2024 April 27 - شنبه 08 ارديبهشت 1403
نقش امامت در ایجاد عدالت اجتماعی در کلام حضرت زهرا (سلام الله علیها)
کد مطلب: ١٥٦٩١ تاریخ انتشار: ٢٧ دي ١٤٠٢ - ٠٩:٢٩ تعداد بازدید: 554
سخنراني ها » شبکه جهانی حضرت ولی عصر عج
نقش امامت در ایجاد عدالت اجتماعی در کلام حضرت زهرا (سلام الله علیها)

ویژه برنامه أم الائمه26-09-1402

 
 
 

 

لينک دانلود
  

بسم الله الرحمن الرحیم

26/09/1402

موضوع: نقش امامت در ایجاد عدالت اجتماعی در کلام حضرت زهرا (سلام الله علیها)

ویژه برنامه أم الائمه

فهرست مطالب این سخنرانی:

گزارش «اسماء بنت عمیس» از آخرین لحظات زندگی حضرت زهرا (سلام الله علیها)

حزن و اندوه جانکاه امام زمان (سلام الله علیه) در مصیبتهای امروز مسلمین!

نقش امامت در ایجاد عدالت اجتماعی در کلام حضرت زهرا (سلام الله علیها)

خبر غیبی بسیار هول انگیز حضرت زهرا (سلام الله علیها) از عاقبت غصب خلافت!

ولایت و خلافت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)؛ محور وحدت اسلامی

مجری:

بسم الله الرحمن الرحیم

سال‌ها گریه کن حضرت زهرا هستم * از ازل معتکف هیئت زهرا هستم

چشم بارانی من هدیه شده از مادر * مورد مغفرت و رحمت زهرا هستم

با همه بار گناهی که به گردن دارم * باعث درد و غم و زحمت زهرا هستم

این عزاداری ما رفع بلا خواهد کرد * چون که تحت نظر دولت زهرا هستم

فاطمیه شب و روزش غم و اندوه من است * نوحه خوان همه غربت زهرا هستم

اللهم صل علی فاطمة و أبیها و بعلها و بنیها بعدد ما أحاط به علمک اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

السلام علی المهدی الذی وعد الله به الأمم السلام علی ربیع الأنام و نضرة الأیام السلام علیک یا بقیة الله آجرک الله

سلام و درود خدمت شما دوستان عزیزم، مردمان خوب سرزمین ایران، بینندگان عزیز و گرانقدر در هرکجای این عالم و کره خاکی که همراه ما هستید. برنامه زنده «أم الائمه» را از «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» همراهی می‌فرمایید.

امشب شام شهادت حضرت صدیقه طاهره فاطمه شهیده (سلام الله علیها) أم أبیها پاره تن رسول خدا (سلام الله علیها) است. طبق آنچه که در تاریخ آمده است لحظه شهادت حضرت زهرا غروب همین امروز بوده باشد.

امشب مراسم دفن شبانه و غریبانه و مظلومانه حضرت زهرای مرضیه در مدینه و در خانه علی بن أبی طالب اتفاق افتاد. امشب آغاز غربت و مظلومیت امیرالمؤمنین هست. امشب آغاز غربت و مظلومیت و تنهایی حسنین و زینبین است.

خدا را به حالت اضطراری که امشب امیرالمؤمنین و فرزندانشان دارد سوگند می‌دهیم همه شما دوستان عزیز حاجت روا باشید.

به ویژه دعا کنیم خداوند عزیز و متعال در ظهور و فرج مولایمان آقاجانمان حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) تعجیل بفرماید و چشمانمان به جمالشان منور شود.

با افتخار با شما هستیم و آخرین شبی است که با برنامه زنده «أم الائمه» در خدمت شما هستیم.

این ویژه برنامه از سه شنبه هفته گذشته آغاز شد و طبق معمول امشب توفیق داریم در محضر استاد عزیز و گرانقدر و بزرگوارمان حضرت آیت الله حسینی قزوینی باشیم. حضرت استاد سلام علیکم و رحمة الله، أعظم الله أجورنا و أجورکم، خوش آمدید؛

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

السلام علیک یا بقیة الله فی أرضه السلام علیک یا میثاق الله الذی أخذه و وکده السلام علیک یا وعد الله الذی ضمنه السلام علیک یا صاحب المرئی و المسمع فما کان لنا شیء الا و انتم له السبب و الیه السبیل

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته، اعظم الله أجورنا و أجورکم. خدمت بینندگان عزیز خالصانه‌ترین سلامم را تقدیم می‌کنم و موفقیت بیش از پیش برای همه شما گرامیان از خداوند منّان خواهانم.

شهادت مظلومانه و غریبانه حضرت صدیقه طاهره پاره وجود نبی گرامی اسلام، أم الائمة النجباء را به پیشگاه مقدس فرزند عزیز و عزادار و غمخوارش حضرت بقیة الله الأعظم (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) و همه علاقه مندان به اهلبیت عصمت و طهارت و شما گرامیان تسلیت و تعزیت عرض می‌کنم.

خدا را به ناله‌های شبانه حضرت صدیقه طاهره و قلب شکسته حضرت زهرای مرضیه و اشک‌های جاری از چشمان آن بزرگوار سوگند می‌دهم فرج موفور السرور مولایمان حضرت بقیة الله الأعظم را نزدیک کند و همه ما را از یاران خاص و سربازان فداکار و شهدای رکابش قرار بدهد.

همانطور که عزیزم اشاره کردند، امشب سخت‌ترین شب برای حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و فرزندان حضرت صدیقه طاهره است.

شهادت مظلومانه حضرت صدیقه طاهره از یک طرف و غسل و دفن شبانه حضرت فاطمه زهرا دردش بالاتر از همه است.

کسی که مادر جوان از دست داده است، می‌داند که وقتی فرزندان کوچکش می‌خواهند با تمام وجود ناله کنند و گریه کنند. اوج مظلومیت فرزندان امیرالمؤمنین این است که علی به فرزندان می‌فرماید: آهسته گریه کنید!

دشمنان ما نفهمند که حضرت فاطمه زهرا از دنیا رفته است. ما داریم شبانه غسل می‌دهیم و می‌خواهیم شبانه دفن کنیم. مادرتان وصیت کرده است کسانی که نسبت به او ظلم کرده‌اند، در مراسم تشییع و دفن او حضور پیدا نکنند.

شما حساب کنید چهار فرزند کوچک بغض گلویشان را گرفته و می‌خواهند داد بزنند و گریه کنند و فریاد بزنند، اما غصه‌ها را در قلب می‌ریزند و آهسته گریه می‌کنند. این خیلی دردآور است.

آن شب که دفن کرد علی بی صدا تو را * خون گریه کرد چشم خدا در عزا تو را

در گوش چاه گوهر نجوا نمی‌شکست * ای آشنای درد علی داشت تا تو را

دفن شبانه تو که با خواهش تو بود * فریاد روشنی است ز چندین جفا تو را

تحریف دین، فراق پدر، غربت علی * افکند این سه درد به بستر ز پا تو را

گزارش «اسماء بنت عمیس» از آخرین لحظات زندگی حضرت زهرا (سلام الله علیها)

«اسماء بنت عمیس» عبارتی را نقل می‌کند. «اسماء بنت عمیس» ابتدا همسر «جعفر طیار» بود که بعد از شهادتشان با ابوبکر ازدواج کرد. گرچه همسر ابوبکر بود، ولی عمده زندگی‌اش در خانه حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌گذشت.

ایشان نقل می‌کند که من در آخرین لحظات زندگی حضرت فاطمه زهرا بودم. حضرت صدیقه طاهره فرمودند: پرده‌ای آویزان کنید. پرده‌ای آویزان کردند و حضرت فاطمه زهرا یا غُسل کردند و یا غَسل کردند و خواستند اثرات خون را از بدنشان بشویند. حضرت فاطمه زهرا می‌خواستند چشم علی بن أبی طالب به خون‌های زخم‌هایشان نیفتد.

«اسماء بنت عمیس» جمله‌ای دارد که خیلی دردآور است. ایشان نقل می‌کند که دیدم حضرت صدیقه طاهره در آخرین لحظات زندگی دستشان را بلند کردند و دعا کردند و عرضه داشتند:

«اللهمّ إنّی أسألک بمحمّد المصطفی و شوقه إلی»

خدایا تو را به حق محمد مصطفی و اشتیاق او به دیدار من سوگند می‌دهم.

رسول اکرم شوق دیدار حضرت فاطمه زهرا را دارد.

«و ببعلی علی المرتضی و حزنه علی»

خدایا تو را به آبروی همسرم علی سوگند می‌دهم و اندوهی که در مصیبت من متحمل می‌شود.

«بالحسن المجتبی و بکائه علی»

خدایا تو را به فرزندم امام حسن مجتبی و اشکی که در مصیبت من می‌ریزد سوگند می‌دهم.

«و بالحسین الشهید و کآبته علی»

خدایا تو را به حسین شهید سوگند می‌دهم و افسردگی که بعد از من می‌گیرد.

این تعبیر نه در رابطه با حضرت امیرالمؤمنین آمده است و نه نسبت به امام حسن و دختران بزرگوارشان دارند. وقتی فرزند گرفتار مشکل و مصیبت بسیار شدیدی می‌شود و راه گریزی از مصیبت ندارد، گرفتار افسردگی می‌شود.

«و ببناتی الفاطمیات و تحسّرهنّ علی»

خدایا به حق دخترانم و حسرتی که بعد از من می‌خورند.

دخترانم محبت‌ها و عنایت‌ها و شب بیداری‌ها و گریه کردن‌های مرا به یاد می‌آورند و حسرت می‌کشند. دوستان دقت کنید حضرت فاطمه زهرا از خداوند چه می‌خواهند!

«إنّک ترحم و تغفر للعصاة من أمّة محمّد و تدخلهم الجنّة»

به گنهکاران امت پیغمبر رحم کن و آنها را مورد بخشش قرار بده و وارد بهشت کن.

«إنّک أکرم المسئولین و أرحم الراحمین»

تو بهترین درخواست شونده و مهربان‌ترین مهربانان هستی.

عوالم العلوم و المعارف والأحوال من الآیات و الأخبار و الأقوال (مستدرک سیدة النساء إلی الإمام الجواد، نویسنده: بحرانی اصفهانی، عبد الله بن نور الله، محقق: موحد ابطحی اصفهانی، محمد باقر، ج 11، ص 891، باب (58) کلامها و دعاؤها علیها السّلام عند وفاتها

این از طرفی بیانگر اوج مظلومیت حضرت صدیقه طاهره و از طرف دیگر رأفت و رحمت حضرت فاطمه زهرا بر امت پدرشان نبی گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) است.

مجری:

سلامت باشید، متشکرم. امشب که شام شهادت حضرت صدیقه طاهره فاطمه شهیده هست برای همه مظلومان عالم دعا کنیم. اول مظلوم عالم حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و اول مظلومه عالم حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است.

خدا را به حق این دو مظلوم عالم سوگند می‌دهیم که به داد و فریاد مظلومان عالم به ویژه مردم مظلوم فلسطین و مردم مظلوم غزه برسد.

امروز صحنه‌هایی می‌دیدیم که سربازان وحشی اسرائیل جنایتکار با بولدوزر از روی تخت‌ها و بیمارانی که در حیاط بیمارستان الشفاء بودند، رد می‌شدند و حیاط بیمارستان تبدیل به گورستان شده است.

این نهایت دشمنی و وحشی گری اسرائیل است. ان شاءالله به حق امیرالمؤمنین و حضرت زهرای مرضیه روزی شاهد نابودی اسرائیل جنایتکار باشیم. ان شاءالله دارند با همین رفتارها به نابودی خودشان و پیروزی مردم فلسطین نزدیک می‌شوند.

حضرت استاد ما در برنامه قبلی که محضر حضرتعالی بودیم بحث خیلی خوبی را مطرح فرمودید که راجع به ولایتمداری حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و دفاع از حریم ولایت بود.

اولین مدافع ولایت و اولین شهیده ولایت این بانوی بزرگوار بودند. خلاصه‌ای از مباحث گذشته بفرمایید تا من سؤال جدید را عرض کنم.

حزن و اندوه جانکاه امام زمان (سلام الله علیه) در مصیبتهای امروز مسلمین!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

بنده قبل از آنکه سؤال حضرتعالی را جواب بدهم، در خصوص جمله‌ای که فرمودید مطلبی بیان کنم. در زیارتنامه حضرت امیرالمؤمنین می‌خوانیم: «السلام علیک یا أول مظلوم ظلم حقه».

یکی از اولیاء الهی خدمت حضرت ولی عصر مشرف شده بود و در محضر حضرت عبارتی از «علامه امینی» نقل می‌شود. «علامه امینی» فرموده بودند: از خداوند می‌خواهم از اول خلقت تا آخر خلقت به من عمر بدهد تا برای مظلومیت علی بن أبی طالب گریه کنم.

حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) فرموده بودند: اگر «علامه امینی» از غربت و مظلومیت من خبر داشت، این جمله را نمی‌گفت. روزی نیست که بر من بگذرد که مصائب جدم حضرت سیدالشهدا یا جده‌ام حضرت صدیقه طاهره محزونم نکند!

تمام مصیبت‌هایی که بر مسلمانان وارد می‌شود و مصائبی که بر مردم فلسطین وارد می‌شود بر قلب مقدس حضرت ولی عصر بالاترین درد است و قلب حضرت ولی عصر از همه ما حتی از داغ دیدگان فلسطین هم بیشتر می‌رنجد. ائمه اطهار می‌فرمایند:

«وَ أَکثِرُوا الدُّعَاءَ بِتَعْجِیلِ الْفَرَج فَإِنَّ ذَلِک فَرَجُکم»

برای تعجیل فرج زیاد دعا کنید. زیرا فرج شما هم در فرج من است.

کمال الدین و تمام النعمة، نویسنده: ابن بابویه، محمد بن علی، محقق / مصحح: غفاری، علی اکبر، ج 2، ص 485، ح 4

 بنابراین درمان همه دردها، فرج حضرت ولی عصر است. اگر حضرت ولی عصر بیایند، دیگر اثری از ظلم و صهیونیست و آمریکا و دیگر جنایتکاران در کره زمین باقی نخواهد ماند.

البته این تکلیف ما را ساقط نمی‌کند و ما نباید در برابر این ظلم‌ها ساکت باشیم. کسانی که از دستشان می‌آید از دور و نزدیک و با دعا و ارسال کمک‌ها به مردم فلسطین کمک کنند.

اخیراً دوستان ما از قم کمک‌های زیادی از جمله پتو برای مردم فلسطین فرستاده‌اند و به دست عزیزان فلسطینی رسیده است. اگر خداوند کمک کند، شاید به حول قوه الهی هفته آینده قدم‌هایی در این زمینه برداریم. از دست ما بیش از این ساخته نیست.

ای کاش امکان پذیر بود تا جوانان و عاشقان حضرت زهرا به یاری مظلومان و ستم دیدگان و داغدیدگان فلسطینی می‌رفتند که واقعاً قلب هر انسانی را به درد می‌آورد.

همانطور که عزیزمان هم اشاره کردند، اسرائیل دارد با این کارهایش گور خودش را می‌کند. ان شاءالله در آینده بسیار بسیار نزدیک شاهد خواهیم بود که کشوری به نام اسرائیل در کره زمین نخواهد بود و از نقشه زمین حذف خواهد شد.

(أَ لَیسَ الصُّبْحُ بِقَرِیب)

آیا صبح نزدیک نیست؟!

سوره هود (11): آیه 81

ما در رابطه با دفاعیات جانانه حضرت صدیقه طاهره از امیرالمؤمنین مفصل صحبت کردیم و عرض کردیم حضرت صدیقه طاهره در خطبه‌های فدکیه خود از امیرالمؤمنین جانانه و مقتدرانه دفاع کردند.

حضرت فاطمه زهرا در این خطبه فرمودند: زمانی که شما از جنگ‌ها فرار می‌کردید، علی بن أبی طالب بود که پشت به دشمن نکرد و با شمشیرش آنها را به هلاکت افکند و پرچم اسلام را بلند کرد.

امروزه شما آن روزها را فراموش کردید و آن عهد و پیمانی که با پدرم در غدیر خم بسته بودید، بعد از گذشت هفتاد و اندی روز فراموش کردید و عهدشکنی کردید. جواب خدا را چه خواهید داد و فردای قیامت چه خواهید کرد؟!!

روزی که خداوند حاکم و داور هست، وکیل ما رسول اکرم است و وعده گاه ما و موعد دادگاه ما در قیامت است چه خواهید کرد؟!!

ما در جلسه گذشته این مطالب را مطرح کردیم. به جهت اینکه فرصت گذشته است، اگر سؤال جدیدی دارید در خدمتتان هستم.

مجری:

خیلی ممنون و متشکرم. یکی از نکاتی که امشب می‌توانیم وارد آن شویم، خطبه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است که مشهور به خطبه فدکیه است.

قاعدتاً در این خطبه تنها به موضوع فدک پرداخته نشده و حضرت فاطمه زهرا در این خطبه به مباحث بسیار جدی و اساسی اشاره می‌کنند.

حضرت فاطمه زهرا در این خطبه به بحث جایگاه عدالت اجتماعی و نقش امامت در ایجاد آن اشاراتی داشتند. اگر این مبحث را باز کنید خیلی خوب است.

نقش امامت در ایجاد عدالت اجتماعی در کلام حضرت زهرا (سلام الله علیها)

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

حضرت صدیقه طاهره در خطبه خود بخشی در رابطه با نبی گرامی اسلام و نقشی که رسول اکرم در احیای جامعه اسلامی داشتند اشاره فرمودند. قرآن کریم هم می‌فرماید:

(یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اسْتَجِیبُوا لِلَّهِ وَ لِلرَّسُولِ إِذا دَعاکمْ لِما یحْییکم)

ای کسانی که ایمان آورده‌اید دعوت خدا و پیامبر را اجابت کنید هنگامی که شما را به سوی چیزی می‌خواند که مایه حیاتتان است.

سوره انفال (8): آیه 24

«دکتر گوستاو لوبون» فرانسوی در کتاب «تمدن اسلام و عرب» می‌نویسند: تمدن اسلامی بود که ما را از توحش و وحشی گری بیرون آورد و ما پانصد سال زودتر از توحش بیرون آمدیم و خجالت می‌کشیم بگوییم مسلمانان ما را از توحش بیرون آوردند.

عربی که در بیابان‌ها سوسمار می‌خورد و کارش جنگ و جدال بود. اصحاب از رسول اکرم سؤال می‌کنند: یا رسول الله! در بهشت جنگ و جدال و کشت و کشتار هم هست؟! حضرت می‌فرمایند: بهشت که جای کشت و کشتار نیست. اصحاب می گویند: یا رسول الله! این بهشتی که در آن کشت و کشتار نباشد به درد ما نمی‌خورد!!

اعراب این چنین فرهنگی داشتند. رسول اکرم این افراد را به جایی رساند که امروز غربی‌های منصف اعتراف می‌کنند که این تمدن اسلامی بود که ما را از توحش بیرون آورد.

بنابراین بخشی از فرمایشات حضرت صدیقه طاهره در رابطه با رسول اکرم است، بخشی در رابطه با فلسفه احکام است، بخشی در رابطه با بحث فدک و زیر پا گذاشتن آیات ارث است. بخشی از فرمایشات حضرت فاطمه زهرا استشهاد به ارث حضرت سلیمان از پدر بزرگوارشان و ارث فرزندان حضرت زکریا از اوست.

حضرت فاطمه زهرا فرمودند که شما تمامی این آیات الهی را زیر پا گذاشتید، سپس نکته ظریفی دارند و می‌فرمایند:

«وَ الْعَدْلَ تَنْسِیقاً لِلْقُلُوبِ وَ طَاعَتَنَا نِظَاماً لِلْمِلَّةِ وَ إِمَامَتَنَا أَمَاناً لِلْفُرْقَة»

این سه نکته خیلی ظریف است. حضرت فاطمه زهرا می‌فرمایند: عدالت برای ایجاد هماهنگی و جلوگیری از تنش و از هم پاشیدگی جامعه است، اطاعت ما باعث نظام و ساماندهی ملت است و امامت ما عامل امنیت است.

این سه مسئله همانند مثلثی است که هرکدام از اضلاع مثلث نباشد، مطلب ناتمام است. یک ضلع مثلث عدالت است. ما می دانیم بشر ذاتاً اجتماعی آفریده شده است و به هیچ وجه علاقه ندارد زندگی انفرادی داشته باشد، زیرا زندگی انفرادی بشر را به آرزوهایی که دارد نخواهد رساند.

در زندگی اجتماعی است که مشکلات تک تک جامعه برطرف می‌شود. به عنوان مثال اگر در یک شهر نانوا، بنا، خیاط یا پزشک نباشد چه مصیبتی ایجاد خواهد شد.

این زندگی اجتماعی است که تمام تخصص‌ها و تمام حرفه‌های ویژه‌ای به همدیگر کمک می‌کند تا این جامعه شکل بگیرد.

بنابراین حضرت صدیقه طاهره می‌فرماید: در این زندگی که ما در دنیا داریم، تنها چیزی که می‌تواند از حقوق دیگران دفاع کند تا هرکسی به حق خودش برسد، ایجاد عدالت است.

اگر در زندگی اجتماعی عدالت نباشد، قطعاً در آن اجتماع به هیچ وجه امنیت و آرامش و رسیدن به اهداف امکان پذیر نیست. اگر قرار باشد در یک زندگی اجتماعی عده‌ای زورگو، قمه کش و چماق به دست حقوق مظلومین را پایمال کنند و مظلومین هرکجا توانستند از ظالمین انتقام بگیرند دیگر این زندگی اجتماعی نیست و زندگی جنگلی می‌شود.

بنابراین حضرت صدیقه طاهره می‌فرماید: رمز موفقیت یک زندگی اجتماعی عدالت است. عدالت در جامعه و اجتماع عامل آسایش و آرامش در آن جامعه است.

مسئله دیگر این است که آیا این عدالت اجتماعی توسط هرکسی انجام می‌شود؟! یعنی هرکسی از جایش بلند شود، می‌تواند این عدالت را برقرار کند؟!

کسی که می‌گوید در حال عصبانیت از من دور شوید زیرا با ناخن‌هایم صورت‌های شما را می‌خراشم و موهای شما را می‌کنم، می‌تواند عدالت را برقرار کند؟! این‌ها گفته‌هایی است که آقایان خودشان آورده‌اند!

خبر غیبی بسیار هول انگیز حضرت زهرا (سلام الله علیها) از عاقبت غصب خلافت!

ان شاءالله در فرصتی مناسب در رابطه با عیادت‌هایی که از حضرت صدیقه طاهره شد صحبت خواهیم کرد. حضرت فاطمه زهرا در این عیادت‌ها نکاتی را مطرح کردند که در خطبه فدکیه مطرح نکردند.

ظاهراً از قرائن معلوم می‌شود که مهاجرین و انصار احساس کردند حضرت صدیقه طاهره از این افراد غضبناک و ناراحت است، به همین خاطر زنانشان را فرستادند تا حضرت را دلداری دهند. حضرت صدیقه طاهره در این عیادت پرده را بالا زدند.

وقتی آنها پرسیدند: یا بنت رسول الله! چگونه صبح کردید؟! حضرت فرمودند: من صبح کردم در حالی که از دنیای شما رویگردان هستم و بر مردان شما خشمناک هستم. این را بدانید ظلمی که شما کردید و دستورات پدرم را زیر پا گذاشتید و علی را تنها گذاشتید الآن ملاک نیست.

در آینده خواهید دید که چه تخمی کاشتید و چه محصولی می‌خواهید برداشت کنید. بدانید شتر خلافتی را تصاحب کردید که در آینده از این شتر شیری گوارا نخواهید نوشید و به جای شیر خون خواهید نوشید.

یکی از نمونه‌های آن حمله به مدینه در زمان یزید است. سپاه یزید هفتصد نفر از همین مهاجرین و انصار که حضرت فاطمه زهرا را کمک نکردند و علی بن أبی طالب را خانه نشین نکردند را به قتل رساند.

بدتر از آن این بود که سه شبانه روز ناموس مسلمانان را برای سپاهیان خود مباح کرد که به تعبیر «ابن تیمیه» حاصل آن بیش از هزار فرزند نامشروع بود.

این گوشزدی است که حضرت صدیقه طاهره به زنان مهاجرین می‌کند. جالب این است که نقل شده وقتی زنان برگشتند، به شوهران خود بسیار عتاب و خطاب کردند و گفتند: شما چکار کردید که حضرت زهرای مرضیه از شما ناراحت و غضبناک است.

مهاجرین و انصار دو سه نفر را خدمت حضرت فاطمه زهرا فرستادند و عرضه داشتند: یا بنت رسول الله! ما اشتباه کردیم. اگر قبلاً این حرف‌های شما را شنیده بودیم، قطعاً با غیر علی بیعت نمی‌کردیم.

حضرت فاطمه زهرا فرمودند: از خانه من دور شوید!! این همان تعبیری است که رسول اکرم در ماجرای قرطاس داشتند و صحابه را از خانه خود بیرون کردند.

حضرت صدیقه طاهره دختر رحمة للعالمین خطاب به مهاجرین و انصار که برای عذرخواهی آمده بودند، فرمودند: با این جنایتی که شما کردید و ظلمی که مرتکب شدید، دیگر جای معذرت خواهی برای خودتان باقی گذاشتید؟!

این‌ها نکاتی است که در چند ملاقاتی که با حضرت صدیقه طاهره انجام شد، حضرت فرمودند. حضرت صدیقه طاهره در روزهای آخر عمرشان نکاتی فرمودند که متأسفانه آنها خوب در مجالس ما مطرح و تحلیل نمی‌شود.

یکی از موضوعاتی که واقعاً جای آن خالی است و باید روی آن دقت شود، دفاع جانانه حضرت صدیقه طاهره بعد از خطبه فدکیه تا آخرین لحظات زندگی‌اش است.

تا آخرین لحظات زندگی دفاع از حضرت امیرالمؤمنین در سرلوحه زندگی حضرت صدیقه طاهره بود. حضرت فاطمه زهرا به هر مناسبتی از امیرالمؤمنین دفاع می‌کردند.

حتی زمانی که برای زیارت قبر حضرت حمزه سیدالشهدا می‌رفتند، یکی از صحابه سؤالی از حضرت فاطمه زهرا می‌پرسد و حضرت همانجا شروع به دفاع از امیرالمؤمنین می‌کنند.

زمانی که افرادی آمدند و از حضرت فاطمه زهرا مسئله سؤال کردند، حضرت از امیرالمؤمنین دفاع کردند. زمانی که مطالب یا قضایایی پیش می‌آید از امیرالمؤمینن دفاع کردند.

گویا حضرت صدیقه طاهره یک وظیفه سنگینی احساس می‌کند و آن هم دفاع از حق پایمال شده حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) است.

حضرت فاطمه زهرا در اینجا هم می‌فرمایند: تنها کسی که می‌تواند عدالت اجتماعی را در جامعه پیاده کند، کسی است که از سرچشمه وحی علم گرفته باشد و برای ریاستش کوچکترین اهدافی نداشته باشد.

اگر علی بن أبی طالب این خلافت را به عهده بگیرد، جز همان غذای ساده‌ای که هر روز می‌خورد جز آن غذایی نخواهد خورد. امیرالمؤمنین جز همان لباسی که در زمان پیغمبر اکرم می‌پوشید و الآن در زمان انزوا می‌پوشد، در دوران خلافت هم نخواهد پوشید.

اگر علی بن أبی طالب خلافت را به عهده بگیرد، سیاه و سفید و بنده و مولا هیچ برای علی بن أبی طالب تفاوتی ندارد.

اگر تمام ویژگی‌هایی که حضرت فاطمه زهرا برای امیرالمؤمنین فرمودند جمع شود، شاید بیست ویژگی باشد. در این فرمایشات آمده که اگر علی بن أبی طالب بیاید چه می‌شود و حال که علی بن أبی طالب نیامد چه خواهد شد.

فرمایشات حضرت فاطمه زهرا دارای دو محور است؛ هم نقطه اثباتی دارد و هم نقطه سلبی دارد.

حضرت فاطمه زهرا به صراحت فرمودند حال که علی بن أبی طالب نیامد، دیگر از این شتر خلافت شیری نخواهید نوشید و جز خون چیزی نصیبت شما نخواهد شد.

ملاحظه کنید ابوبکر دو سال و اندی خلافت کرد و به چه نحوی از دنیا رفت. آقایان معتقدند که او را مسموم کردند. «شعبی» می‌گوید: من سوگند می‌خورم که ابوبکر را مسموم کردند. خلیفه دوم و خلیفه سوم هم مدتی خلافت کردند و آن قضایا پیش آمد.

آیا این غیر از همان جمله حضرت صدیقه طاهره است که از این شتر خلافت جز خون نخواهید نوشید! بعد از آن هم زمانی که بنی امیه آمدند، هرگونه آسایش را برای عموم مردم سلب کردند.

در اینجا حضرت صدیقه طاهره بحث عدالت اجتماعی یک جامعه سالم و بی دغدغه که مظلوم از ظالم نترسد و ظالم جرئت ظلم به مظلوم را نداشته باشد را مطرح کردند.

این عدالت به عهده کسی است که انبیاء الهی و پیامبران را برای ایجاد عدالت فرستاده است. همان خدا هم باید کسی را برای ایجاد قسط و عدالت معین کند.

مجری:

خیلی ممنونم. یکی از یادگاری‌هایی که از حضرت فاطمه زهرا به ما رسیده و واقعاً مظلوم هست، همین خطبه فدکیه است که شاید کمتر به آن توجه می‌کنیم.

ان شاءالله در این فرصت‌ها بهره ببریم و استفاده کنیم. برویم نگاه کنیم و مطالعه کنیم و ببینیم حضرت صدیقه طاهره یک دور امام شناسی را به مردم آن عصر یاد می‌دهند و همینطور خطاب به مردان و زنان تا قیام قیامت می‌فرمایند.

امیدواریم ما هم عنایت داشته باشیم و توجه کنیم و فیض ببریم. ان شاءالله در بخش بعدی در رابطه با این موضوع صحبت خواهیم کرد.

وقتی از مظلومیت امیرالمؤمنین و حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) می گوییم، تازه می گویند: «لا یوم کیومک یا أبا عبدالله».

این عزاداری با نام حضرت سیدالشهدا تمام شد. یا أبا عبدالله! همه این عزاداری‌ها و همه این غربت‌ها و مظلومیت‌ها هیچ روزی به روز تو نمی‌رسد.

ان شاءالله که همه ما با همین اشک‌ها و گریه‌ها رهرو راه اهلبیت باشیم. این اشک‌ها را دست کم نگیرید. این اشک‌ها خیلی ارزشمند و قیمتی است. اشک بر حضرت فاطمه زهرا و اشک بر مظلومیت امیرالمؤمنین بسیار بسیار گرانبهاست.

برنامه زنده «أم الائمه» را پخش می‌کنیم و با افتخار در کنار استاد عزیزمان حضرت آیت الله حسینی قزوینی هستیم و در مورد ویژگی‌های خطبه حضرت فاطمه زهرا صحبت کردیم و نکات و رفتارهایی که حضرت فاطمه زهرا داشتند.

استاد یکی از بزرگترین فلسفه‌ها و رهاورد امامت از منظر حضرت فاطمه زهرا وحدت بین امت اسلامی بود. نظر حضرت صدیقه طاهره بر این بود که اگر بحث امامت و ولایت امیرالمؤمنین شکل بگیرد، قاعدتاً امت اسلامی به وحدت می‌رسند.

این یک نکته‌ای است که بنده دوست دارم در مورد آن صحبت بفرمایید. نکته دوم اینکه از منظر حضرت صدیقه طاهره اگر امامت در مسیری که خدا و پیامبر معین فرموده بودند قرار می‌گرفت، هیچ اختلاف عقیدتی میان مردم ایجاد نمی‌شد.

ولایت و خلافت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)؛ محور وحدت اسلامی

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

در فرمایشات حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) ما قبلاً هم اشاره داشتیم هم در منابع شیعه آمده است و هم در منابع اهل سنت.

در کتاب «الاحتجاج» اثر «مرحوم طبرسی» این قضایا مفصل نقل شده است. در نهایت می‌نویسد که حضرت فاطمه زهرا فرمودند:

«وَ الْعَدْلَ تَنْسِیقاً لِلْقُلُوبِ»

سپس می‌فرمایند:

«وَ طَاعَتَنَا نِظَاماً لِلْمِلَّةِ وَ إِمَامَتَنَا أَمَاناً لِلْفُرْقَة»

تنها راه آسایش در جامعه اطاعت از دستورات ماست و امنیت جامعه از تفرقه تنها به امامت ما بستگی دارد.

الإحتجاج علی أهل اللجاج، نویسنده: طبرسی، احمد بن علی‏، محقق / مصحح: خرسان، محمد باقر، ج 1، ص 99، باب احتجاج فاطمة الزهراء ع علی القوم لما منعوها فدک

اگر مردم به امامت ما تن بدهند، دیگر اختلاف و تفرقه‌ای در جامعه ایجاد نمی‌شود. در کتاب «بلاغات النساء» اثر «ابن ابی طیفور» نقل شده است که حضرت زهرا فرمودند:

«وطاعتنا نظاماً وامامتنا أمنا من الفرقة»

بلاغات النساء، اسم المؤلف: أبو الفضل أحمد بن أبي طاهر ابن طيفور (المتوفى: 280هـ)، ص 7

کتاب‌های دیگر هم مفصل این مسئله را آورده است. کاملاً مشخص است که چگونه می‌شود امامت مایه وحدت در جامعه باشد.

وقتی همه یک امام و یک حاکم و یک فرمانده داشتند و آن حاکم هم هیچ گونه هواهای نفسانی برای بعد از به خلافت رسیدن و درست کردن زندگی سرشار از زرق و برق نداشته باشد، کسی نیست جز امامی که منصوب خدا و پیغمبر اکرم باشد.

در کتاب «نهج البلاغه» آمده است که حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در نامه خود به «عثمان بن حنیف» می‌فرمایند:

«وَ لَوْ شِئْتُ لَاهْتَدَیتُ الطَّرِیقَ إِلَی مُصَفَّی هَذَا الْعَسَلِ وَ لُبَابِ هَذَا الْقَمْحِ وَ نَسَائِجِ هَذَا الْقَزِّ»

و اگر بخواهم راه می‌برم به صافی و پاکیزگی این عسل و مغز این نان گندم و بافته‌های این جامه ابریشم.

«وَ لَکنْ هَیهَاتَ أَنْ یغْلِبَنِی هَوَای وَ یقُودَنِی جَشَعِی إِلَی تَخَیرِ الْأَطْعِمَةِ وَ لَعَلَّ بِالْحِجَازِ أَوْ الْیمَامَةِ مَنْ لَا طَمَعَ لَهُ فِی الْقُرْصِ»

ولی چه دور است که هوا و خواهش بر من فیروزی یابد، و بسیاری حرص مرا به برگزیدن طعام‌ها وا دارد و حال آنکه شاید به حجاز یا یمامه کسی باشد که طمع و آز در قرص نان نداشته باشد.

نهج البلاغة، نویسنده: شریف الرضی، محمد بن حسین، محقق / مصحح: صالح، صبحی، ص 416، خ 45

علی بن أبی طالب چنین است! وقتی حضرت به کوفه آمدند، خورجینی داشتند که در آن خورجین ظرفی بود، رختخوابی برای خوابیدن و سجاده‌ای برای نماز.

امیرالمؤمنین جلوی مردم فرمودند: ای مردم! زمانی که من از مدینه به اینجا آمدم، تمام وسایل زندگی من این است. اگر روزی از اینجا رفتم و غیر از این وسایل از کوفه با خود بردم، بدانید که من خائن هستم. علی بن أبی طالب چنین است!

وقتی سائل می‌آید و امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) غذای خود را به او می‌دهد، او می‌گوید: یا علی! من تا به حال از این غذاها نخوردم. نان خشکیده از گلویم پایین نمی‌رود. ملاحظه کنید فقیرترین افراد جامعه هم حاضر نبودند از غذای مخصوص امیرالمؤمنین بخورند و می‌گفتند که این غذاها از گلویم پایین نمی‌رود!!

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در آخرین شب زندگی خود شب نوزدهم ماه رمضان وقتی به منزل حضرت أم کلثوم رفتند، دخترشان شیر و نان جو و نمک برای حضرت آوردند.

امیرالمؤمنین می‌فرماید: دخترم! چه زمان دیدی که پدرت در یک سفره دو خورشت داشته باشد. یکی از این خورشت‌ها را بردار! حضرت أم کلثوم خواستند نمک را بردارند، اما حضرت فرمودند: دخترم شیر را بردار. من با نان و نمک افطار می‌کنم.

کجای عالم چنین رهبری سراغ دارید؟! کجای عالم چنین امامی سراغ دارید؟! به ما نشان بدهید قبل و بعد از اسلام در کجا چنین امامی وجود دارد؟! حضرت فاطمه زهرا در عبارت دیگر تعبیری دارند و می‌فرماید:

«أَمَا وَ اللَّهِ لَوْ تَرَكُوا الْحَقَّ عَلَى أَهْلِهِ وَ اتَّبَعُوا عِتْرَةَ نَبِيِّهِ لَمَا اخْتَلَفَ فِي اللَّهِ تَعَالَى اثْنَان‏»

كفاية الأثر في النصّ على الأئمة الإثني عشر؛ نويسنده: خزاز رازى، على بن محمد؛ محقق: حسينى كوهكمرى، عبد اللطيف‏؛ ناشر: بيدار، قم‏، 1401 ق‏؛ ص 199

عزیزان خوب دقت کنند یک بحث اختلاف سیاسی در جامعه است که هرکسی می‌خواهد به آرزویی برسد. شخصی می‌خواهد فرماندار شود، شخص دیگری می‌خواهد استاندار شود و به همین خاطر به هر جنایتی دست می زند.

گاهی اوقات بحث مسائل سیاسی نیست، بلکه مسائل عقیدتی است. حضرت فاطمه زهرا می‌فرماید: اگر از اهلبیت پیغمبر اکرم تبعیت کنید، هیچگونه اختلاف عقیدتی هم نمی‌توانید پیدا کنید. اهلبیت هم مسائل سیاسی شما را حل می‌کنند و هم مسائل عقیدتی‌تان را حل می‌کنند.

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌فرماید: اگر ولایت و وراثت را در جایی که خداوند قرار داده است قرار دهید؛

«وَ لَا اخْتَلَفَ اثْنَانِ فِی حُکمِ اللَّهِ وَ لَا تَنَازَعَتِ الْأُمَّةُ فِی شَی‏ءٍ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ»

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب‏، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 7، ص 78، ح 1

در این صورت در مسائل عقیدتی و احکام اختلافی ایجاد نمی‌شود. بنده می‌خواهم مدرکی را از کتب اهل سنت نشان دهم تا ببینید دوری از اهلبیت انسان را به کجا می‌رساند.

در کتاب «الکامل فی التاریخ» اثر «ابن اثیر» جلد هفتم صفحه 57 پیرامون وقایع سال‌های بعد از چهارصد هجری نقل شده است که در بغداد فتنه بزرگی درست شد که مردم همدیگر را کشتند، خانه‌های همدیگر را ویران کردند و مغازه‌ها را غارت و آتش زدند.

حال سؤال اینجاست که اختلاف چه بود؟! آیا اختلاف سیاسی بود؟! خیر؛ اختلاف بر سر این بود که مراد از مقام محمود در آیه شریفه:

(وَ مِنَ اللَّیلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَک عَسی‏ أَنْ یبْعَثَک رَبُّک مَقاماً مَحْمُودا)

پاسی از شب را از خواب برخیز و قرآن (و نماز) بخوان، این یک وظیفه اضافی برای تو است، تا پروردگارت تو را به مقامی درخور ستایش برانگیزد!

سوره إسراء (17): آیه 79

چیست. طرفداران «ابوبکر مروزی» با دیگر اهل سنت به اختلاف رسیدند. مالکی‌ها، شافعی‌ها، حنفی‌ها و حنبلی‌ها یک طرف بودند و اصحاب «ابوبکر مروزی» در یک طرف بودند.

آن‌ها می‌گفتند که مراد از مقام محمود این است که خداوند عالم در عرش می‌نشیند و پیغمبر اکرم هم دست راست خداوند می‌نشیند. در مقابل عده‌ای گفتند مراد از مقام محمود شفاعت است. مسلمانان به خاطر یک مسئله عقیدتی به جان هم افتادند؛

«فوقعت الفتنة واقتتلوا فقتل بینهم قتلی کثیرة»

الکامل فی التاریخ، اسم المؤلف: أبو الحسن علی بن أبی الکرم محمد بن محمد بن عبد الکریم الشیبانی، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت - 1415 هـ، الطبعة: ط 2، تحقیق: عبد الله القاضی، ج 7، ص 57، باب ذکر عدة حوادث

کشته‌های زیادی سببش یک اختلاف عقیدتی شد!! حضرت صدیقه طاهره می‌فرماید: اگر شما تابع اهلبیت باشید، هیچگونه اختلاف عقیدتی هم پیدا نمی‌کنید.

مجری:

درواقع حضرت فاطمه زهرا دارند فرمایش رسول گرامی اسلام را یادآوری می‌کنند که اگر به علی بن أبی طالب اقتدا کنید و آن بزرگوار را امام و ولی خودتان قرار دهید گرچه می دانم این کار را نمی‌کنید، دو نفر با همدیگر اختلاف پیدا نمی‌کنند.

حضرت استاد بسیار از شما ممنونم. ان شاءالله سلامت باشید و سایه‌تان مستدام باشد. عزیزان دلم و بینندگان نازنین از شما هم ممنون و سپاسگذارم.

بالاخره هرکسی هرکاری می‌کند یک اجر و مزدی می‌خواهد. اگر این چند شبی که خدمت شما بودیم و ویژه برنامه‌ها تحفه‌ای تقدیم حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) بود، اجر و مزدمان را فرج مولایمان امام زمان می‌خواهیم.

ان شاءالله حضرت مادر خودشان با پهلوی شکسته و دستان آسیب دیده برای فرج فرزند عزیزشان دعا کنند تا چشم عالم به جمال نورانی حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) روشن شود.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته 


Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها