2024 March 29 - جمعه 10 فروردين 1403
مشروعیت و جواز دروغ گفتن، در مسئله اصلاح ذات البین
کد مطلب: ١١٧٣٦ تاریخ انتشار: ٠٥ مرداد ١٣٩٦ - ١٠:٣٠ تعداد بازدید: 4960
سخنراني ها » اخلاق
مشروعیت و جواز دروغ گفتن، در مسئله اصلاح ذات البین

اهمیت صلح وآشتی دادن و جواز دروغ گفتن در اصلاح ذات البین
اخلاق علوی 96/05/05

بسم الله الرحمن الرحیم

تاریخ : 96/05/05

مجری:

بسم الله الرحمن الرحیم

در گلشن دین باز صفا آمده است

محبوبه حی کبریا آمده است

آمد به جهان کریمه اهل البیت

ده مژده که خواهر رضا آمده است

«یا فاطمة إشفعی لی فی الجنة فإنّ لک عندالله شأنا من الشأن»

سلام و درود و ارادت خدمت شما مردم عزیز، بینندگان خوب و بزرگوار و دوست داشتنی «شبکه جهانی ولایت» و برنامه زنده «اخلاق علوی». ان‌شاءالله که خوب و خوش و سلامت باشید، دلتان آرام باشد و به واسطه شادی دل اهلبیت عصمت و طهارت دلتان شاد باشد.

دهه‌ای که در آن قرار داریم، دهه کرامت هست؛ ابتدای ذیقعده ولادت باسعادت کریمه آل رسول، حضرت فاطمه معصومه؛ میانه دهه بزرگداشت حضرت أحمد بن موسی شاه چراغ در شیراز و پایان دهه یازدهم ذیقعده هم ولادت باسعادت هشتمین امام همام شیعیان است.

یازدهم ذیقعده ولادت حضرت أباالحسن، حضرت سلطان علی بن موسی الرضا (علیه آلاف التحیة و الثناء) است. شادی‌های این شب‌ها و روزها بر همه شما مبارک باشد و گوارای وجودتان باشد.

عزیزان و مسئولینی که متکفل دهه کرامت در حرمین قم و مشهد هستند شعار این دهه را "شاد باشیم در شادی اهلبیت" گذاشتند. چقدر خوب هست که ما در شادی اهلبیت (علیهم السلام) شاد باشیم.

مصداق روایتی که از امام صادق (علیه السلام) آمده است که می‌فرماید: شیعیان ما از زیادی گِل ما هستند، در شادی ما شاد هستند و در غم و اندوه ما هم اندوهناک هستند.

چنین نباشد که ما شیعیان را تنها در عزاداری و غم و مصیبت بشناسند، بلکه باید در شادی اهلبیت (علیهم السلام) هم شاد باشیم. البته ما باید برای خودمان تعریفی از شادی و نشاط داشته باشیم تا یک وقتی شادی ما مزه و بو و رنگ گناه به خود نگیرد.

در این شب‌ها و روزها که دهه اول ماه ذیقعده دهه شادی اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) دهه کرامت است به همه شما تبریک عرض می‌کنم. الهی که عاقبت بخیر باشید؛ ما در جوار حرم امام رضا (علیه السلام) دعاگو و نائب الزیاره شما هستیم.

ما در برنامه خود بخشی داشتیم که شما عزیزان، بینندگان خوب، خانم‌ها و آقایان محترم به ویژه جوانان، نوجوانان، غنچه‌های ولایت، آقا پسرها و دختر خانم‌ها روی خط ارتباطی ما بیایند.

عزیزان بیننده باید در پنج دقیقه مشروعیت توسل را از قرآن، سنت، سیره صحابه و تابعین برای ما ثابت کنند تا به 15 نفر از عزیزان شرکت کننده هدایایی تقدیم شود.

نکته دیگری خدمت شما عرض می‌کنم که خواهش می‌کنم به این نکته عنایت و توجه ویژه داشته باشید و پیام من را به همه دوستان، آشنایان و علاقمندان به حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و «شبکه جهانی ولایت» برسانید.

من در برنامه «کریمانه» بر بام حرم کریمه اهلبیت حضرت فاطمه معصومه اعلام کردم که هفته آینده عازم مکه معظمه و مدینه منوره هستم.

ان‌شاءالله اگر لایق باشم دعاگوی همه شما بینندگان عزیز و ارجمند در کنار مضجع شریف نبوی و قبور مطهر قبرستان بقیع و ان‌شاءالله در حج بیت الله الحرام خانه کعبه که حال و هوای ویژه و خاصی دارد دعاگوی همه شما هستم.

می‌خواهم برای یک سری افراد یک کار ویژه انجام بدهم. در برنامه‌های دیگر گفتم و در این برنامه هم یادآوری می‌کنم و خواهش می‌کنم تا اطلاع رسانی کنید.

می‌دانید که امروز «شبکه جهانی ولایت» با ندای حقیقت و مودت از ولایت امیرالمؤمنین و مکتب دفاع می‌کند. این شبکه واقعاً تلاش‌ها و کوشش‌های بسیاری را انجام می‌دهد و به قول بعضی از دوستان بیننده ما به دانشگاهی در منازل تبدیل شده است.

این فرصت بسیار مناسبی است تا دست یاری ما که به سمت شما دراز شده را بگیرید، بفشارید و همراهی کنید. مدتی است که عزیزان ما قدمی برداشتند تا استودیوی «شبکه جهانی ولایت» در نجف اشرف راه اندازی شود.

استودیوی زیبایی که ایوان طلای امیرالمؤمنین را به نمایش بگذارد. ان‌شاءالله بتوانیم هر هفته از آن فضای نورانی و ملکوتی برای شما برنامه پخش کنیم تا شما با دیدن صحن و سرای نورانی و ملکوتی حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) دل و جگرتان خنک شود.

این امر جز با کمک شما میسر نیست. فرقی نمی‌کند هر عزیزی هر مقداری که در توان دارد می‌تواند به ما کمک کند. از حداقل توانی که دارد تا حداکثر توان عزیزان بیننده استقبال می‌کنیم.

ان‌شاءالله تمامی بینندگان عزیزی که دستشان باز هست مخصوصاً عزیزانی که در خارج از کشور هستند کمک کنند. هزینه ساخت این استودیو و مسائل جانبی آن نزدیک 5 میلیارد تومان می‌باشد و ان‌شاءالله با همت شما این اتفاق مبارک خواهد افتاد.

کاری که من می‌خواهم انجام بدهم این است تمام کسانی که خالصانه به ساخت استودیوی «شبکه جهانی ولایت» در نجف اشرف کمک کنند را اسم می‌برم و طواف مستحبی به نیابتشان در کنار خانه کعبه انجام خواهم داد.

دوستان من زحمت می‌کشند راه‌های ارتباطی و شماره حساب‌ها را برای شما زیرنویس می‌کنند.

اگر بنده لایق باشم و خداوند به من توان بدهد هفت بار دور خانه خدا می‌چرخم و در جایی که مقدس‌ترین مکان‌ها بر روی زمین است اسامی ولایت‌یاوران را ذکر خواهم کرد. مطمئناً این مکان فضای نورانی و ملکوتی دارد که آرزو می‌کنم نصیب همه شما شود.

می‌توانید از همین الآن در برنامه زنده «اخلاق علوی» شروع کنید تا برنامه‌های بعد که ان‌شاءالله یک به یک دوستانم اطلاع رسانی کنند. من اسامی عزیزان ولایت یاور را در کنار بیت الله الحرام می‌برم و طواف مستحبی را به نیابت از ایشان انجام می‌دهم.

ببینم امشب در برنامه چه می‌کنید!! اگر همین امشب هم پیام‌ها بیاید من در طول برنامه می‌خوانم. فرقی نمی‌کند اگر کسی نمی‌تواند کمک زیادی به استودیوی نجف اشرف داشته باشد. به عنوان مثال فردی در شهر یا روستایی زندگی می‌کند که توان مالی چندانی ندارد. اشکالی ندارد خداوند متعال به همین مقدار به شما ثواب می‌دهد و شک نکنید در این ارتباط جهانی سهیم می‌شوید که دل‌های مردم را به ولایت امیرالمؤمنین گره می‌زنید.

شما هم که اینطور معارف حقه اهلبیت را به گوش همه عالم می‌رسانید در این امر خیر نقش دارید و ثواب می‌برید.

ما منتظر پیام‌های شما هستیم تا ببینیم امشب چه اتفاق مبارکی در این ایام مبارک در برنامه زنده «اخلاق علوی» می‌افتد تا من هم برای شما طواف مستحبی انجام بدهم. طواف نیابتی از طرف شما ویژه‌تر از دعاهایی است که در مکه و مدینه برای شما خواهم داشت.

امشب هم در محضر استادمان هستیم. عذرخواهی می‌کنم که قدری اطاله کلام و سخن شد. حضرت استاد سلام علیکم و رحمة الله، خیلی خوش آمدید، ایام بر شما مبارک باشد:

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته؛ بنده هم خدمت همه بینندگان عزیز و گرامی و دوست داشتنی که در هرکجای این گیتی پهناور بیننده این برنامه هستند و ما را مهمان کانون گرم و باصفای خانواده خودشان قرار دادند خالصانه‌ترین سلامم را تقدیم می‌کنم.

خدا را به آبروی امیرالمؤمنین و فرزند بزرگوارش حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) و خواهر گرامی‌اش حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) قسم می‌دهم هرچه سریع‌تر فرج مولای ما حضرت بقیة الله الأعظم را نزدیک کند و با ظهورش قلب نازنینش را مسرور کند.

از خداوند متعال می‌خواهیم ما را از یاران خاص آن بزرگوار قرار بدهد، دغدغه‌های فکری همه ما و شما را برطرف سازد، حوائج ما و شما را برآورده کند و دعاهای ما را به اجابت برساند؛ ان‌شاءالله.

مجری:

استاد از شما خیلی ممنونم. ما در برنامه‌های گذشته «اخلاق علوی» که خدمت شما بودیم بحث مفصلی را در رابطه با دروغ در اخلاق علوی بحث کردیم. دروغ یکی از گناهان کبیره‌ای است که گاهی متأسفانه ما اسیر آن می‌شویم و خدای ناکرده به آن عادت می‌کنیم.

شما در گذشته در رابطه با این موضوع مطالبی فرمودید و مذمت‌هایی که حضرت در رابطه با این گناه داشتند را بیان کردید. استاد خلاصه‌ای از مطالب گذشته را بفرمایید تا بنده سؤالات جدید را طرح کنم.

خلاصه ای از مطالب مطرح شده در برنامه گذشته

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمد الله و الصلوة علی رسول الله و علی آله آل الله لا سیما علی مولانا بقیة الله و اللعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله الی یوم لقاء الله افوض امری الی الله ان الله بصیر بالعباد حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر رب أدخلنی مدخل صدق و أخرجنی مخرج صدق و أجعل لی من لدنک سلطانا نصیرا

قبل از آنکه سؤال آقای اسماعیلی را پاسخ بدهم به مناسبت میلاد کریمه اهلبیت روایتی را که مرحوم «علامه مجلسی» در کتاب «بحارالانوار» جلد 57 صفحه 228 از امام صادق (علیه السلام) 50 سال قبل از ولادت حضرت معصومه نقل کردند می‌آورم.

بنابر قول مشهور ولادت حضرت فاطمه معصومه در سال 173 هجری بوده و میلاد امام کاظم (علیه السلام) در سال 128 هجری بوده. امام صادق (علیه السلام) 50 سال قبل از ولادت حضرت کریمه اهلبیت فرمودند:

«إِلَی قُمَّ تُقْبَضُ فیها امْرَأَةٌ مِنْ وُلْدِی اسمها فَاطِمَةُ بِنْتُ مُوسَی وَ تُدْخَلُ بِشَفَاعَتِهَا شِیعَتِی الْجَنَّةَ بِأَجْمَعِهِم»

زنی از فرزندان من در قم دفن می‌شود که نام او فاطمه دختر موسی است. به برکت و شفاعت او تمام شیعیان ما وارد بهشت خواهند شد.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 57، ص 228، ح 59

جمله بسیار عجیبی است؛ ان‌شاءالله خداوند متعال به ما توفیق بدهد تا در جوار این بانوی بزرگوار شکرگزار این نعمت باشیم و بتوانیم نسبت به ساحت مقدس حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) به وظایف خود عمل کنیم.

ما در برنامه‌های گذشته برنامه «اخلاق علوی» بحثی را تحت عنوان احسان، معاشرت، صله رحم و احترام به والدین شروع کرده بودیم. در ادامه به بحث دروغ رسیدیم که از گناهان فراگیر در جامعه ماست.

در این خصوص روایاتی از امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) یا فرزندانشان از حضرت آوردیم. یکی از آن روایات چنین بود که حضرت فرمودند:

«جُعِلَتِ الْخَبَائِثُ فِی بَیتٍ»

تمام خباثت‌ها و گناهان در اتاقی قرار داده شده است.

«وَ جُعِلَ مِفْتَاحُهُ الْکذِبَ»

کلید این اتاق دروغ گفتن است.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 75، ص 377، ح 3

زمانی که دروغ گفتن شروع شد گناهان دیگر به دنبال او خواهد آمد. همچنین مرحوم «سید مرتضی» در کتاب «أمالی» جلد اول صفحه 76 نقل می‌کند شخصی خدمت نبی گرامی اسلام آمد و عرض کرد: یابن رسول الله! من گرفتار گناهان خلاف اخلاق، دزدی و دروغ گفتن مبتلا هستم. آمده‌ام تا یکی از این گناهان را ترک کنم تا بتوانم یکی یکی گناهان دیگر را هم ترک کنم.

«قال دع الکذب»

رسول الله فرمودند: دروغ را رها کن.

أمالی المرتضی، نویسنده: علم الهدی، علی بن حسین، محقق / مصحح: ابراهیم، محمد ابوالفضل، ج 1، ص 76، پاورقی 6

این شخص ابتدای شب به سراغ زنا رفت و با خود گفت: اگر پیغمبر اکرم از من در این باره سؤال کند و دروغ بگویم عهد خود را شکستم و اگر راست بگویم حد می‌خورم.

این شخص از این کار منصرف شد و به سراغ دزدی رفت و با خود گفت: اگر پیغمبر اکرم از من در مورد دزدی سؤال کنند و دروغ بگویم عهد خود را شکستم، اما اگر راست بگویم حد می‌خورم. خلاصه این شخص با توصیه پیغمبر اکرم تمام گناهان را کنار گذاشت.

روایت دیگری در کتاب «مستدرک الوسائل» جلد 9 صفحه 89 بیان شده است که حضرت می‌فرماید:

«إِنَّ الْعَبْدَ إِذَا کذَبَ تَبَاعَدَ مِنْهُ المَلَک مِنْ نَتْنِ مَا جَاءَ مِنْه»

زمانی از زبان بنده‌ای دروغ بیرون می‌آید ملائکه از بوی گند دهان او فرار می‌کنند.

مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، نویسنده: نوری، حسین بن محمد تقی، محقق / مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج 9، ص 89، ح 10303

همچنین حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) فرمودند:

«اعْتِیادُ الْکذِبِ یورِثُ الْفَقْر»

اعتیاد به دروغ سبب فقر می‌شود.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 69، ص 261، ح 36

همچنین روایت دیگری نقل کردیم مبنی بر اینکه یکی از ثمرات شوم دروغ گفتن کم حافظه شدن و نسیان است. روایت چنین است:

«إِنَّ مِمَّا أَعَانَ اللَّهُ بِهِ عَلَی الْکذَّابِینَ النِّسْیان»

خداوند عالم افراد دروغگو را گرفتار فراموشی می‌کند.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 69، ص 251، ح 18

در روایت دیگر بیان شده که شیطان از انسان دروغگو قرض می‌کند. همچنین روایت دیگری در کتاب «صحیح بخاری» از پیغمبر اکرم وارد شده است که حضرت فرمودند:

«آیةُ الْمُنَافِقِ ثَلَاثٌ إذا حَدَّثَ کذَبَ وإذا وَعَدَ أَخْلَفَ وإذا أؤتمن خَانَ»

نشانه‌های منافق سه مورد است؛ زمانی که حرف می‌زند دروغ می‌گوید، زمانی که وعده دهد خلف وعده می‌کند و زمانی که کسی امانت دست او بسپارد در امانت خیانت می‌کند.

الجامع الصحیح المختصر، اسم المؤلف: محمد بن إسماعیل أبو عبدالله البخاری الجعفی، دار النشر: دار ابن کثیر, الیمامة - بیروت - 1407 - 1987، الطبعة: الثالثة، تحقیق: د. مصطفی دیب البغا، ج 1، ص 21، ح 33

بنابراین یکی از نشانه‌های منافق بودن دروغ گفتن است. همچنین روایت دیگری از حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در کتاب «غرر الحکم» نقل کردیم که حضرت فرمودند:

«الْکذَّابُ مُتَّهَمٌ فِی قَوْلِهِ وَ إِنْ قَوِیتْ حُجَّتُهُ وَ صَدَقَتْ لَهْجَتُه»

حرف انسان دروغگو خریدار ندارد هرچند استدلال محکمی داشته باشد و با صداقت لهجه صحبت کند.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 220، ح 4385

روایت دیگری از امام سجاد به نقل از امیرالمؤمنین بیان شده که حضرت فرمودند:

«اتَّقُوا الْکذِبَ الصَّغِیرَ مِنْهُ وَ الْکبِیرَ فِی کلِّ جِدٍّ وَ هَزْلٍ»

از دروغ کوچک و بزرگ اجتناب کنید، خواه جدی باشد یا شوخی.

«فَإِنَّ الرَّجُلَ إِذَا کذَبَ فِی الصَّغِیرِ اجْتَرَأَ عَلَی الْکبِیرِ»

زمانی که شخصی در کار کوچک دروغ گفت عادت می‌کند و در کارهای بزرگ هم دروغ می‌گوید.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 69، ص 235، ح 2

این مطالب در حقیقت خلاصه‌ای از مباحثی بود که ما در جلسات گذشته در رابطه با دروغ از دیدگاه امیرالمؤمنین مطرح کردیم. من در خدمت شما هستیم.

مجری:

استاد از شما خیلی ممنون و متشکرم. ان‌شاءالله نکاتی که استاد خلاصه فرمودند دست دوستان خوب بیننده‌ای که همراه «شبکه جهانی ولایت» و برنامه زنده «اخلاق علوی» بودند را گرفته باشد.

استاد اگر صلاح بدانید مطالبی در مورد راستی و راستگویی از منظر امیرالمؤمنین بیان بفرمایید.

ارزش صداقت و راستگویی از نگاه امیرالمؤمنین

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

زمانی که دروغگویی مذمت دارد راستی جای خود را باز می‌کند. احساس می‌کنم بیش از 50 روایت از امیرالمؤمنین در رابطه با راستی و صداقت تنها در کتاب «غرر الحکم و درر الکلم» بیان شده است که تنها به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنم. حضرت فرمودند:

«أَرْبَعٌ مَنْ أُعْطِیهُنَّ فَقَدْ أُعْطِی خَیرَ الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ صِدْقُ حَدِیثٍ وَ أَدَاءُ أَمَانَةٍ وَ عِفَّةُ بَطْنٍ وَ حُسْنُ خُلُق»

خداوند این چهار صفت را به هرکسی بدهد تمام خیر دنیا و آخرت را به او داده است؛ راستگویی، امانتداری، عفت شکم و خوش اخلاقی.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 217، ح 4282

امانتداری به معنای این است که امانت شخص دیگری را صحیح نگاه بداریم و به صاحب امانت برگردانیم.

یکی از مصیبت‌هایی که امروزه در کشورهای مختلف وجود دارد این است که مردم علی الخصوص کسانی که در خارج از کشور هستند افرادی را امین خود قرار می‌دهند و اموال خود را به آن‌ها می‌سپارند تا با آن تجارت کند و هردو به صورت درصدی از آن نافع مال باشند. این شخص بعد از گذشت یک یا دو سال به این مال طمع می‌کند و درصد توافق شده را جابجا می‌کند یا اینکه ادعای ورشکستگی می‌کند و مال را برای خود نگه می‌دارد.

بنده شاهد چند مورد از این افراد بودم؛ این افراد علی رغم اینکه چهره‌های شاخص و خوبی در میان مردم دارند، اما زمانی که مال دنیا به میان می‌آید پای انسان سریع می‌لغزد. مال دنیا باعث می‌شود که انسان در دنیا و آخرت خسران ببیند.

لذا امیرالمؤمنین می‌فرماید: اگر کسی را امانتدار مردم قرار دادند خیر دنیا و آخرت را به او دادند.

صفت بعد که سبب می‌شود انسان خیر دنیا و آخرت ببیند خوردن غذای حلال است. انسان نباید بگذارد غذای حرام در داخل شکم او جا بگیرد. در جلسات گذشته عرض کردیم که رسول گرامی اسلام فرمودند:

«مَنْ أَکلَ لُقْمَةَ حَرَامٍ لَمْ تُقْبَلْ لَهُ صَلَاةٌ أَرْبَعِینَ لَیلَةً وَ لَمْ تُسْتَجَبْ لَهُ دَعْوَةٌ أَرْبَعِینَ صَبَاحاً»

اگر کسی یک لقمه حرام بخورد نمازش تا چهل شب قبول نیست و دعایش تا چهل سحر به اجابت نمی‌رسد.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 63، ص 314، ح 7

لذا حضرت امیرالمؤمنین نسبت به «عثمان بن حنیف» فرمودند:

«فَانْظُرْ إِلَی مَا تَقْضَمُهُ مِنْ هَذَا الْمَقْضَم»

به لقمه‌ای که بر آن دندان می‌گذاری دقت کن.

«فَمَا اشْتَبَهَ عَلَیک عِلْمُهُ فَالْفِظْهُ»

لقمه‌ای را که حلال و حرامش بر تو روشن نیست بیرون افکن.

نهج البلاغة، نویسنده: شریف الرضی، محمد بن حسین، محقق / مصحح: صالح، صبحی، ص 417، خ 45

آن بزرگوار به «عثمان بن حنیف» سفارش کردند دقت کنید لقمه‌ای که در دهان می‌گذارید نه تنها حرام نباشد، بلکه اگر شبهه‌ناک هم بود از خوردن آن اجتناب کن، نگذار لقمه حرام در دهان تو قرار بگیرد و گوشت و پوست و استخوان تو از این لقمه روییده شود.

آقاجان، سرور، تاج سر، بزرگ، صاحب نعمت و دنیا و آخرت ما امیرالمؤمنین می‌فرماید: اگر خداوند عالم چهار صفت به انسان بدهد خیر دنیا و آخرت را به او داده است؛ صداقت در گفتار، امانت‌داری، عفت شکم و اخلاق خوب.

روایت دیگری از امیرالمؤمنین نقل شده است که حضرت می‌فرماید:

«إِذَا أَحَبَّ اللَّهُ عَبْداً أَلْهَمَهُ الصِّدْق»

هرگاه خداوند بنده‌ای را دوست داشته باشد توفیق راستگویی به او می‌دهد.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 217، ح 4292

راست گفتن و راستگویی چنین نیست که هرکسی توفیق راستی و راستگویی داشته باشد. حضرت در روایت دیگر می‌فرماید:

«رَأْسُ الْإِیمَانِ لُزُومُ الصِّدْق»

سرچشمه ایمان صداقت و راستگویی است.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 218، ح 4315

همچنین در روایت دیگر وارد شده است:

«مِلَاک الْإِسْلَامِ صِدْقُ اللِّسَان»

ملاک مسلمان بودن راستی در گفتار است.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 218، ح 4318

اگر می‌خواهیم بدانیم مسلمان هستیم یا خیر باید بدانیم ملاک مسلمان بودن صداقت در گفتار است. این روایت خیلی زیباست!! روایت دیگر می‌فرماید:

«الصِّدْقُ نَجَاحٌ الْکذِبُ فَضَّاح»

راستگویی مایه نجات و دروغ گفتن مایه بی‌آبرویی و فضیحت است.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 218، ح 4319

ممکن است چندین بار دروغ بگوییم، اما زمانی که دروغ‌ها برملا شد انسان رسوا می‌شود و مردم به او اعتماد نمی‌کنند. چنین شخصی فردا اگر راست هم بگوید چون متهم به دروغگویی است حرف راست او را هم قبول نمی‌کنند. آن بزرگوار در روایت دیگری فرمودند:

«الصِّدْقُ ینْجِیک وَ إِنْ خِفْتَه»

راستگویی مایه نجات است هرچند از آن می‌ترسید.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 218، ح 4323

گاهی اوقات شاید اگر انسان راست بگوید ضرر کند و با خطر مواجه شود، اما امیرالمؤمنین می‌فرماید: صداقت و راستی خود زمینه نجات را برای انسان فراهم می‌کند، گرچه از راست گفتن وحشت دارید و می‌ترسید برای شما خطر داشته باشد.

همچنین در روایت بعد وارد شده است:

«الصَّادِقُ عَلَی شَرَفِ مَنْجَاةٍ وَ کرَامَةٍ»

انسان راستگو همواره در کنار نجات و کرامت است.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 218، ح 4324

در روایت بعد آمده است:

«مَنْ کانَ صَدُوقاً لَمْ یعْدَمِ الْکرَامَةَ [السَّلَامَةَ]»

کسی که راستگو است کرامت و بزرگی را همواره با خود دارد.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 219، ح 4350

حضرت در روایت بعد می‌فرماید:

«یبْلُغُ الصَّادِقُ بِصِدْقِهِ مَا لَا یبْلُغُهُ الْکاذِبُ بِاحْتِیالِه»

انسان راستگو به جاهایی می‌رسد که انسان دروغگو با دروغ گفتن نمی‌تواند به آنجا برسد.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 219، ح 4357

روایت بعد چنین می‌فرماید:

«یکتَسِبُ الصَّادِقُ بِصِدْقِهِ ثَلَاثاً حُسْنَ الثِّقَةِ بِهِ وَ الْمَحَبَّةَ لَهُ وَ الْمَهَابَةَ عَنْه»

کسی که همواره راست می‌گوید سه ویژگی دارد؛ مردم به او اعتماد دارند، مردم او را دوست دارند، مردم از او حساب می‌برند.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 219، ح 4358

زمانی که شخصی اعتماد مردم را جلب کند همه چیز دارد. مردم می‌دانند چنین شخصی راست می‌گوید و اگر بخواهد خیانت کند می‌دانند که قطعاً این شخص برای آن‌ها دردسر ایجاد خواهد کرد. حضرت در روایت دیگر می‌فرمایند:

«الْزَمِ الصِّدْقَ وَ إِنْ خِفْتَ ضَرَّهُ فَإِنَّهُ خَیرٌ لَک مِنَ الْکذِبِ الْمَرْجُوِّ نَفْعُه»

همواره راستگو باش هرچند از ضرر راستگویی می‌ترسی، زیرا چنین راستگویی بهتر از دروغ گفتنی است که تصور می‌کنی از آن نفع خواهی برد.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 218، ح 4326

این روایات نشانگر این است که در اخلاق علوی دروغ گفتن جایی ندارد، بلکه راستگویی و صداقت نشانه کرامت و بزرگی است. هرچند بعضی افراد احساس می‌کنند با راستگویی ضرری متوجه آن‌ها می‌شود، اما همین راستی زمینه‌ساز برطرف کردن ضرر می‌شود.

انسان تصور می‌کند با دروغ گفتن به منافعی می‌رسد، اما اثر وضعی دروغ باعث می‌شود منافعی که قرار است به انسان برسد از دست انسان خواهد رفت.

مجری:

در روایت وارد شده است:

«النجاة فی الصدق»

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 70، ص 14، ح 3

اگر انسان می‌خواهد در دنیا و آخرت نجات پیدا کند راه نجات در صداقت و راستگویی است. استاد از شما خیلی متشکرم.

دوستان خوب بیننده برنامه زنده «اخلاق علوی» را از «شبکه جهانی ولایت» همراهی می‌کنند. ایام، ایام بسیار مبارکی است؛ دهه کرامت و ولادت باسعادت حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) است که ما توفیق سایه‌نشینی این بانوی بافضیلت را داریم.

میان برنامه‌ای را ببینیم تا حال و هوای دلمان عوض شود، بازهم در خدمت شما عزیزان خواهیم بود.

ولادت کریمه اهلبیت حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) بر شما مبارک باشد. این حقیر توفیق دارم که شب‌ها به حرم مشرف می‌شوم، زیرا شب‌ها برنامه داریم. امشب هم خدمت کریمه اهلبیت می‌رسم و دعاگوی شما خواهم بود.

روز ولادت ایشان، پنجره فولاد حضرت معصومه رونمایی شد. عزیزانی که به شهر مقدس قم مشرف می‌شوید حرم حضرت معصومه هم شبیه حرم امام رضای عزیز و مهربان ما که پنجره فولاد دارد یک پنجره فولاد قشنگ که دلربایی می‌کند رونمایی شد.

ان‌شاءالله به آنجا بروید و از آنجا کریمه اهلبیت حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) را زیارت کنید.

ما با شما عهدی بستیم و قراری را بیان کردیم که ان‌شاءالله اگر زنده باشیم، حیات داشته باشیم و توفیق داشته باشیم بر عهد و قرار خودمان هستیم.

قول دادم کسانی که برای ساخت استودیوی «شبکه جهانی ولایت» در نجف اشرف به هر مقدار که در توانشان هست کمک کنند تا بتوانیم تصویر گنبد و بارگاه و ایوان طلای امیرالمؤمنین را برای شما به نمایش بگذاریم و از آنجا برنامه تولید کنیم، امتیازی خواهد داشت. ان‌شاءالله هفته آینده که عازم حج هستم و توفیق زیارت مدینه منوره و مکه معظمه را دارم به صورت ویژه و با اسم، طواف مستحبی به نیابت از بینندگانی که برای ساخت استودیوی «شبکه جهانی ولایت» کمک کنند خواهم داشت.

بنده همیشه قول دادم و سر قول خود هم هستم. من به هر مکان زیارتی که مشرف شوم همیشه به یاد بینندگان عزیز به ویژه دوستان خوب خارج از کشور هستم، اما این زیارت خیلی ویژه است. ما اگر لایق باشیم به نیابت از بینندگان به اسم، طواف مستحبی انجام می‌دهیم.

بخشی از پیامک‌های بینندگان برنامه:

اولین چراغ را خواهر بزرگواری روشن کردند که نامشان هم فاطمه است. حضرت فاطمه زهرا و حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) هردو این نام مقدس را دارند. نام این خواهر بزرگوارمان فاطمه است و از تگزاس آمریکا پیام دادند.

دوستان خوبمان در استودیو و روابط عمومی که متکفل پیام دوستان هستند ان‌شاءالله بزرگواری بفرمایند، این پیام‌ها را مرتب کنند و در قالب پی دی اف اسامی را برای من ارسال کنند.

بنده زمانی که به مکه مشرف شدم حتماً بر قولی که دادم و عهدی که بستم پایبند خواهم بود. نفر دوم فائزه خانم از آمریکا گفتند: "با عرض سلام و خدا قوت یک میلیون تومان برای ساخت استودیو در نجف اشرف کنار گذاشتم، تا چند روز دیگر به ایران خواهم آمد و به حساب «شبکه جهانی ولایت» واریز خواهم کرد به شرط دعای شفا برای دخترم ملیکا در مکه معظمه توسط علی آقای گل."

از شما ممنونم، لطفاً ما را شرمنده نکنید. حتماً خواهر بزرگوارم فائزه خانم من به صورت ویژه هم طواف و هم دعای خاص و طلب شفای خاص و ویژه برای دختر عزیز شما خواهم داشت اگر لایق باشم.

نفر سوم آقا یا خانم خیری حیدری از بوشهر هستند که گفتند: "من خیری حیدری از بوشهر نیت کردم 300 هزار تومان برای ساخت استودیوی نجف اشرف فردا بپردازم. آقای اسماعیلی شما را به خدا اسم من را هم بنویسید. تازه حقوق ما را دادند."

نفر چهارم فریبرز آقایی گفتند: "مبلغ 50 هزار تومان به حساب «شبکه جهانی ولایت» واریز خواهند کرد."

نفر پنجم سارا سهراب خان گفتند: "مبلغ 50 هزار تومان از قزوین به حساب «شبکه جهانی ولایت» واریز خواهند کرد."

فکر می‌کنم این دو نفر زوج جوانی باشند که نیت کردند. حتماً طواف مستحبی به نیابت از این عزیزان انجام خواهم داد. من بازهم منتظر می‌مانم تا ببینم چه کسانی برای ما پیام می‌دهند.

عزیزانی که امشب در برنامه پیام بدهند من اسمشان را می‌خوانم، اما در آنجا جداگانه بعد از آنکه اسمشان را بردم برایشان طواف انجام خواهم داد.

کسانی هم که موفق نشدیم در این برنامه اسمشان را بگوییم نگران نباشند، زیرا لیست محفوظ است و همگی برای من ارسال خواهد شد.

نفر ششم سعید نائینی‌پور از قم گفتند: "در حق توان مقداری پول به حساب «شبکه جهانی ولایت» واریز خواهم کرد." اشکالی ندارد هر مقدار که در توان شما هست می‌توانید برای ما واریز کنید.

برنامه زنده «اخلاق علوی» را ادامه می‌دهیم. در محضر استاد عزیزمان هستیم و ان‌شاءالله می‌خواهیم از زبان نورانی و ملکوتی آقای عزیز و مولایمان، نور چشم، ولی و اماممان حضرت امیرالمؤمنین مطالبی را بشنویم که حتماً به درد دنیا و آخرت ما خواهد خورد.

استاد یکی از سفارشات و توصیه‌هایی که به ما شده و به یاد دارم شما در یکی از برنامه‌های خود به این موضوع پرداختید این است که اگر دو نفر با هم دعوا و اختلاف دارند و کدورتی به وجود آمده کسی سبب خیر شود و میان آن‌ها اصلاح انجام بدهد.

به این کار اصلاح ذات البین می‌گویند. حال می‌خواهیم ببینیم این عمل خیر و شایسته از زبان امیرالمؤمنین چه جایگاهی دارد.

اصلاح ذات البین و مشروعیت و جواز دروغ

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

یکی از مواردی که امیرالمؤمنین فرمودند این است که دروغ گفتن در اصلاح ذات البین اشکالی ندارد. یکی از توصیه‌های نبی گرامی اسلام به امیرالمؤمنین چنین بود:

«یا عَلِی إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَحَبَّ الْکذِبَ فِی الصَّلَاحِ وَ أَبْغَضَ الصِّدْقَ فِی الْفَسَاد»

خداوند دروغ مصلحت آمیز را دوست دارد و از راست فساد انگیز بیزار است.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 74، ص 47، ح 3

به عنوان مثال دو نفر با هم اختلاف دارند؛ یکی از آن‌ها نزد این شخص می‌آید و شروع به بدگویی پشت سر طرف دعوای دیگر می‌کند، اما این شخص به دروغ می‌گوید که وقتی من نزد او رفتم او از تو تعریف کرد.

دقت داشته باشید همین مقدار صحبت کردن تأثیر زیادی در روحیه او خواهد گذاشت. زمانی که فرد چندین مرتبه همین‌طور دروغ مصلحتی گفت اصلاح میان دو انسان جاری می‌شود.

مجری:

پیغمبر اکرم در اینجا مجوز دروغ را صادر فرمودند.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بله؛ حضرت در جای دیگری می‌فرماید:

«إِنَّ الْمُصْلِحَ لَیسَ بِکذَّابٍ »

انسان اصلاح‌گر دروغگو نیست.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 73، ص 48، ح 12

زمانی که حضرت یوسف به برادرانش فرمود:

(أَیتُهَا الْعِیرُ إِنَّکمْ لَسارِقُون)

ای اهل قافله شما سارق هستید!

سوره یوسف (12): آیه 70

داستان حضرت یوسف مفصل است، اما ایشان می‌خواست برادر خود را نگه دارد تا این کار سبب شود پدر را هم به مصر بیاورد. ایشان قصد اصلاح داشت، اما زمانی که برادرانش را دزد خواند هدف این نبود که فساد ایجاد کند و دردسر درست کند؛ بلکه قصد فراهم کردن زمینه اصلاح داشت.

همچنین زمانی که حضرت ابراهیم بت‌ها را شکست، از او پرسیدند:

(أَ أَنْتَ فَعَلْتَ هذا بِآلِهَتِنا یا إِبْراهِیمُ)

(هنگامی که ابراهیم را حاضر کردند) گفتند تو این کار را با خدایان ما کرده‌ای، ای ابراهیم؟!

(قالَ بَلْ فَعَلَهُ کبِیرُهُمْ هذا فَسْئَلُوهُمْ إِنْ کانُوا ینْطِقُون)

گفت: بلکه بزرگشان کرده باشد! از آن‌ها سؤال کنید اگر سخن می‌گویند!!

سوره انبیاء (21): آیات 62 و 63

حال آنکه بت بزرگ بت‌های دیگر را نشکسته بود، بلکه خود حضرت ابراهیم آن‌ها را شکسته بود. حضرت ابراهیم می‌خواست با این اقدام به ذهن این افراد تلنگری ایجاد کند تا بفهمند بت‌هایی که نمی‌توانند از خود دفاع کنند چطور می‌توانند شایسته خدایی باشند. لذا آن بزرگوار فرمودند: اگر دروغ گفتن مصلحتی سبب اصلاح ذات البین شود اشکالی ندارد.

ارزش و اهمیت اصلاح ذات البین

حال باید ببینیم اصلاح ذات البین چه جایگاهی دارد. رسول گرامی اسلام فرمودند:

«إِصْلَاحُ ذَاتِ الْبَینِ أَفْضَلُ مِنْ عَامَّةِ الصَّلَاةِ وَ الصَّوْم»

اصلاح ذات البین افضل از یک سال نماز خواندن و روزه گرفتن است.

الأمالی، نویسنده: طوسی، محمد بن الحسن، محقق / مصحح: مؤسسة البعثة، ص 522، ح 1154

اگر بین دو نفر صلح و آشتی برقرار کنید؛ خواه زن و شوهر باشد، پدر و پسر باشد، مادر و دختر باشد، همسایه با همسایه باشد از یک سال روزه گرفتن و عبادت کردن افضل است.

مشاهده کنید چقدر زحمت دارد کسی 365 روز روزه بگیرد و 365 روز هم عبادت کند. این در حالی است که اگر میان دو نفر آشتی و صلح برقرار کردید خداوند عالم ثواب یک سال نماز و یک سال روزه گرفتن را در پرونده عمل شما می‌نویسد.

همچنین در روایت دیگر وارد شده است که حضرت فرمودند:

«صَدَقَةٌ یحِبُّهَا اللَّهُ إِصْلَاحٌ بَینَ النَّاس»

صدقه‌ای که خداوند آن را دوست دارد آشتی دادن میان مردم است.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 73، ص 44، ح 4

صدقه دادن تنها پول دادن نیست، بلکه همین مقدار که بین دو نفر صلح و آشتی برقرار کردید در حقیقت صدقه‌ای است که خداوند آن را دوست دارد.

امام صادق (علیه السلام) در روایتی فرمودند: اگر مشاهده کردید میان دو نفر از شیعیان ما اختلاف مالی وجود دارد از سهم ما خرج کنید و این افراد را آشتی بدهید.

همچنین زمانی که دو قبیله با هم اختلاف دارند از سهم امام مجلس اطعام برقرار کنید، این افراد را کنار سفره دعوت کنید تا با هم غذا بخورند و آشتی کنند. ائمه طاهرین (علیهم السلام) تا این اندازه به مسئله اصلاح ذات البین و آشتی میان دو مسلمان اهمیت می‌دادند.

در روایت وارد شده است: اگر دو نفر با هم قهر کنند و قهر آن‌ها از سه روز بیشتر باشد دعا و نماز این افراد قبول نیست.

در روایت دیگری وارد شده که «مفضل» می‌گوید: من و دامادم بر سر میراث با هم اختلاف داشتیم تا به منزلی رسیدیم.

«فَأَصْلَحَ بَینَنَا بِأَرْبَعَةِ مِائَةِ دِرْهَمٍ فَدَفَعَهَا إِلَینَا مِنْ عِنْدِهِ حَتَّی إِذَا اسْتَوْثَقَ کلُّ وَاحِدٍ مِنَّا مِنْ صَاحِبِه»

دقت داشته باشید که این مقدار پول کمی نبود و معادل 400 سکه بهار آزادی است. حضرت این مقدار پول را برای ما فرستاد، میان من و دامادم صلح برقرار شد، سپس فرمودند:

«وَ لَکنْ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ أَمَرَنِی إِذَا تَنَازَعَ رَجُلَانِ مِنْ أَصْحَابِنَا فِی شَی‌ءٍ أَنْ أُصْلِحَ بَینَهُمَا وَ أَفْتَدِیهُمَا مِنْ مَالِهِ فَهَذَا مِنْ مَالِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع»

امام صادق به من وصیت کردند: اگر دو نفر از شیعیان با هم اختلاف داشتند با پول دادن میان آن‌ها آشتی برقرار کنید و بگویید این پول از مبالغی بود که امام صادق در اختیار من قرار داده بود.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 47، ص 57، ح 106

در روایت دیگر وارد شده است:

«وَ مَنْ مَشَی فِی صُلْحِ بَینِ اثْنَینِ صَلَّی عَلَیهِ مَلَائِکةُ اللَّهِ حَتَّی یرْجِع»

هرکسی برای آشتی میان دو نفر قدم بردارد ملائکه الهی بر او درود می‌فرستند تا زمانی که به منزل برگردد.

«وَ أُعْطِی أَجْرَ لَیلَةِ الْقَدْر»

و خداوند ثواب شب قدر را به او می‌دهد.

این روایت بالاتر از روایت گذشته است. طبق این روایت خداوند عالم ثواب هزار ماه عبادت کردن را به او می‌دهد. همچنین از طرف دیگر می‌فرماید:

«وَ مَنْ مَشَی فِی قَطِیعَةِ بَینِ اثْنَینِ کانَ عَلَیهِ مِنَ الْوِزْرِ بِقَدْرِ مَا لِمَنْ أَصْلَحَ بَینَ اثْنَینِ مِنَ الْأَجْرِ مَکتُوبٌ عَلَیهِ لَعْنَةُ اللَّهِ حَتَّی یدْخُلَ جَهَنَّمَ فَیضَاعَفَ لَهُ الْعَذَاب»

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 73، ص 367، ح 30

بعضی افراد بیمار روحی هستند و به جای صلح دادن میان مردم تلاش می‌کنند تا میان آن‌ها اختلاف ایجاد کنند. طبق این روایت برای چنین شخصی لعنت الهی نوشته می‌شود تا زمانی که وارد آتش جهنم شود. خداوند در جهنم هم چند برابر عذاب برای او مقدر کرده است.

دوستان عزیز که در داخل و خارج از کشور زندگی می‌کنید زمانی که مشاهده می‌کنید میان دو برادر، دو خواهر یا دو انسان اختلاف به وجود آمده تلاش کنید تا اختلافات را از میان بردارید؛ خواه مسلمان باشد یا مسیحی باشد!!

حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) به «مالک اشتر نخعی» می‌فرماید:

«إِمَّا أَخٌ لَک فِی الدِّینِ وَ إِمَّا نَظِیرٌ لَک فِی الْخَلْق»

افرادی که بر آن‌ها حکومت می‌کنی یا برادران دینی تو هستند یا همسان خلقتی تو هستند.

نهج البلاغة، نویسنده: شریف الرضی، محمد بن حسین، محقق / مصحح: صالح، صبحی، ص 427، خ 53

طبق فرمایش امیرالمؤمنین انسان‌ها یا از نظر دین با هم یکی هستند یا از نظر اینکه خدای واحدی دارند و مخلوق یک خدا هستند با هم الفت دارند.

بنابراین انسان باید برای آشتی میان دو انسان تلاش کند، زیرا خداوند متعال ثواب شب قدر را به او خواهد داد. حضرت در روایت دیگر می‌فرماید:

«مَا عَمِلَ امْرُؤٌ عَمَلًا بَعْدَ إِقَامَةِ الْفَرَائِضِ خَیراً مِنْ إِصْلَاحٍ بَینَ النَّاسِ»

بعد از انجام واجبات هیچ عملی به اندازه صلح بین افراد پاداش ندارد.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 73، ص 43، ح 1

البته در این زمینه روایات زیادی از حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و دیگر معصومین (علیهم السلام) داریم، اما بنده به همین مقدار اکتفا می‌کنم.

مجری:

استاد از شما ممنونم، اما بازهم اسامی جدیدی به دست بنده رسید و بزرگوارانی همیاری خودشان را برای ساخت استودیوی «شبکه جهانی ولایت» در نجف اشرف به ما اعلام می‌کنند. ان‌شاءالله بتوانم برای این عزیزان طواف مستحبی در کنار خانه خدا انجام بدهم.

بخشی از پیامک‌های بینندگان برنامه:

علی آقا از بلژیک برای ما پیام فرستادند که از ایشان ممنونم.

از آقای سید سیف الله علی‌زاده هم تشکر می‌کنیم که پیامشان به دست بنده رسیده است.

جناب هادی‌زاده از کرمان هم که بزرگواری کردند ممنون هستم.

عزیزی به نام آقای هادیان‌زاده از کرمان گفتند: "حاج علی آقا پس فردا صد هزار تومان برای «شبکه جهانی ولایت» واریز می‌کنم."

آقای علی نوری از بلژیک گفتند: "بنده مبلغ صد یورو در نظر گرفتم. هروقت موفق شدم با همراه «آقای سالاری» تماس بگیرم این مبلغ را واریز می‌کنم تا اسم بنده و همسرم صغری صفدری را بنویسید."

از لطف و محبتی که دوستان نسبت به این امر خیر دارند ممنون و سپاسگذاریم. درست است که از طواف مستحبی ثوابی نصیب شما می‌شود، اما شک نکنید که کار و کمک شما بسیار بیشتر از این عمل ناچیز من ثواب دارد.

این کار خیر و حسنه شما ماندگار خواهد شد و تا قیام قیامت باقی خواهد ماند. عزیزان دلم بنده بارها در این شبکه یا شبکه‌های دیگر هم گفتم که ما گاهی اوقات دغدغه داریم که اگر کسی توان مالی ندارد به او کمک کنیم و او را از فقر دربیاوریم.

این در حالی است که امروز در این دنیا و این عالم کسانی هستند که فقر فرهنگی و دینی دارند. پیروان مذاهب و ادیان مختلف از نظر دینی و فرهنگی فقیر هستند و چه کاری بهتر از اینکه اگر کسی فقر دینی و فرهنگی دارد از طریق آنتن «شبکه جهانی ولایت» غنی شود.

ان‌شاءالله افرادی با این کار شما غنی شوند و دستشان از مکتب و مذهب اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) پر شود. این کار با دستان پرتوان شما انجام می‌گیرد مخصوصاً اگر به همت شما بتوانیم استودیوی «شبکه جهانی ولایت» را در نجف اشرف راه اندازی کنیم.

اگر می‌خواهید ما در کنار خانه کعبه به نیابت از شما طواف مستحبی انجام بدهم که این حقیر هفته آینده با دعای شما مشرف خواهم شد حتماً این عمل خیر را انجام دهید. بنده نام تمام کسانی را که کمک کنند خواهم برد و برایشان طواف مستحبی انجام خواهم داد.

جناب استاد من سؤال دیگری هم بپرسم سپس اگر فرصت شد بخش بعدی را در اختیار دوستان خوب بیننده بگذاریم. یکی از نکاتی که فکر می‌کنم خوب است امشب در برنامه زنده «اخلاق علوی» به آن بپردازیم بحث «قسم خوردن به خداوند» است.

متأسفانه مشاهده می‌کنیم این صفت هم از صفاتی است که بسیار زیاد در بین ما رواج پیدا کرده است. اتفاق می‌افتد گاهی برای مسائل حلال و مباح به خداوند یا مقدسات دیگر قسم می‌خوریم. این در حالی است که متأسفانه گاهی اوقات قسم خوردن دروغ است.

ما می‌خواهیم قدری در خصوص قسم خوردن به خداوند متعال مخصوصاً قسم خوردن دروغ از منظر قرآن و اخلاق علوی مطالبی را بفرمایید.

کراهت قسم خوردن و عواقب آن

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

ما در این خصوص قبلاً هم بحثی به صورت مختصر داشتیم. خداوند عالم در قرآن کریم می‌فرماید:

(وَ لا تَجْعَلُوا اللَّهَ عُرْضَةً لِأَیمانِکمْ أَنْ تَبَرُّوا وَ تَتَّقُوا وَ تُصْلِحُوا بَینَ النَّاسِ وَ اللَّهُ سَمِیعٌ علیم)

خدا را در معرض سوگندهای خود قرار ندهید! و برای اینکه نیکی کنید، و تقوا پیشه سازید، و در میان مردم اصلاح کنید (سوگند یاد ننمایید)! و خداوند شنوا و داناست.

سوره بقره (2): آیه 224

همچنین خداوند متعال در آیه دیگری می‌فرماید:

(إِنَّ الَّذِینَ یشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللَّهِ وَ أَیمانِهِمْ ثَمَناً قَلِیلاً أُولئِک لا خَلاقَ لَهُمْ فِی الْآخِرَةِ وَ لا یکلِّمُهُمُ اللَّهُ وَ لا ینْظُرُ إِلَیهِمْ یوْمَ الْقِیامَةِ وَ لا یزَکیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلِیم)

کسانی که پیمان الهی و سوگندهای خود (به نام مقدس او) را به بهای ناچیزی می‌فروشند، آن‌ها بهره‌ای در آخرت نخواهند داشت، و خداوند با آن‌ها سخن نمی‌گوید و به آنان در قیامت نمی‌نگرد و آن‌ها را (از گناه) پاک نمی‌سازد، و عذاب دردناکی برای آن‌هاست.

سوره آل‌عمران (3): آیه 77

آیه دیگری به صراحت می‌فرماید:

(أَ هؤُلاءِ الَّذِینَ أَقْسَمُوا بِاللَّهِ جَهْدَ أَیمانِهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَکمْ حَبِطَتْ أَعْمالُهُمْ فَأَصْبَحُوا خاسِرِین)

و آن‌ها که ایمان آورده‌اند می‌گویند آیا این (منافقان) همان‌ها هستند که با نهایت تاکید سوگند یاد کردند که با شما هستیم؟ (چرا سرانجام کارشان به اینجا رسید) اعمالشان نابود گشت و زیانکار شدند.

سوره مائده (5): آیه 53

روایات مختلفی از امیرالمؤمنین در این زمینه وارد شده است. حضرت در روایتی می‌فرماید:

«أَسْرَعُ شَی‌ءٍ عُقُوبَةً الْیمِینُ الْفَاجِرَة»

یکی از گناهانی که سریع انسان را نابود می‌کند به دروغ قسم یاد کردن است.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 463، ح 10608

در روایت دیگری وارد شده است:

«کیفَ یسْلَمُ مِنْ عَذَابِ اللَّهِ الْمُتَسَرِّعُ إِلَی الْیمِینِ الْفَاجِرَة»

چگونه از عذاب خدا سالم می‌ماند کسی که به سرعت قسم دروغ می‌خورد!!

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 219، ح 4377

حضرت در روایت دیگری می‌فرماید:

«اتَّقُوا الْیمِینَ الْکاذِبَةَ فَإِنَّهَا مَنْفَقَةٌ لِلسِّلْعَةِ مَمْحَقَةٌ لِلْبَرَکةِ»

از قسم دروغ اجتناب کنید، زیرا باعث می‌شود انسان به صفت منافقین دربیاید و برکت از زندگی او برداشته شود.

«وَ مَنْ حَلَفَ بِیمِینٍ کاذِبَةٍ فَقَدِ اجْتَرَأَ عَلَی اللَّهِ فَلْینْتَظِرْ عُقُوبَتَه»

کسانی که به دروغ قسم می‌خورند در برابر خداوند جرئت بیشتری نشان می‌دهند و در محضر الله به الله قسم می‌خورند.

مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، نویسنده: نوری، حسین بن محمد تقی، محقق / مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج 16، ص 39، ح 19056

خداوند متعال انسان را می‌بیند و شاهد اعلام اوست، زیرا قرآن کریم به صراحت می‌فرماید:

(أَ لَمْ یعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ یری)

آیا او نمی‌داند که خداوند همه اعمالش را می‌بیند؟!

سوره علق (96): آیه 14

ولی انسان در محضر الهی نستجیر بالله قسم دروغ می‌خورد. رسول گرامی اسلام در روایتی فرمودند:

«إِنَّ أَرْبَعَةً مِنَ الذُّنُوبِ یعَاقَبُ بِهَا فِی الدُّنْیا قَبْلَ الْآخِرَةِ تَرْک الصَّلَاةِ وَ أَذَی الْوَالِدَینِ وَ الْیمِینَ الْکاذِبَةَ وَ الْغِیبَة»

چهار گناه است که خداوند عالم به واسطه آن انسان را در دنیا قبل از آخرت عذاب می‌کند؛ ترک نماز، آزار والدین، قسم دروغ خوردن و غیبت کردن.

مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، نویسنده: نوری، حسین بن محمد تقی، محقق / مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج 16، ص 40، ح 19061

روایت بسیار تکان دهنده است. خداوند عالم عذاب این چهار گناه را به آخرت نمی‌گذارد، بلکه در همین دنیا انسان را عذاب می‌دهد. اولین گناه ترک کردن نماز است. در روایت وارد شده است:

«مَنْ تَرَک الصَّلَاةَ مُتَعَمِّداً مِنْ غَیرِ عِلَّةٍ فَقَدْ بَرِئَ مِنْ ذِمَّةِ اللَّهِ وَ ذِمَّةِ رَسُولِه»

عیون أخبار الرضا علیه السلام، نویسنده: ابن بابویه، محمد بن علی، محقق / مصحح: لاجوردی، مهدی، ج 1، ص 287، ح 33

بین ایمان و کفر یک پرده است و آن هم نماز است. اگر نماز از بین رفت انسان از سرزمین ایمان به طرف سرزمین کفر سقوط می‌کند. همچنین یکی از آثار بی‌نمازی این است که خداوند عالم برکت را از عمر، زندگی و مال انسان برمی‌دارد.

انسان بی‌نماز در زندگی خود برکت و خوشی نمی‌بیند. چنین شخصی مال دارد، اما به قدری دلهره و دلشوره دارد و امنیت ندارد که دنیا برای او به زندانی انفرادی تبدیل خواهد شد.

انسان‌های زیادی هستند که سرمایه زیادی دارند، اما زمانی که می‌خواهند بخوابند دلهره دارند. همین‌طور دلهره‌ها و ناامنی‌ها و ناآرامی‌ها آرامش خاطر را از او می‌گیرد. چنین شخصی همین‌طور عذاب می‌کشد.

انسان‌های دیگر اول شب راحت می‌خوابند و صبح برای نماز بلند می‌شوند، اما این شخص دائماً در فکر و دلهره است.

دومین گناهی که باعث می‌شود خداوند متعال انسان را در دنیا قبل از آخرت عذاب کند اذیت کردن پدر و مادر است.

عزیزانی که پدر و مادر دارید شما را به خدا سوگند می‌دهم قدر پدر و مادر خود را بدانید. اگر می‌خواهید در دنیا به سعادت، ثروت، مقام و امکانات برسید بروید دست پدرتان و پای مادرتان را ببوسید و از آن‌ها بخواهید برای شما دعا کنند.

اگر پدر و مادرتان از دنیا رفته‌اند سر قبرشان بروید طلب مغفرت کنید، برایشان نماز بخوانید، برایشان قرآن بخوانید، صلوات بفرستید و از آن‌ها بخوانید برای شما دعا کنند.

امام رضا (علیه السلام) فرمودند: اگر 24 ساعت از عمر یک انسان بگذرد، اما به یاد پدر و مادرش نباشد خداوند او را عاق والدین محسوب می‌کند.

دوستان عزیز حواستان را جمع کنید. ما شنیدیم پل صراط از شمشیر برّان‌تر و از مو باریک‌تر است. اگر 24 ساعت از عمر شما بگذرد، اما به یاد پدر و مادر خود نباشید عاق والدین محسوب می‌شوید.

دوستان عزیز بنده می‌خواهم به شما توصیه‌ای داشته باشم، زیرا بنده خود عامل هستم و ان‌شاءالله این توصیه اثرگذار است. هیچ نمازی نیست که بنده انجام بدهم، اما بعد از آن صلواتی به پدر و مادرم هدیه نکنم.

با یک صلوات فرستادن برای پدر و مادر قلب آن‌ها شاد می‌شود. ما بخواهیم یا نخواهیم آن‌ها برای ما دعا می‌کنند، اما مگر یک صلوات فرستادن چقدر برای انسان زحمت و هزینه دارد!؟

آیت الله بهجت می‌فرمودند: تمام ختومات و اذکار را در کپسولی جمع کردند که نام آن را صلوات گذاشتند. بنده از آیت الله بهجهت یا مرحوم آیت الله بهاءالدینی شنیدم که فرمودند: خواندن یک سوره توحید به منزله ثلث قرآن کریم است، اما بنده تلاش می‌کنم برای امواتم صلوات بفرستم.

دوستان عزیز از امشب شروع کنید. پدر و مادرتان در قید حیات باشند یا نباشد فرقی نمی‌کند، زیرا صلوات فرستادن ضرر ندارد. امر مستحبی را می‌توان هم برای زندگان انجام داد و هم برای اموات انجام داد.

از امروز با امیرالمؤمنین عهد و پیمان ببندید و از اخلاق علوی این برداشت را داشته باشید که بعد از هر نمازی که می‌خوانید، هر زمانی که از خواب بلند می‌شوید و هر زمانی که می‌خواهید به خواب بروید یک صلوات به نیت پدر و یک صلوات به نیت مادر بفرستید.

ثواب این صلوات را به روح پدر و مادر اهدا کنیم و از آن‌ها بخواهیم برای ما دعا کنند. درست است که اموات از دنیا رفتند، اما برخلاف عقیده وهابیت آن‌ها به اذن الله تبارک و تعالی به منازل ما سر می‌زنند و از احوال ما باخبر می‌شوند.

بنابراین اولین گناهی که خداوند عالم در دنیا قبل از آخرت انسان را به واسطه آن عقوبت می‌کند نماز است. دومین گناه اذیت کردن پدر و مادر است، زیرا قرآن کریم می‌فرماید:

(فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما)

کمترین اهانتی به آن‌ها روا مدار، و بر آن‌ها فریاد مزن.

سوره إسراء (17): آیه 23

والله اگر یک عمر پدر و مادرت را روی چشمت نگهداری تلافی یک ثانیه زحمتی که پدر و مادر در دوران کودکی برای شما انجام دادند جبران نخواهد شد.

سومین گناهی که باعث می‌شود خداوند متعال به واسطه آن انسان را در دنیا عقاب کند قسم دروغ خوردن است. چهارمین گناه غیبت کردن است، زیرا در روایت وارد شده است:

«الْغِیبَةُ إِدَامُ کلَابِ النَّار»

غیبت کنندگان فردای قیامت خوراک سگان جهنم خواهند بود.

روضة الواعظین و بصیرة المتعظین، نویسنده: فتال نیشابوری، محمد بن احمد، ج 2، ص 470، باب مجلس فی ذکر حفظ اللسان و الصدق و الاشتغال عن عیوب الناس

در روایت وارد شده که اگر انسان حتی یک غیبت مرتکب شود و یا در مجلس غیبت بنشیند تا چهل روز دعایش به اجابت نمی‌رسد.

در احوالات «مرحوم ملأ حسینقلی همدانی» نقل شده است که شخصی نزد ایشان آمده بود و یک مرتبه غیبت کسی دیگر را انجام داده بود. ایشان به او گفتند: خدا خانه تو را ویران کند که تا چهل شب خانه ما را ویران کردی و دعایمان به اجابت نمی‌رسد!!

حضرت در روایت دیگری فرمودند: یکی از گناهانی که به سرعت انسان را نابود می‌کند قطع رحم، قسم دروغ و گفتار دروغ است. بنابراین یکی از گناهانی که انسان را نابود می‌کند قسم دروغ است. امیرالمؤمنین می‌‌فرماید:

«وَ إِنَّ الْیمِینَ الْکاذِبَةَ وَ قَطِیعَةَ الرَّحِمِ لَیذَرَانِ الدِّیارَ بَلَاقِعَ مِنْ أَهْلِهَا وَ یثْقِلَانِ الرَّحِم»

قسم دروغ خوردن و قطع رحم خانه‌ها را بی‌صاحب می‌کند و باعث می‌شود که نسل انسان نابود شود.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 72، ص 274، ح 2

خیلی عجیب است!! قسم دروغ و قطع رحم هم سبب نابودی انسان می‌شود و هم باعث می‌شود نسل انسان نابود شود.

دوستان عزیز اینکه تنها بگوییم شیعه امیرالمؤمنین هستیم و چندین مرتبه هم اظهار ارادت کنیم مسئله درست نخواهد شد. حضرت در روایت دیگری می‌فرماید:

«الْیمِینُ الْفَاجِرَةُ تُخَرِّبُ الدِّیارَ وَ تُقَصِّرُ الْأَعْمَار»

قسم دروغ دیار و دودمان را ویران می‌کند و عمرها را کوتاه می‌کند.

عوالی اللئالی العزیزیة فی الأحادیث الدینیة، نویسنده: ابن أبی جمهور، محمد بن زین الدین، محقق / مصحح: عراقی، مجتبی، ج 1، ص 262، ح 47

در این زمینه روایات زیادی وجود دارد، اما بنده به همین اندازه اکتفا می‌کنم.

مجری:

جناب استاد از شما ممنونم. تشکر می‌کنم از همه بینندگان خوبمان که لطف می‌کنند برای ساخت استودیوی «شبکه جهانی ولایت» در نجف اشرف نیت می‌کنند و با دستان مهربانشان هرچقدر در توانشان هست ما را همراهی می‌کنند و به این شبکه اهدا می‌کنند.

در این صورت کار و مسئولیت بنده سنگین می‌شود تا تک تک برای همه این عزیزان به اسم طواف مستحبی انجام بدهم.

بخشی از پیامک‌های بینندگان برنامه:

خواهر بزرگوارمان آرزو جواد از افغانستان گفتند: "من دانشجو هستم و نمی‌توانم کمک کنم و از دست من کاری ساخته نیست، اما همیشه در نماز واجب و مستحب دعاگوی شما هستم. از شما می‌خواهم در خانه خدا و مدینه منوره و قبرستان بقیه دعاگوی ما باشید."

به روی چشم، همین که به یاد هستید و می‌گویید که توان کمک مالی ندارید، اما دلتان می‌خواست کمک کنید مطمئن باشید که نام شما هم در لیست خیرین این امر خیر نوشته شده است و من هم حتماً برای شما این عمل را انجام خواهم داد.

عزیز دلمان آقا شهرام اصغری از زاهدان گفتند: "من کارگر هستم و توان مالی زیادی ندارم، اما 50 هزار تومان هدیه می‌کنم و دیگران را هم تشویق می‌کنم به این استودیو کمک کنند تا زودتر ساخته شود."

آقای علی اصعدی گفتند: "در حد توان هدیه خواهم کرد."

آقای نیازمندی عزیزمان گفتند: "500 هزار تومان به عشق امیرالمؤمنین از شیراز واریز کردم." از شما ممنونم.

آقای حسین صحرایی گفتند: "علاوه بر نیابت زیارت از حاج آقا بخواهید برای عدم جدایی پسرم دعا کنند. این حقیر هم 500 هزار تومان واریز می‌کنم." جناب استاد حتماً دعای ویژه برای این عزیزمان داشته باشید.

آقای علی اکبر کوه‌پیما و همسرشان از لارستان گفتند: "100 هزار تومان واریز می‌کنند." ان‌شاءالله دوستانمان این اسامی را محفوظ نگه می‌دارند و بعداً برای من ارسال خواهند کرد.

دهه کرامت ایام بسیار مبارک و ارزشمندی است. ان‌شاءالله ما بعد از یک فاصله کوتاهی می‌خواهیم تلفن‌های شما دوستان را داشته باشیم و صدای گرمتان را از این شبکه نورانی و بافضیلت بشنویم.

آمد به جهان کریمه آل الله

هم دختر آفتاب و هم خواهر ماه

سلطان خراسان رخ مه دید و بگفت

لا حول و لا قوة إلا بالله

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

بازهم این ایام بسیار مبارک را خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند «شبکه جهانی ولایت» تبریک عرض می‌کنم.

تماس بینندگان برنامه:

ما با برنامه زنده «اخلاق علوی» در خدمت شما هستیم. این چند دقیقه‌ای که از برنامه باقیست ان‌شاءالله چند تلفن داشته باشیم و صدای گرم بینندگان عزیزمان را بشنویم.

آقای زاهدی از انگلستان پشت خط هستند. جناب آقای زاهدی سلام علیکم، وقت شما بخیر باشد، ایام بر شما مبارک باشد:

بیننده (آقای زاهدی از انگلستان – شیعه):

سلام عرض می‌کنم و این ایام را به شما تبریک عرض می‌کنم. من خیلی دوست داشتم با حاج آقا صحبت کنم، اما خیلی سخت است که بتوانم با شما تماس بگیرم، زیرا متأسفانه زمانی که شما برنامه دارید ما نیستیم.

من می‌خواستم از حاج آقا خواهشی کنم؛ شما می‌دانید که شیعیان در اینجا خیلی غریب هستند و بیشتر اوقات در این غربت یک سری شیعه‌نما بر علیه شیعه صحبت می‌کنند.

می‌دانم که موضوع صحبتم با برنامه شما کاملاً جور نیست، اما خواهش می‌کنم اجازه بدهید بگویم: آقای دکتر قزوینی اخیراً شبکه‌های وهابی یک کلیپ سخنرانی را از آقای «عبدالکریم سروش» زیاد پخش می‌کنند.

مفهوم کلیپ این است که ایشان شیعیان را غالی می‌دانند. ایشان همچنین به «زیارت جامعه کبیره» هم توهین کردند. اولاً بنده بارها به ایشان ایمیل زدم، اما متأسفانه ایشان جواب نمی‌دهد.

آقای سروش! شما اول باید اسلام خود را ثابت کنی و بعد اجازه داشته باشی که در رابطه با شیعه صحبت کنی. کسی که معتقد است وحی یک تجربه بوده و خواب پیامبر بوده چنین شخصی اسلام صادقی ندارد.

نه ما و نه اهل تسنن شما را مسلمان نمی‌دانیم و شما نباید در مورد شیعه صحبت کنید. تمام صحبت‌هایی که کردید جواب دارد. اگر شما معتقد هستید شیعه در قبل چنین بوده و در حال حاضر تغییر کرده باید سند بیاورید.

صرف اینکه چندین بیت شعر بخوانید و مردم را به خود علاقه‌مند کنید و لابلای حرف‌هایت هرچه می‌خواهید بگویید درست و علمی نیست.

اگر شما خود را انسانی علمی محسوب می‌کنید من هم همانند شما انسانی علمی هستم و در غرب درس خواندم، دکترا گرفتم و می‌دانم که چطور باید علمی صحبت کرد.

حاج آقا قزوینی! من واقعاً از شما استدعا و التماس می‌کنم برنامه‌ای را به هر ترتیبی که ممکن است به این قضیه اختصاص بدهید. دوستان در اینجا علاقه‌مند به حرف‌های ایشان هستند و تحت تأثیر قرار می‌گیرند در صورتی که من می‌دانم حرف‌های ایشان منطق ندارد.

من می‌دانم شما در جایگاهی هستید که دفاع از ولایت امیرالمؤمنین کار هر روز شماست و دشمنان از هر دری وارد می‌شوند. متأسفانه ایشان یک سری تجربه‌های بد سیاسی داشته به خاطر آن‌ها ناراحت است و به همین خاطر شیعه را این چنین می‌کوباند.

از شما خواهش می‌کنم جواب ایشان را بدهید. ان‌شاءالله به زودی فرج حضرت صاحب الزمان (ارواحنا له الفداه) باشد و در کنار شما پشت سر آن حضرت نماز بخوانیم. از لطف شما ممنونم، تلفن را قطع می‌کنم و حرف‌هایتان را گوش می‌دهم. یا علی مدد

مجری:

خدا نگهدارتان باشد.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

آقای زاهدی از شما ممنونم. همانطور که شما هم اشاره کردید آقای «سروش» طبق فتوای بزرگان و مراجع ما منکر وحی است و کسی که منکر وحی باشد مسلمان نیست چه رسد به اینکه شیعه باشد!!

اگر واقعاً ایشان شبهاتی در حوزه ولایت دارد ما اعلام می‌کنیم به «شبکه جهانی ولایت» بیاید تا با هم مناظره کنیم.

ادعاهای او نسبت به وحی را آقایان جواب دادند و ما با ادعاهای او کاری نداریم؛ اما اگر در رابطه با غلو، امامت و عصمت حرف‌هایی دارد و مرد هست به میدان بیاید.

اگر ایشان هماهنگی کند بنده حاضرم تا ده جلسه هم با ایشان مناظره کنم تا ثابت کنم که ایشان در این حوزه بی‌سوادِ بی‌سواد است. ایشان در این حوزه جاهلِ جاهلِ جاهل است، اما تنها مطالبی از گوشه و کنار شنیده است.

او نه حدیث شناسی خوانده، نه رجال شناسی بلد است، نه درایه می‌داند تنها روایتی می‌آورد و ادعا می‌کند که این روایت غلو است. او با عقل ناقص خود برچسب غلو به روایات شیعه می‌زند. اگر او راست می‌گوید به میدان بیاید!!

آقای «کدیور» و همدستانش به غرب رفتند تا غربی‌ها از آن‌ها خوششان بیاید و به آن‌ها امکانات بدهند. به همین خاطر شروع به حمله نسبت به شیعه و مقدسات شیعه کردند. ما نمی‌دانیم بابت هر حمله‌ای که به شیعه می‌کنند چند دلار و یورو می‌گیرند!!!

ایشان با جناب آقای «دکتر مصباح» از کانادا مناظره‌ای داشتند. بنده تلاش می‌کنم این مناظره را در شبکه نشان دهم تا مشاهده کنید که «دکتر مصباح» چطور ایشان را رسوا و مفتضح کرد.

اگر عزیزان من در تورنتو عرض بنده را می‌شوند مناظره ایشان را برای ما بفرستند تا پخش کنیم و مردم بدانند این افراد تا چه اندازه بی‌سواد هستند و چقدر دستشان خالی است.

تعجب می‌کنم شبکه‌های وهابی ادعای موحد بودن و مسلمان بودن دارند، اما از شخصی که منکر وحی است برنامه پخش می‌کنند. این کار نهایت بدبختی و بیچارگی این افراد است.

مجری:

از شما خیلی ممنونم. ان‌شاءالله نکته‌ای که آقای زاهدی گفتند جرقه خوبی شود و کار خوبی از این شبکه و شبکه‌های دیگر انجام خواهد شد.

بیننده بعدی ما از دیار امام رضا مشهد مقدس آقا ایمان پشت خط هستند. آقا ایمان سلام علیکم:

بیننده (آقا ایمان از مشهد – شیعه):

سلام عرض می‌کنم خدمت حضرت استاد آیت الله دکتر حسینی قزوینی و خدمت شما آقای اسماعیلی. میلاد حضرت فاطمه معصومه و دهه کرامت را خدمت شما تبریک عرض می‌کنم.

امیدوارم همیشه در همین مسیری که هستید گام بردارید و ان‌شاءالله خداوند متعال هر روز بر توفیقاتتان بیفزاید.

حاج علی آقا بنده می‌خواستم چند مطلب خدمت شما عرض کنم. برنامه شما «اخلاق علوی» است، اما موضوع سؤالات بنده بیشتر به برنامه «حبل المتین» برمی‌گردد.

مجری:

اشکالی ندارد، اما به دلیل اینکه وقت برنامه ما کم است یک یا دو مورد از سؤالات خود را مطرح کنید.

بیننده:

بنده می‌خواستم از حضرت استاد خواهش کنم اگر لطف کنند در مورد مباحث ازدواج در برنامه صحبت کنند. مطلب دوم اینکه شما با روایاتی که حاج آقا در فضایل امیرالمؤمنین بیان می‌کنند حال می‌کنید، اما ما با تجزیه سندی که ایشان بیان می‌کنند.

حاج آقا وقتی روایتی از کتاب «تاریخ مدینة دمشق» بیان کردند در مورد یک راوی صحبت کردند و گفتند که بعداً در مورد آن بحث می‌کنند، اما بحث نکردند. بنده خواستم یادآوری کنم تا حاج آقا لطف کنند در مورد او توضیحاتی بدهند.

مجری:

راجع به چه موضوعی بود؟!

بیننده:

برنامه «حبل المتین» همین هفته بود.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

اسم راوی چه بود؟!

بیننده:

کتاب «تاریخ مدینة دمشق» روایت:

«عَلِی مَعَ الْحَقِّ وَ الْحَقُّ مَعَ عَلِی»

تاریخ مدینة دمشق وذکر فضل‌ها وتسمیة من حل‌ها من الأماثل، اسم المؤلف: أبی القاسم علی بن الحسن إبن هبة الله بن عبد الله الشافعی، دار النشر: دار الفکر - بیروت - 1995، تحقیق: محب الدین أبی سعید عمر بن غرامة العمری، ج 20، ص 361، باب من اسمه سعد

زمانی که حاج آقا این روایت را خواندند گفتند که در مورد راوی این روایت توضیح می‌دهند، اما توضیح ندادند. بنده با مباحث رجال حاج آقا عشق می‌کنم. ایشان گفتند که از وقتی وارد حوزه شدند علم رجال را دوست داشتند و ما هم به تبعیت از حاج آقا رجال را دوست داریم.

مجری:

آقا ایمان عزیز از شما ممنون و متشکرم. ما را دعا کنید و کنار حرم امام رضا (علیه السلام) یاد ما هم باشید. خدانگهدارتان باشد. ان‌شاءالله ما در ادامه مباحث اخلاق علوی وارد مباحث ازدواج خواهیم شد.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

به طور کلی بحث ما خانواده در اخلاق علوی است. ان‌شاءالله بعد از این موضوع در این زمینه هم ورود خواهیم کرد.

مجری:

نکته‌ای هم که گفتند را در برنامه «حبل المتین» توضیح بدهیم و در آنجا به آن بپردازیم.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

چشم، حتماً. بنده معمولاً این روایات را بررسی سندی کردم، اما در برنامه «حبل المتین» این نکته را هم بیان خواهم کرد.

مجری:

گاهی اوقات حاج آقا در برنامه وسط کلام قولی می‌دهند که ان‌شاءالله بعداً بیشتر صحبت کنند.

معمولاً نکته‌ای بیان می‌کنند و قول می‌دهند تا بعداً بیشتر صحبت کنند، اما حجم مباحث خیلی زیاد است و ممکن است فراموش شود. ان‌شاءالله سعی می‌کنیم برخی از مطالبی که مهم است را در برنامه‌هایمان بیان کنیم.

به پایان برنامه «اخلاق علوی» رسیدیم. ان‌شاءالله این ایامی که دل اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام)، امام رضا، حضرت موسی بن جعفر و حضرت صاحب الزمان (ارواحنا له الفداه) شاد هستند بر همه شما مبارک باشد.

ان‌شاءالله عرشیان و فرشیان از برکت مولود مبارک اول ذیقعده و یازدهم ذیقعده هرچه از خداوند متعال می‌خواهید به شما عنایت کند.

ما بازهم خدمت عزیزان بیننده یادآوری می‌کنیم بزرگوارانی که دست یاری ما که به سوی آن‌ها دراز شده بگیرند، بفشارند و برای ساخت استودیوی «شبکه جهانی ولایت» در نجف اشرف که هزینه سنگینی دارد کمک کنند به نیابتشان طواف مستحبی انجام خواهم داد.

بنده هفته آینده که به مدینه منوره و مکه معظمه مشرف می‌شوم طواف مستحبی انجام می‌دهم به نیابت از عزیزانی که برای این امر خیر یعنی ساخت استودیوی «شبکه جهانی ولایت» در نجف اشرف کمک کنند.

عزیزان ولایت یاور اسم و فامیلشان را بفرستند، دوستان این اسامی را تجمیع می‌کنند تا من یک به یک با اسم به نیابت از آن‌ها طواف مستحبی انجام خواهم داد.

بخشی از پیامک‌های بینندگان برنامه:

عزیز دیگری همین لحظات پایانی برنامه پیام فرستادند، آقای رحمت کایدی فرزند حسین معلم بازنشسته از سوسنگرد هستند.

ایشان گفتند: "بنده تصمیم گرفتم به امید خدا از مرداد ماه تا زنده هستم ماهی 50 هزار تومان به شماره حساب «شبکه جهانی ولایت» برای ساخت استودیو واریز کنم."

برادر عزیز از شما ممنونم. بنده حتماً دعاگوی شما در آنجا هستم و به صورت ویژه طواف انجام خواهم داد.

آقا صدرا از شیراز گفتند: "هفته گذشته 300 هزار تومان قربة إلی الله به حساب «شبکه جهانی ولایت» واریز کردم و التماس دعا دارم."

آقا ناصر نعمتی‌نژاد از آبادان گفتند: "شرمنده نتوانستم بیش از 20 هزار تومان واریز کنم." چشم؛ برای ما فرقی نمی‌کند هزار تومان، یک میلیون تومان یا یک میلیارد تومان واریز کنید.

شما که توانتان بیشتر از این نیست مطمئن باشید بسیار بیشتر از این اندازه ثواب دریافت خواهید کرد، زیرا هم فرهنگ اهلبیت و فرهنگ علوی از این شبکه به همه عالم انتشار پیدا می‌کنم و هم بنده برای شما طواف مستحبی انجام خواهم داد.

خواهر بزرگوارمان پروین باقری از اصفهان هم گفتند: "مبلغی به «شبکه جهانی ولایت» برای ساخت استودیو هدیه می‌کنم." استاد اگر نکته‌ای هست بفرمایید والا برای دوستان دعا کنید.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بنده متوجه شدم نکته‌ای که این عزیزمان متذکر شدند چه بود و چه قول داده بودم. راوی این روایت «سهل بن شعیب» بود. آقای «هیثمی» در کتاب «مجمع الزوائد» جلد 7 صفحه 236 می‌گوید:

«وفیه سعد بن شعیب ولم أعرفه»

او سعد بن شعیب است و او را نمی‌شناسم.

مجمع الزوائد ومنبع الفوائد، اسم المؤلف: علی بن أبی بکر الهیثمی، دار النشر: دار الریان للتراث/دار الکتاب العربی - القاهرة, بیروت – 1407، ج 7، ص 236، باب فیما کان فی الجمل وصفین وغیرهما

ظاهراً نسخه‌ای که در اختیار آقای «هیثمی» بوده اشتباه است. در همین روایتی که خواندیم «سعد بن شعیب» نیست، بلکه «سهل بن شعیب» است. «ذهبی» در کتاب «تاریخ الإسلام» جلد 9 صفحه 413 می‌گوید:

«وما علمت به بأساً»

تاریخ الإسلام ووفیات المشاهیر والأعلام، اسم المؤلف: شمس الدین محمد بن أحمد بن عثمان الذهبی، دار النشر: دار الکتاب العربی - لبنان/ بیروت - 1407 هـ - 1987 م، الطبعة: الأولی، تحقیق: د. عمر عبد السلام تدمری، ج 9، ص 413، ح 4 سهل بن شعیب النخعی الکوفی. وفد علی عمر بن عبد العزیز

و به همین مقدار برای وثاقت ایشان کفایت می‌کند.

مجری:

الحمدلله که در ذهنتان بود و توضیح فرمودید. استاد برایمان دعا کنید.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

خدایا تو را قسم می‌دهیم به آبروی حضرت محمد و آل محمد به ویژه به آبروی امیرالمؤمنین فرج مولایمان امام زمان نزدیک بگردان. خدایا به آبروی امیرالمؤمنین مقدمات ظهورش را فراهم بگردان. خدایا قلب نازنینش را با ظهورش مسرور بگردان. خدایا ما را از یاران خاصش قرار بده.

خدایا به آبروی حضرت صاحب الزمان رفع گرفتاری از همه گرفتاران به ویژه گرفتاری‌های مورد نظر بگردان.

خدایا به آبروی حضرت ولی عصر حوائج حاجت‌مندان به ویژه عزیزانی که التماس دعا داشتند و بیماران ولایت یاور که التماس دعا داشتند را برآورده نما. خدایا به آبروی امام زمان بر تمام بیماران به ویژه بیماران مورد نظر شفای عاجل کرم فرما. خدایا دعاهای ما را به اجابت برسان.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

مجری:

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

از نگاه‌های مهربان و توجهاتتان به «شبکه جهانی ولایت» و برنامه زنده «اخلاق علوی» ممنونم. بازهم این ایام را به شما تبریک عرض می‌کنم.

التماس دعای خیر، یا علی مدد، خدانگهدار



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها