نام كتاب: الامام الصادق عليه السلام والمذاهب الاربعة
نويسنده: اسد حيدر
معرفي اجمالي کتاب:
الامام الصادق عليه السلام والمذاهب الاربعة کتابی است که توسط محقق ارجمند شيعه، آقاي اسد حيدر در چهار جلد نوشته شده است.
وي از ملازمان و افرادي بود که مورد عنايت بزرگان شيعي همچون علامه اميني رحمة الله عليه قرار گرفته بود. اسد حيدر در سال 1327 هجري در نجف به دنيا آمد. وي در حلقه درسي آيات عظام خويي و حکيم رحمهماالله حاضر و به مدارج عاليه رسيد. سر انجام در سال 1400 هجري در کويت بدرود حيات گفته و پيکرش به نجف منتقل و در جوار مولاي متقيان حضرت علي عليه السلام آرميد.
از جمله تاليف او مي توان به موارد زير اشاره كرد:
1.الامام الصادق و المذاهب الاربعة مشهورترين اثر شيخ اسد حيدر که در آن به تحليلي نو و جامع، درباره ابعاد شخصيت امام صادق عليه السلام پرداخته است.
2.مع الحسين في نهضته که با عناوين «همگام با حسين عليه السلام» و «همگام با نهضت حسيني» به فارسي ترجمه شده است.
3.عائشة و التشريع الاسلامي
4.الشيعه في قفس الاتهام
5.تاريخ الکوفة
6.أنا و الحياة
7.احسن الطب
8.مقالات متفرقه در مجلات و روزنامه ها.
اصل کتاب به زبان عربي بوده و در ساليان اخير توسط جناب آقاي اشکوري به فارسي نيز ترجمه شده است.
اين کتاب، به تحليلي نو و جامع، پيرامون ابعاد شخصيت امام صادق سلام الله عليه پرداخته است. کتاب در چهار جلد تنظيم شده و هر جلد شامل دو جزء است. همانگونه که از نام کتاب پيداست، مؤلف، بيشتر به تحليل مکتب فقهي، علمي و تفسيري امام صادق عليه السلام در ارتباط با مذاهب چهارگانه اهل سنت و پيشوايانِ آنان پرداخته است.
مترجم محترم در ابتداي کتاب چنين مي نويسد:
کتاب به منزله دائرةالمعارف کوچکي در تاريخ، فقه و حديث شيعي است و نويسنده به نقد و تحليل تاريخي موضوع مورد نظر خود نشسته و از عقايد و آراء شيعي در برابر انتقادهاي وارده بر اين طايفه عالمانه دفاع ميکند. به اقتضاي عنوان کتاب، نويسنده ميبايست در محدوده فقه جعفري و ارتباط آن با مذاهب چهارگانه اهل سنت سخن بگويد و يا مذهب جعفري را با ديگر مذاهب مقايسه کند، اما چنين نيست بلکه بسيار فراتر رفته و در عرصههايي گام برداشته که گاه هيچ ارتباط مستقيمي با موضوع کتاب ندارد. گويا موضوع اصلي براي نويسنده «شيعه» بوده و لذا در هر مناسبتي عرصه سخن را چنان فراخ گرفته که بتواند از مواضع شيعه در زمينههاي مختلف اعتقادي، کلامي، سياسي، اخلاقي، علمي و فقهي دفاع کند و هر ابهامي را بزدايد؛ هر چند که ارتباطي با امام صادق عليه السلام و مذاهب چهارگانه نداشته باشد.
محتويات کتاب:
جلد اول، مقدمهاي از حامد حنفي داود، استاد ادبيات عرب در قاهره و مقدمهاي از خود مؤلف را دربردارد. خلافت امويان و عباسيان، عصر زندگاني امام صادق سلام الله علیه، مدرسه حديثي امام صادق سلام الله علیه و راويان آن، معاصران سياسي حضرت، مذاهب اربعه و علل گسترش آن و پيدايش مذهب جعفري از مباحثي است که اسد حيدر بدان پرداخته است.
جلد دوم، با بحث مبسوطتري درباره شيعه و مذهب جعفري آغاز ميشود و به نقد برخي گفتهها و نوشتههاي خام يا مغرضانه ديگران ميپردازد و شماري از اصحاب امام صادق سلام الله علیه که حامل فقه و حديث بودهاند را معرفي ميکند. شخصيتهاي بارزي همچون: ابان بن تغلب، مؤمن الطاق و هشام بن حکم در اين بخش، به طور بارزتري مورد توجه قرار ميگيرد.
جلد سوم، با نقل و نقد آراء مستشرقين و مؤلفاني که درباره شيعه و معتقدات اين مذهب سخن گفتهاند آغاز شده و در ادامه به نقد ديدگاههاي «ابوزهره» در کتابي که درباره امام صادق عليه السلام نوشته ميپردازد. در بخش عظيمي از جلد سوم، به فقه از ديدگاه شيعه و اهل سنت ميپردازد و با يک بررسي تطبيقي و مقايسهاي در ابوابي مانند وضو، غسل، تيمم، نجاسات و نماز به تمايزات اين دو ديدگاه ميپردازد.
جلد چهارم، به ائمه مذاهب چهارگانه اهل سنت و برخي مسائل پيرامون زندگاني امام صادق عليه السلام پرداخته است.
دانلود کتاب با فرمت PDF - جلد اول
دانلود کتاب با فرمت PDF - جلد دوم