الجنان الف الف ضعف مما کنت اعددت لها، واجعلوا هذه سُنَّة فی کلِّ من یفتح علی اسیر مسکین فیغلب معانداً مثل الف الف ما کان معدّاً له من الجنان»

و همانا خداوند متعال به فرشتگانش فرمود: برای فاطمه «علیها السلام» به‌خاطر کمکی که به این زن بیچاره درمانده نموده، هزاران برابر آنچه که من برایش فراهم کرده‌ام، از بهشت آماده سازید! و این‌کار را برای هر کسی که برروی درمانده بیچاره‌ای دری بگشاید و بتواند بر معاندی غلبه کند، نیز سنّت قرار دهید! که هزار هزار برابر آنچه که از بهشت برای او آماده گشته، درنظر گیرید!

الإحتجاج على أهل اللجاج( للطبرسي)؛ نويسنده: طبرسى، احمد بن على‏؛ (وفات: 588 ق‏)؛ محقق: خرسان، محمد باقر، ناشر: نشر مرتضى‏، مشهد، 1403 ق‏؛ ج۱ ص ۱۸

حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) وقتی دید که این خانم شیعه نمیتواند جواب شبهه طرف مقابل را بدهد به این خانم مومنه آموزش داد و جواب شبهات را یاد داد.

خانم شیعه مؤمنه از پیروزی و پاسخ به شبهات، از خوشحالی بال درآورده بود. صدیقه طاهره (سلام الله علیها) به این خانم فرمود: تو که بر این پیروز شدی و او را شکست دادی و خوشحال شدی، بدان ملائکه از پیروزی تو بیش از تو خوشحال شدند.

بعد در ذیل آیه دارد که شیطان و سپاهیان شیطان، بیش از این خانم معاند، ناراحت شدند و خدای عالم فرمود به ملائکه به فاطمه یک میلیون برابری که مقام داده مقامش را ببرید بالاتر باز هم ببرید بالاتر و این کار فاطمه را سنت قرار بدید.

هر کسی که در پاسخ به شبهات کار میکند. شبهات معاندین شبهات وهابیت شبهات نواصب را جواب می دهد و آنها را بدبخت بیچاره می‌کند زمین گیر میکند.

فرمود این را یک سنت قرار بدهید در قیامت میلیون برابر درجه‌ای که دارد بالا ببرید میلیون برابر درجه با میلیون برابر بهشتش را توسعه بدهید میلیون برابر عنایت ویژه اهل بیت (علیهم السلام) عنایت خدا را بر او افزون کنید.

ببینید این یکی از چیزها است که ما باید الگو قرار دهیم. امروز که ما با سیل شبهات مواجه هستیم در هر حوزه فرقی نمی‌کند صدیقه طاهره (سلام الله علیها) آمده است یک کاری کرده است.

خدای عالم به ملائکه می‌فرماید این را شما یک سنت قرار بدید الی قیام قیامت. هر کسی آمد یک شبهه‌ای را جواب داد یک بچه شیعه بچه مومنی را از دست این شبهه افکن ها رهایی داد برای او هم یک میلیون برابر درجه بدهید مقامش را بالا ببرید.

این یکی از چیزهایی است که ما ان شاء الله در این ایام فاطمیه از صدیقه طاهره (سلام الله علیها) باید ما الگوبرداری کنیم.

مجری:

ان شاء الله و الحمدلله که حضرتعالی در این مسیر موفق هستید. الهی که سایه شما حضرت استاد آیت الله حسینی قزوینی بر سر ما مستدام باشد. از حضور شما در این برنامه بسیار متشکریم.

زهرا که عنایتش به دنیا برسد * جز او که به فریاد دل ما برسد

یا رب سببی ساز که در روز جزا * پرونده ما به دست زهرا برسد

تا فردا شب که ان شاء الله باز هم در خدمت شما باشیم شما عزیزان را به ایزد منان می سپاریم و عرضه می‌داریم:

«یا رب الزهراء بحق الزهرا اشف صَدر الزهراء بظهورالحُجَة»

و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته

 



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب