2024 April 20 - شنبه 01 ارديبهشت 1403
مشروعیت «توسل» در منابع شیعه و سنی
کد مطلب: ١١٥٣٤ تاریخ انتشار: ٠١ تير ١٣٩٦ - ١٧:٥٠ تعداد بازدید: 6165
سخنراني ها » پاسخگویی به شبهات
مشروعیت «توسل» در منابع شیعه و سنی

مشروعیت توسل از آیات و روایات و عمل صحابه نزد اهل سنت و از دیدگاه ائمه شیعه
اخلاق علوی 96/04/01

بسم الله الرحمن الرحیم

تاریخ : 96/04/01

مجری:

بسم الله الرحمن الرحیم

با سلام و درود خدمت آقا جان ما، مولی الموحدین، امام المتقین، یعسوب الدین، اسدالله، عین الله، وجه الله، اذن الله؛ علی بن ابیطالب (سلام الله علیه) برنامه امشب اخلاق علوی را آغاز می‌کنیم.

سلام می‌کنم خدمت همه شما دوستان خوب بیننده و همراهان عزیز «شبکه جهانی ولایت». ان‌شاءالله طاعات و عبادات و بندگی‌های شما قبول باشد. چقدر سریع ماه رمضان تمام شد و روزهای پایانی این ماه از راه رسید.

خوشا به حال آن‌هایی که از تمام روزها، از تمام شب‌ها، از تمام سحرهای ماه مبارک رمضان به ویژه شبهای قدری که واقعاً بسیار بسیار پر ارزش و هر شب و هر روز آن از هشتاد سال عبادت و از هشتاد سال عمر بالاتر است، خوب استفاده کردند.

ان‌شاءالله که همه ما توانسته باشیم از این ماه بهره‌مند شویم و در این چند روزی که باقی مانده همه ما بتوانیم از دقایق و ثانیه‌ها بهره ببریم.

ان‌شاءالله همهٔ ما جزو مرحومین درگاه خداوند متعال باشیم، نه محرومین و از کسانی که محروم از رحمت و لطف و عنایت خدا هستند؛ هرچند درهای رحمت الهی باز است.

براساس روایتی که از معصومین (علیهم السلام) آمده شب اول ماه مبارک رمضان درهای رحمت الهی باز می‌شود و تا پایان ماه مبارک رمضان هنوز فرصت هست که ما خود را در دریای رحمت الهی قرار بدهیم.

خیلی خوشحال می‌شویم با برنامه «اخلاق علوی» ارتباط داشته باشید از راه‌های ارتباطی که دوستان برای شما زیرنویس می‌کنند. «30001203» سامانه پیام کوتاه ما هست و همچنین شماره واتس اپ، تلگرام، وایبر که در خدمت شما هست.

شما می‌توانید پیام بدهید و حرفهای دل خود را با ما درمیان بگذارید و ما هم با افتخار در خدمت شما خواهیم بود.

در این شب قشنگ و نورانی یعنی شب بیست و هشتم ماه مبارک رمضان توفیق داریم در برنامه «اخلاق علوی» بازهم در محضر استاد عزیزمان حضرت آیت الله دکتر حسینی قزوینی باشیم. استاد سلام علیکم و رحمة الله، طاعات و عبادات شما قبول باشد ان‌شاءالله:

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته؛ بنده هم خدمت همه بینندگان گرامی، عزیز و دوست داشتنی که در هر کجای گیتی پهناور بننده این برنامه هستند و ما را مهمان کانون گرم و باصفای خانوادهٔ خود قرار داده‌اند، خالصانه‌ترین سلامم را تقدیم می‌کنم و آرزوی موفقیت بیش از پیش از خداوند منان برای همه شما خواهانیم.

خدا را قسم می‌دهیم به آبروی محمد و آل محمد مخصوصاً به آبروی حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) فرج مولای ما بقیة الله الاعظم را نزدیک نموده و ما را از یاران خاص و سربازان فداکار آن حضرت قرار بدهد.

از خداوند متعال می‌خواهیم رفع گرفتاری از جمیع گرفتاران بنماید، دغدغه‌های فکری همه ما و شما را برطرف سازد و دعاهای ما را به اجابت برساند؛ ان‌شاءالله.

مجری:

ان‌شاءالله، خیلی متشکرم. خبرهای خوبی که از عراق و سوریه می‌رسد؛ ان‌شاءالله بزودی هم شاهد نابودی داعش و داعشی‌ها باشیم.

ان‌شاءالله که ریشهٔ این گروهک از این دو کشور کنده شود و مردم مظلوم شیعه، سنی در عراق در سوریه در جاهای مختلف از شر این اشرار راحت شوند و از بین بروند.

واقعاً امروز مشاهده می‌کنیم که در عالم چطور ظلم و فساد و استکباری که در قالب‌های مختلف متاسفانه در حق مسلمانان مظلوم رخ می‌دهد. ان‌شاءالله شاهد رهایی همه مسلمانان به ویژه شیعیان در جای جای این عالم باشیم.

دوستان اگر یادتان باشد حضرت استاد گفتند که اگر عزیزان بینندهٔ ما به ویژه غنچه‌های ولایت البته اختصاص به این عزیزان ندارد؛ در پنج دقیقه بتوانند بحث مشروعیت توسل را در جنبه‌های مختلف بیان کنند به آن‌ها جوایزی تعلق خواهد گرفت.

البته دوستان غنچه ولایت با توجه به حافظه و ذوق و سلیقه‌ای که دارند قبلاً توانایی خود را به اثبات رساندند. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم که امشب من چند سؤال از استاد می‌پرسم و حاج آقا هم لطف می‌کنند مختصر و مفید جواب می‌دهند.

ان‌شاءالله بتوانیم مختصر و مفید آنچه که از شما توقع داریم را در قالب سوالاتی که مربوط به توسل از منظر قرآن، سنت پیامبر، سیرهٔ صحابه و برخی علمای اهل سنت هست را اجمالی استاد پاسخ می‌دهند.

خوب است که دوستان این مطالب را حول چهار محور در قالب کلیپ آماده کنند و خیلی خوب است که در فضای مجازی هم ان‌شاءالله قرار بدهند. استاد اولین سؤال من اثبات مشروعیت توسل از منظر قرآن کریم است که بفرمایید.

مشروعیت «توسل» در قرآن کریم:

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمد الله و الصلوة علی رسول الله و علی آله آل الله لا سیما علی مولانا بقیة الله و اللعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله الی یوم لقاء الله افوض امری الی الله ان الله بصیر بالعباد حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطانا نصیرا.

ما در قرآن کریم آیاتی داریم که دلالت صریح بر جواز توسل دارد.

آیه اول: یکی از آنها آیه 35 سوره مائده است. خداوند متعال در این آیه می‌فرماید:

(یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ وَ جاهِدُوا فِی سَبِیلِه)

ای کسانی که ایمان آورده‌اید پرهیزگاری پیشه کنید و وسیله‌ای برای تقرب به خدا انتخاب نمائید و در راه او جهاد کنید.

سوره مائده (5): آیه 35

علمای بزرگ اهل سنت مثل جناب آقای «ابن عابدین» یکی از علمای بزرگ احناف در کتاب «رد المختار» خود در جلد ششم در صفحه 716 بر مشروعیت توسل بر همین آیه استدلال می‌کند.

جناب آقای «رمله شافعی» در کتاب «شواهد الحق فی الاستغاثة بسید الخلق» در صفحه 105 به مشروعیت توسل و استغاثه به آیه 35 سوره مائده استدلال می‌کند.

«جمیل صدقی زهاوی» در کتاب «الفجر الصادق» صفحه 76 بر جواز توسل و استغاثه ادله‌ای ما آورد که از جمله آن ادله آیه شریفه (وَ ابْتَغُوا إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ)؛ آیه 35 سوره مائده است.

جناب آقای «مولانا محمد زکریا» از علمای بزرگ اهل سنت معاصر ایران در کتاب «فضایل درود» در صفحه 75 بر مشروعیت توسل به پیامبران و صالحین را به این آیه استدلال می‌کند.

مجری:

خیلی عالی، بحث مشروعیت توسل از منظر قرآن به صورت مختصر و مفید بود که استاد مستندات آن را هم بیان کردند.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

البته بنده این نکته را هم اضافه کنم که بعضی افراد می‌گویند: "مراد از (وَ ابْتَغُوا إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ) عمل صالح است"؛ این ادعا کاملاً غلط و اشتباه است، زیرا در کتاب «مستدرک علی الصحیحین» اثر «حاکم نیشابوری» جلد اول صفحه 312 وارد شده است:

"«حذیفه» آیه (وَ ابْتَغُوا إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ) را خواند و گفت: اصحاب پیغمبر و محفوظین می‌دانند که «عبدالله بن مسعود» نزدیک‌ترین انسان‌ها به خدا از حیث وسیله است." این حرف دلیل بر این است که مصداق (وَ ابْتَغُوا إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ) عمل صالح نیست.

خلیفه دوم به نقل کتاب «اسد الغابة فی معرفة الصحابة» در جلد اول در صفحه 166 به خدای متعال قسم می‌خورد و می‌گوید: "که عباس عموی پیامبر به خدا واسطه ما با خدای عالم هست."

همچنین «ابن حجر عسقلانی» هم در کتاب «فتح الباری» جلد سوم صفحه 355 از قول خلیفه دوم می‌گوید: "عباس وسیلهٔ ما پیش خداوند متعال است"؛ این مطالب نشان می‌دهد که پیغمبر اکرم، بندگان صالح و عبادالله الصالحین نزد خداوند متعال واسطه هستند.

مجری:

خیلی خوب بود؛ استاد اثبات مشروعیت توسل در سنت پیامبر و سیرهٔ صحابه را در زمان حیات پیامبر گرامی اسلام بفرمایید.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

آیه دوم: البته این آیه، شاخص‌ترین آیه در این زمینه بود؛ بعد از آیه 35 مائده؛ آیه 57 سوره اسراء است:

(أُولئِكَ الَّذينَ يَدْعُونَ يَبْتَغُونَ إِلى‏ رَبِّهِمُ الْوَسيلَةَ أَيُّهُمْ أَقْرَبُ وَ يَرْجُونَ رَحْمَتَه)‏

که باز بر مشروعیت توسل دلالت می‌کند. آقای «آلوسی» در کتاب «روح المعانی» جلد پانزدهم صفحه 126 ذیل این آیه می‌گوید: "رسول اکرم واسطهٔ تمام پیامبران، تمام ملائکه بلکه واسطه همه مخلوقات در پیشگاه خداوند متعال است."

آیه سوم: همچنین در آیه 97 سوره یوسف وارد شده است که برادران حضرت یوسف به حضرت یعقوب متوسل می‌شوند و عرض می‌کنند:

(یا أَبانَا اسْتَغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا)

پدر! از خدا آمرزش گناهان ما را بخواه.

سوره یوسف (12): آیه 97

همچنین در کتاب «تفسیر ابن عباس» به همین آیه 97 سوره یوسف در مشروعیت توسل استدلال می‌کند. «آلوسی» به همین شکل می‌گوید: برادران حضرت یوسف پیش پدرشان رفتند تا پدر برای ایشان استغفار کند.

آیه چهارم: سوره نسآء آیه 64 بر مشروعیت توسل بر پیغمبر اکرم در زمان حیات ایشان و بعد از رحلت پیغمبر دلالت می‌کند. «سمهودی» می‌گوید: این آیه بر عمومیت آیه در حیات پیغمبر و بعد از رحلت پیغمبر اکرم دلالت می‌کند."

آقایان «صالحی شامی» در کتاب «سبل الهدی و الرشاد» جلد 12 صفحه 380، آقای «صفوری» در کتاب «نزهة المجالس» جلد 1 صفحه 57، آقای «قرطبی» در کتاب «تفسیر قرطبی» جلد 5 صفحه 265 و «ابن کثیر» در کتاب تفسیر خود جلد 4 صفحه 140 بر توسل برادران حضرت یوسف به پدرشان طبق آیه 64 از سوره مائده و آیه 97 از سوره مبارکه یوسف استدلال می‌کنند.

مجری:

بسیار عالی؛ بنابراین استاد به چهار آیه‌ای که بحث توسل را از منظر قرآن کریم اثبات می‌کند اشاره فرمودند.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

این آیات آیه 35 سوره مائده، آیه 57 سوره إسراء، آیه 97 سوره یوسف و آیه 64 سوره نساء می‌باشد.

مجری:

بسیار عالی، خیلی متشکرم. به سراغ مشروعیت توسل در سنت پیامبر و سیرهٔ صحابه در زمان حیات پیامبر گرامی اسلام برویم.

مشروعیت «توسل» در سنت پیامبراکرم و سیرهٔ صحابه

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

در کتاب «صحیح بخاری» حدیث 964 وارد شده است که خلیفه دوم به صراحت می‌گوید:

«اللهم إِنَّا کنا نَتَوَسَّلُ إِلَیک بِنَبِینَا فَتَسْقِینَا»

خدایا ما صحابه همواره به تو به پیغمبرمان متوسل می‌شدیم.

الجامع الصحیح المختصر، اسم المؤلف: محمد بن إسماعیل أبو عبدالله البخاری الجعفی، دار النشر: دار ابن کثیر, الیمامة - بیروت - 1407 - 1987، الطبعة: الثالثة، تحقیق: د. مصطفی دیب البغا، ج 1، ص 342، ح 964

نمی‌گوید «نتوسله الیک بدعاء نبینا»!! کسانی که می‌گویند: «بدعاء نبینا»؛ در حقیقت در کار صحابه دخالت می‌کنند. عموم مردم می‌گویند: "این تعبیر «نَتَوَسَّلُ» یعنی به ذات پیغمبر، به جاه پیغمبر و به مقام پیغمبر؛ نه به دعای پیغمبر."

اگر به دعای پیغمبر باشد ما به دعای افراد عادی هم متوسل می‌شویم و می‌گوییم: "مادر برای من دعا کن، برادر برای من دعا کن، پدر برای من دعا کن!!"

همچنین شخص نابینایی خدمت رسول اکرم و عرضه داشت: یا رسول الله! من چشمم را از دست داده‌ام برای من دعا کن خدا چشمم را عافیت دهد. پیغمبر اکرم فرمودند: برو وضو بگیر و دو رکعت نماز بخوان و این دعا را بکن:

«اللهم انی أَسْأَلُک وَأَتَوَجَّهُ إِلَیک بِنَبِیک مُحَمَّدٍ نبی الرَّحْمَةِ»

این دعا همان قسمتی است که ما در دعای توسل می‌خوانیم. رسول گرامی اسلام فرمودند بعد از آن بگو:

«یا محمد إنی أَتَوَجَّهُ بِک إلی ربی فی حاجتی هذه فَتُقْضَی وتشفعنی فیه وَتُشَفِّعُهُ فی»

در زمان توسل شخص نابینا پیغمبر اکرم آنجا نیست؛ آن بزرگوار در خانه خود یا مسجد النبی یا مسجد محله خود است. شخص نابینا می‌گوید: ای محمد! من متوسل می‌شوم به تو به خدای عالم و از خدای عالم بخواه که حاجت مرا براورده کند. در آخر حدیث وارد شده است:

«فَفَعَلَ الرَّجُلُ فبرا»

این نابینا این توسل را انجام داد و خدای عالم چشم او را به او برگرداند.

مسند الإمام أحمد بن حنبل، اسم المؤلف: أحمد بن حنبل أبو عبدالله الشیبانی، دار النشر: مؤسسة قرطبة – مصر، ج 4، ص 138، ح 17280

محققین «مسند أحمد بن حنبل» جلد سیزده صفحه 315 می‌گوید: که این روایت صحیح است. آقای «ألبانی» در کتاب «صحیح سنن ابن ماجه» می‌گوید: روایت صحیح است. «حاکم نیشابوری» هم می‌گوید:

«هذا حدیث صحیح علی شرط الشیخین ولم یخرجاه»

المستدرک علی الصحیحین، اسم المؤلف: محمد بن عبدالله أبو عبدالله الحاکم النیسابوری، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت - 1411 هـ - 1990 م، الطبعة: الأولی، تحقیق: مصطفی عبد القادر عطا، ج 1، ص 458، ح 1180

بنابراین ما در توسل دو روایت آوردیم؛ روایت اول توسل صحابه به نقل خلیفه دوم که می‌گوید:

«اللهم إِنَّا کنا نَتَوَسَّلُ إِلَیک بِنَبِینَا فَتَسْقِینَا»

روایت دوم دعای شخص نابینا است که می‌گوید:

«یا محمد إنی أَتَوَجَّهُ بِک إلی ربی فی حاجتی»

مجری:

استاد حال به بحث اثبات مشروعیت توسل در سنت پیامبر و سیرهٔ صحابه بعد از رحلت پیامبر اشاره بفرمایید.

مشروعیت «توسل» در سنت پیامبر و سیرهٔ صحابه بعد از رحلت پیامبر

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

ما در مورد مشروعیت توسل بعد از رحلت پیامبر دو روایت مطرح می‌کنیم؛ روایت اول توسل «بلال بن حارث» صحابه پیامبر است که در کنار قبر پیغمبر اکرم می‌آید و عرض می‌کند:

«یا رسول الله استسق لأمتک فإنهم قد هلکوا»

یا رسول الله! مردم گرفتار قحطی شده‌اند، از خدا بخواه این قحطی را از آن‌ها برطرف کند.

در کتاب «مصنف ابن ابی شیبه» جلد 6 صفحه 356 وارد شده است:

«فجاء رجل إلی قبر النبی»

مردی به قبر پیغمبر هم مراجعه کرد.

«فأتی الرجل فی المنام فقیل له إئت عمر فأقرئه السلام وأخبره أنکم مسقیون وقل له علیک الکیس علیک الکیس »

رسول الله به خواب این مرد آمد و فرمود: برو به خلیفه دوم سلام برسان و بگو باران می‌آید، به مردم یارانه بدهید و فرقی بین فقیر و گدا هم نیست.

«فأتی عمر فأخبره فبکی عمر ثم قال یا رب لا آلو إلا ما عجزت عنه»

زمانی که این خبر را به عمر رساندند، او گریه کرد و گفت: آنچه در توان دارم به مردم کمک خواهم کرد.

الکتاب المصنف فی الأحادیث والآثار، اسم المؤلف: أبو بکر عبد الله بن محمد بن أبی شیبة الکوفی، دار النشر: مکتبة الرشد - الریاض - 1409، الطبعة: الأولی، تحقیق: کمال یوسف الحوت، ج 6، ص 356، ح 32002

در کتاب «صحیح بخاری» هم وارد شده که هرکسی پیغمبر اکرم را در خواب ببیند، گویا آن بزرگوار را در بیداری دیده است. این روایت هم کاملاً صحیح است و در آن شک و شبهه‌ای نیست.

علمای بزرگ اهل سنت مثل «ابن کثیر دمشقی» در کتاب «البدایة و النهایة» جلد هفتم صفحه 205 می‌گوید: سند این روایت صحیح است.

«ابن حجر عسقلانی» در کتاب «فتح الباری» جلد دوم در بعضی از چاپ‌ها صفحه 411 و در بعضی چاپ‌ها صفحه 575 می‌گوید: روایت صحیح است. همچنین جناب آقای «سمهودی» می‌گوید: روایت صحیح است. «ابن حجر هیثمی» می‌گوید: روایت صحیح است.

«نووی» و ده‌ها عالم اهل سنت می‌گویند: این روایت که «بلال بن حارث» به قبر پیغمبر اکرم متوسل شد صحیح است.

روایت دوم ناقل حدیث نابینا که می‌گوید: فردی نزد خلیفه سوم می‌رفت، اما خلیفه سوم به او توجه نمی‌کرد. این شخص نزد «عثمان بن حنیف» صحابه پیغمبر اکرم رفت و گفت: من هرچه می‌روم، عثمان مرا نزد خود راه نمی‌دهد.

«عثمان بن حنیف» گفت: به مسجد برو، وضو بگیر و نماز بخوان سپس این دعا (همان دعایی که ضریر و نابینا کرده بود) را بخوان:

«یا محمد إنی أَتَوَجَّهُ بِک إلی رَبِّی»

المعجم الکبیر، اسم المؤلف: سلیمان بن أحمد بن أیوب أبو القاسم الطبرانی، دار النشر: مکتبة الزهراء - الموصل - 1404 - 1983، الطبعة: الثانیة، تحقیق: حمدی بن عبدالمجید السلفی، ج 9، ص 30، ح 8311

ان‌شاءالله مشکلت حل می‌شود.

مجری:

سر قبر پیامبر؟

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

نه، «عثمان بن حنیف» به این شخص سفارش می‌کند که به مسجد یا منزل خود برو و این توسل را بگو. مشخص نیست مسجد النبی بود یا مسجد محله بوده که می‌گوید: برو دو رکعت نماز بخوان و این توسل را داشته باش.

راوی می‌گوید: من این توسل را داشتم و بعد از آن وارد تشکیلات خلیفه سوم شدم و ما را راه دادند. «عثمان بن عفان» احترام کرد و گفت: آقا چه مشکلی داری؟ چه حاجتی داری؟ چه گرفتاری داری؟

زمانی که تمام مشکلات این شخص حل شد، نزد «عثمان بن حنیف» آمد و پرسید: این چه رمز و چه عنایتی بود؟!

«عثمان بن حنیف» گفت: من نزد پیغمبر اکرم بودم که شخص نابینایی آمد. رسول گرامی اسلام این دعا را به او یاد داد و بعد هم فرمود: هرکسی هر مشکلی دارد این دعا را بخواند.

در اینجا آقای «طبرانی» می‌گوید: حدیث صحیح است. همچنین افراد دیگری همانند آقای «بیهقی» در کتاب «دلائل النبوة» جلد 6 صفحه 167 می‌گوید: روایت صحیح است.

آقای «هیثمی» در کتاب «مجمع الزوائد» جلد دو صفحه 468 می‌گوید: روایت صحیح است. «صالحی شامی» در کتاب «سبل الهدی» جلد 12 صفحه 407 می‌گوید: روایت صحیح است.

مجری:

خیلی عالی. جناب استاد آخرین سؤال من این است که نظر برخی علمای بزرگ اهل سنت را در مشروعیت توسل و استغاثه بفرمایید.

مشروعیت توسل و استغاثه؛ از منظر علمای اهل سنت

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بله، بنده در اینجا هم دو مسئله بیان می‌کنم؛

مسئله اول از جناب آقای «سبکی شافعی» است که به صراحت در کتاب «شفاء السقام» صفحه 357 می‌گوید:

"توسل پیدا کردن و استغاثه و فریاد خواهی کردن و شفاعت طلبیدن به توسط نبی مکرم به پروردگار عالم جایز و خوب است. این از فعل انبیا و مرسلین بوده است."

به عبارت بهتر توسل به نبی مکرم کار پیامبران و سیرهٔ سلف صالح بوده است. همچنین علما و عوام مسلمین این کار را می‌کردند. کسی به این کار ایراد نمی‌گرفت تا زمانی که «ابن تیمیه» شیطنت کرد و امر را بر مردم مشتبه کرد.

آقای «ذهبی» در مورد «سبکی» می‌گوید:

«الإمام العلامة الفقیه المحدث»

معجم محدثی الذهبی، اسم المؤلف: شمس الدین محمد بن أحمد بن عثمان الذهبی، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت - لبنان - 1413 هـ - 1993 م، الطبعة: الأولی، تحقیق: د روحیة عبد الرحمن السویفی، ج 1، ص 116، ح 203

مسئله دوم از آقای «سمهودی» هست که در کتاب «شذرات الذهب» از او چنین تعبیر شده است:

«إمام مفنن متمیز فی الأصلین»

شذرات الذهب فی أخبار من ذهب، اسم المؤلف: عبد الحی بن أحمد بن محمد العکری الحنبلی، دار النشر: دار بن کثیر- دمشق - 1406 هـ، الطبعة: ط 1، تحقیق: عبد القادر الأرنؤوط، محمود الأرناؤوط، ج 8، ص 51، باب سنة إحدی عشرة وتسعمائة

ایشان که جزء ائمه اهل سنت است، در کتاب «وفاء الوفا» جلد پنجم صفحه 66 می‌گوید: "استغاثه و شفاعت طلبیدن به پیغمبر، به جاه پیغمبر و به برکت پیغمیر فعل و سیره انبیاء و مرسلین، سیره سلف صالح قبل از خلقت پیغمبر، بعد از خلقت پیغمبر، در حیات پیغمبر بوده است که در عالم برزخ و قیامت این قضیه ثابت هست."

مجری:

خیلی عالی، استاد از شما ممنونم. عزیزان خوب بیننده به ویژه غنچه‌های ولایت توجه داشته باشند که ما چهار سؤال را مطرح کردیم و استاد خیلی مفید و مختصر پاسخ سؤالات را بیان کردند.

استاد در مورد بحث مشروعیت توسل از منظر قرآن به چهار آیه اشاره کردند. همچنین به دو روایت در مورد مشروعیت توسل در سنت پیامبر و سیره صحابه در حال حیات اشاره کردند.

استاد بعد از این سؤال در مورد اثبات مشروعیت توسل در سنت پیامبر و سیرهٔ صحابه بعد از رحلت پیغمبر اکرم نیز دو روایت را اشاره کردند و در پایان نظر برخی از علمای بزرگ اهل سنت در مشروعیت توسل و استغاثه را بیان کردند.

البته استاد به صورت نمونه این مطالب را بیان کردند. موارد دیگری هم وجود دارد که ممکن است شما عزیزان بیننده می‌توانید با تحقیق و تفحصی که دارید به نتیجه برسید.

از توجه شما خیلی ممنونم. برنامه زنده «اخلاق علوی» از «شبکه جهانی ولایت» تقدیم حضور شما می‌شود.

مدح و منقبت نبی گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم)، حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را با هم یکجا در این ابیات دیدیم و شنیدیم.

ان‌شاءالله که این عشق و ارادت و محبت تا لحظه آخر در وجود، رگهای شما، گوشت و پوست شما باشد که همین هم باعث نجات ما خواهد شد.

راههای ارتباطی به صورت زیرنویس برای شما فراهم است. اگر خستگی را در چهره و چشم‌های من می‌بینید از شما عذرخواهی می‌کنم. این شب‌ها و روزها کار و فعالیت ما زیاد است و فرصت استراحت خیلی کم است.

از شما پیشاپیش معذرت خواهی می‌کنم؛ ان‌شاءالله بتوانیم خادمان خوبی برای شما و دوستان بیننده باشیم.

استاد بحثی که در روزهای گذشته داشتیم را می‌خواهیم امروز و امشب ادامه بدهیم، البته برای دوستان بیننده هم وقت هم می‌گذاریم. ان‌شاءالله دقایق پایانی برنامه را به این امر اختصاص می‌دهیم.

حضرتعالی در برنامه‌های گذشته اشاره کردید که کارشناسان شبکه‌های وهابی صهیونیستی دائم با عبارت‌های شیطانی سعی می‌کنند القا کنند که امیرالمؤمنین توسلی نداشته است.

بنده به یاد دارم که شما این مطلب را به شکل‌های مختلف اشاره کردید، اما به جهت اینکه یک آمادگی ذهنی هم ایجاد شود و ذهن دوستانمان هم آماده شود خلاصه‌ای از مطالب گذشته بفرمایید تا من سؤالات جدید را عرض کنم.

مشروعیت «توسل»؛ از دیدگاه امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بسم الله الرحمن الرحیم

ما در گذشته عرض کردیم که وهابیت پلید در شبکه‌های شیطانی خود مطرح می‌کنند که امیرالمؤمنین توسلی نداشته است و در کتاب «نهج البلاغه» توسلی نیست.

ما در مقام رد این شبهه خطبه 235 از کتاب «نهج البلاغه» را بیان کردیم که امیرالمؤمنین به نبی مکرم متوسل می‌شود و می‌فرماید:

«بِأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی اذْکرْنَا عِنْدَ رَبِّک وَ اجْعَلْنَا مِنْ بَالِک»

پدر و مادرت فدای تو باد، ما را نزد خداوند یاد کن و ما را از ذهنت بیرون مبر.

نهج البلاغة، نویسنده: شریف الرضی، محمد بن حسین، محقق / مصحح: صالح، صبحی، ص 355، خ 235

«ابن عبد البر» هم همین تعبیر را دارد. «ابن شهر آشوب» از رسول اکرم نقل می‌کند که امیرالمؤمنین ذیل آیهٔ شریفه:

(وَ ابْتَغُوا إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ)

وسیله‌ای برای تقرب به خدا انتخاب نمائید.

سوره مائده (5): آیه 35

می‌فرماید:

«أَنَا وَسِیلَتُهُ وَ أَنَا وَ وُلْدِی ذُرِّیتُه»

من و فرزندانم و ذریه آن‌ها همان وسیله هستیم.

مناقب آل أبی طالب علیهم السلام، نویسنده: ابن شهر آشوب مازندرانی، محمد بن علی، ج 3، ص 75، فصل فی أنه السبیل و الصراط المستقیم و الوسیلة

همچنین امام صادق روایتی از امیرالمؤمنین نقل می‌کند که فرمودند: هرکس قبل از نماز به محمد و آل محمد متوجه و متوسل بشود خدای عالم آن‌ها را با محمد و آل محمد قرار می‌دهد.

«اللَّهُمَّ إِنِّی أَتَوَجَّهُ إِلَیک بِمُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»

خدایا با محمد و آل محمد به طرف تو توجه می‌کنم.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 544، ح 1

همچینین امام صادق از امیرالمؤمنین نقل می‌کند که

«کانَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیهِ یقُولُ إِذَا فَرَغَ مِنَ الزَّوَالِ»:

حضرت فرمودند هرکس بعد از نماز ظهر به پیغمبر اکرم متوسل شود و بگوید:

« اللَّهُمَّ إِنِّی أَتَقَرَّبُ إِلَیک بِجُودِک وَ کرَمِک، وَ أَتَقَرَّبُ إِلَیک بِمُحَمَّدٍ عَبْدِک وَ رَسُولِک»

کافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: دارالحدیث، ج 4، ص 472، ح 3350/ 1

چنین شخصی پیش خدای عالم آبرو دارد و حاجتش نیز برآورده می‌شود. همچنین «سلمان فارسی» از امیرالمؤمنین نقل می‌کند که حضرت فرمودند:

(الَّذِی عِنْدَهُ عِلْمٌ مِنَ الْکتابِ)

(اما) کسی که دانشی از کتاب (آسمانی) داشت.

سوره نمل (27): آیه 40

فرمودند:

«أَنَا هُوَ الَّذِی عِنْدَهُ عِلْمُ الْکتَابِ»

من همان علم الکتاب هستم.

سپس فرمودند:

«وَ أَعْطَاهُ الْوَسِیلَةَ فِی الْوَصِیة»

خداوند عالم وسیله خود را در وصی خود قرار داده است.

«وَ لَا تخلی أمة [یخَلِّی أُمَّتَهُ] مِنْ وَسِیلَتِهِ إِلَیه»

خداوند عالم هیچ امتی را خالی از واسطه قرار نداده است.

بصائر الدرجات فی فضائل آل محمّد صلّی الله علیهم، نویسنده: صفار، محمد بن حسن، محقق / مصحح: کوچه باغی، محسن بن عباسعلی، ج 1، ص 216، ح 21

همچنین بیان کردیم که امیرالمؤمنین به کسی که دعاهاش به اجابت نمی‌رسید و تأخیر در اجابت داشت و ناراحت بود، فرمود: چرا دعای سریع الاجابه را نمی‌خوانی؟! در دعای سریع الاجابة بعد از قسم دادن خدای عالم به اسمای حسنی وارد شده است:

«وَ أَتَوَجَّهُ إِلَیک بِمُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیتِهِ»

خدایا به احترام وجود مقدس محمد و اهلبیتش به تو روی می‌آورم.

«أَسْأَلُک بِک وَ بِهِمْ أَنْ تُصَلِّی عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَفْعَلَ بِی کذَا وَ کذا»

خدایا به ذات تو و ذوات محمد و آل محمد قسم می‌دهم درود بفرست و دعاهای مرا به اجابت برسان.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 582، ح 17

مجری:

خیلی عالی، بنابراین بحث توسل از منظر امیرالمؤمنین و توسل‌هایی که داشتند را اشاره فرمودید.

استاد به سراغ این موضوع برویم که با توجه به روایت‌های متعددی که از حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در رابطه با توسل نقل کردید، آیا در منابع شیعه و احادیث مستند در توسل وجود نازنین رسول مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی روایاتی نقل شده است، یا خیر؟!

اثبات «توسل به نبی گرامی اسلام» از منابع شیعه و اهل سنت

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

همان‌طور که از کتب اهل سنت نقل کردیم وقتی شخص نابینایی به نام «ضریر» آمد و حضرت فرمود: برو وضو بگیر، نماز بخوان و به من متوسل شو روایت دیگری مشابه آن در کتب شیعه از جمله کتاب «کافی» جلد 2 صفحه 552 آمده است.

امام باقر (علیه السلام) می‌فرماید شخصی خدمت رسول گرامی اسلام آمد و عرضه داشت: یا نبی الله! من عیالوار هستم، قرض دارم و زندگی‌ام خیلی سخت می‌گذرد. دعایی به من تعلیم بده که روزی من زیاد شود، بتوانم قرضهایم را ادا کنم و همچنین بتوانم خرج زن و فرزندانم را بدهم.

رسول اکرم فرمودند: ای بنده خدا وضوی کامل (وضو به همراه مسح سر و مسح پا) بگیر، وضوی ناقص نگیر، دورکعت نماز بخوان و بعد از آن این دعا را بگو:

«یا مَاجِدُ یا وَاحِدُ یا کرِیمُ یا دَائِمُ أَتَوَجَّهُ إِلَیک بِمُحَمَّدٍ نَبِیک نَبِی الرَّحْمَةِ ص»

خدایا واسطه قرار می‌دهم بین خودم و تو محمد را که نبی رحمت است.

ایشان سپس به رسول اکرم اشاره می‌کند و می‌فرماید:

«یا مُحَمَّدُ یا رَسُولَ اللَّهِ»

این فرمایش خطاب به خود پیغمبر اکرم، کنار قبر پیغمبر، در شهر پیغمبر اکرم، در مسجد محل خودشان یا در خانه خود است؛ فرقی نمی‌کند در کجا باشد باید بگوید:

«یا مُحَمَّدُ یا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّی أَتَوَجَّهُ بِک إِلَی اللَّهِ رَبِّک وَ رَبِّی وَ رَبِّ کلِّ شَی‌ءٍ أَنْ تُصَلِّی عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیتِهِ وَ أَسْأَلُک نَفْحَةً کرِیمَةً مِنْ نَفَحَاتِک وَ فَتْحاً یسِیراً وَ رِزْقاً وَاسِعاً أَلُمُّ بِهِ شَعْثِی وَ أَقْضِی بِهِ دَینِی وَ أَسْتَعِینُ بِهِ عَلَی عِیالِی»

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 552، ح 6

این دعا هم «یا مُحَمَّدُ» دارد، هم «أَتَوَجَّهُ إِلَیک» دارد هم در پایانش هم از خدای عالم حاجت طلبیدن دارد.

کاملاً مشخص است همان تعبیری را که در مورد «ضریر» داشتیم در اینجا هم می‌بینیم. رسول گرامی اسلام این دعا را به فرد عادی که عیالوار بوده هم آموزش می‌دهد.

همچنین مرحوم «شیخ صدوق» در کتاب «عیون اخبار الرضا» جلد دوم صفحه 58 روایتی را نقل می‌کند که رسول گرامی اسلام فرمودند:

«الْأَئِمَّةُ مِنْ وُلْدِ الْحُسَینِ ع مَنْ أَطَاعَهُمْ فَقَدْ أَطاعَ اللَّهَ وَ مَنْ عَصَاهُمْ فَقَدْ عَصَی اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ»

امامان از فرزند امام حسین هستند هرکس آن‌ها را اطاعت کند خدا را اطاعت کرده و هرکس آن‌ها را معصیت کند خدا را معصیت کرده است.

«هُمُ الْعُرْوَةُ الْوُثْقَی وَ هُمُ الْوَسِیلَةُ إِلَی اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ»

ائمه ریسمان محکم بین خلایق و خدا هستند و فرزندان امام حسین واسطهٔ مردم و خدای متعال هستند.

عیون أخبار الرضا علیه السلام، نویسنده: ابن بابویه، محمد بن علی، محقق / مصحح: لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 58، ح 217

همچنین روایت دیگری از امام باقر (علیه السلام) است. همان عبارتی که ما عرض کردیم در جای دیگری از امام صادق بود، اما در اینجا از امام باقر است. حضرت فرمود: دو رکعت نماز بخوان و به من متوسل شو. حاجت شما هم برآورده خواهد شد.

مجری:

استاد از رسول گرامی اسلام و امیرالمؤمنین روایاتی در مشروعیت توسل بیان کردید، اما آیا از دیگر ائمه هم روایتی داریم که با صراحت به بحث توسل و مشروعیت توسل اشاره فرموده باشند؟

اثبات «مشروعیت توسل» در کلام ائمه طاهرین (علیهم السلام)

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

به نکته زیبایی اشاره فرمودید. کارشناسان وهابی ادعا کردند که ما از ائمه طاهرین، امیرالمؤمنین یا رسول گرامی اسلام روایتی در مشروعیت توسل نداریم. ما در مقام رد این ادعا دو روایت از پیغمبر اکرم و روایات متعددی از امیرالمؤمنین بیان کردیم.

ما روایات متعددی از قول امام سجاد (علیه السلام) در کتاب «صحیفه سجادیه» در توسل به نبی گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) آوردیم.

همچنین در مورد توسل به دیگر ائمه طاهرین (علیهم السلام) در کتاب «تفسیر قمی» با تحقیق آقای «جزائری» (رضوان الله تعالی علیه) جلد اول صفحه 168 روایتی از قول امام باقر پیرامون آیه شریفه:

(اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَیهِ الْوَسِیلَة)

وارد شده است که حضرت فرمودند: مراد از (الْوَسِیلَة) در این آیه شریفه؛

«تقربوا إلیه بالإمام»

به واسطهٔ امام پیش خدای عالم تقرب بجویید.

تفسیر القمی، نویسنده: قمی، علی بن ابراهیم، محقق / مصحح: موسوی جزائری، طیب، ج 1، ص 168، باب 5 سورة المائدة مدنیة و هی مائة و عشرون آیة 120

همچنین روایتی از قول امام باقر به نقل از پیامبر اکرم در مورد فردی که مشکل مالی داشت در کتاب «کافی» جلد 2 صفحه 552 و جلد 3 صفحه 477 نقل کردیم. همچنین روایت دیگری از امام باقر (علیه السلام) وارد شده است که حضرت دستور می‌دهند:

«إِذَا أَرَدْتَ أَمْراً تَسْأَلُهُ رَبَّک »

اگر می‌خواهید به خداوند عالم متوسل شوید وضو بگیر و دو رکعت نماز بخوان.

شخصی عرض کرد: روی تمام فرزندان اسم گذاشتید، اما فرزند من اسم ندارد و خودم مشکل مالی دارم. امام باقر به این شخص فرمودند:

«فَتَوَضَّأْ وَ أَحْسِنِ الْوُضُوءَ ثُمَّ صَلِّ رَکعَتَین وَ عَظِّمِ اللَّهَ وَ صَلِّ عَلَی النَّبِی وَ قُلْ بَعْدَ التَّسْلِیمِ»

هروقت به مشکلی برخوردی وضوی خوب بگیر، دو رکعت نماز بخوان و و بر پیغمبر درود بفرست بعد از نماز بگو:

«اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُک بِأَنَّک مَلِک وَ أَنَّک عَلَی کلِّ شَی‌ءٍ قَدِیرٌ مُقْتَدِرٌ وَ بِأَنَّک مَا تَشَاءُ مِنْ أَمْرٍ یکونُ اللَّهُمَّ إِنِّی أَتَوَجَّهُ إِلَیک بِنَبِیک مُحَمَّدٍ نَبِی الرَّحْمَةِ ص یا مُحَمَّدُ یا رَسُولَ اللَّه»

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 3، ص 478، ح 7

این روایت در زمان امام باقر است، یعنی بیش از 150 سال از رحلت رسول گرامی اسلام می‌گذرد. در این روایت خطاب به رسول گرامی اسلام وارد شده است:

«یا مُحَمَّدُ یا رَسُولَ اللَّه»

همان تعبیری که در دعای نابینا و توسل او به رسول گرامی اسلام بوده است. ما از این‌طور روایات از امام باقر (علیه السلام) زیاد داریم.

در مورد امام صادق (علیه السلام) در گذشته به روایاتی اشاره کردم. در کتاب «کافی» جلد 5 صفحه 47 روایتی وارد شده است که حضرت فرمودند:

«شِعَارُنَا یا مُحَمَّدُ یا مُحَمَّدُ»

شعار ما یا محمد، یا محمد است.

«وَ شِعَارُنَا یوْمَ بَدْرٍ یا نَصْرَ اللَّهِ اقْتَرِبْ اقْتَرِبْ»

شعار ما در روز بدر این است: ای یاری خدا نزدیک شو، نزدیک شو.

حضرت در پایان می‌فرماید:

«وَ شِعَارُ الْحُسَینِ ع یا مُحَمَّدُ وَ شِعَارُنَا یا مُحَمَّدُ»

و شعار جد ما امام حسین یا محمد است و شعار ما نیز یا محمد است.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 5، ص 47، ج 1

همچنین سند این روایت کاملاً صحیح است، زیرا ما قبلاً هم بررسی کرده بودیم. «علی بن ابراهیم» ثقه است، «ابراهیم بن هاشم» ثقه است، «احمد بن محمد ابی نصر بزنطی» ثقه است و «معاویة بن عمار» هم کاملاً ثقه است.

همچنین روایت دیگری از امام صادق (علیه السلام) وارد شده است که حضرت می‌فرماید هر کسی قبل از شروع نماز این دعا را بخواند و بگوید:

«اللَّهُمَّ إِنِّی أَتَوَجَّهُ إِلَیک- بِمُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أُقَدِّمُهُمْ بَینَ یدَی صَلَاتِی»

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 544، ح 1

خدای عالم حاجت او را می‌دهد و دعای او را نیز به اجابت می‌رساند. همچینین روایت دیگری از امام صادق (علیه السلام) وارد شده است که حضرت می‌فرماید:

«اللَّهُمَّ إِنِّی أَتَقَرَّبُ إِلَیک بِجُودِک وَ کرَمِک وَ أَتَقَرَّبُ إِلَیک- بِمُحَمَّدٍ عَبْدِک وَ رَسُولِک»

خدایا من به واسطهٔ محمد پیغمبر و بنده‌ات به تو متوسل می‌شوم و به سوی تو به آبروی ملائکه مقرب و انبیاء مرسل تقرب می‌جویم.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 545، ح 1

مرحوم «مجلسی» می‌گوید: سند این روایت صحیح است.

همچنین روایت دیگری از امیرالمؤمنین در کتاب «کافی» جلد 2 صفحه 545 وارد شده که ما قبلاً هم آن را خواندیم و «علامه مجلسی» در کتاب «مرآت العقول» جلد 12 صفحه 335 می‌گوید: این روایت صحیح است.

روایت دیگری از امام صادق (علیه السلام) در کتاب «کافی» جلد 2 صفحه 319 حدیث 3 وارد شده و همان تعبیری است که اهل سنت هم دارند. روایت چنین است:

«اللَّهُمَّ إِنِّی أُقَدِّمُ إِلَیک مُحَمَّداً بَینَ یدَی حَاجَتِی وَ أَتَوَجَّهُ بِهِ إِلَیک»

خدایا پیشاپیش خودم رسول اکرم و آل او را قرار می‌دهم تا حاجت من براورده شود و متوجه ذات اقدس تو می‌شوم با این اطرافیان و کسانی که دراینجا هستند.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 3، ص 309، ح 3

این روایات نشانگر این است که امام صادق (علیه السلام) به صراحت توسل به رسول اکرم را در جامعه با عبارت‌های مختلف نهادینه می‌کند.

آخرین حدیث از امام صادق را ملاحظه کنید که چقدر زیبا و عالی است. حضرت می‌فرماید: وقتی وارد مدینه شدید غسل کنید و بعد وارد مسجد شوید. وقتی وارد مسجد شدید در برابر قبر نبی مکرم قرار بگیرید و دعا کنید و بگویید که خدایا تو خود فرمودی:

(وَ لَوْ أَنَّهُمْ إِذْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ جاؤُک فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّاباً رَحِیما )

و اگر این مخالفان هنگامی که به خود ستم می‌کردند (و فرمانهای خدا را زیر پا می‌گذاردند) به نزد تو می‌آمدند و از خدا طلب آمرزش می‌کردند و پیامبر هم برای آن‌ها استغفار می‌کرد خدا را توبه‌پذیر و مهربان می‌یافتند.

سوره نساء (4): آیه 64

سپس بگویید:

«وَ إِنِّی أَتَیتُ نَبِیک مُسْتَغْفِراً تَائِباً مِنْ ذُنُوبِی»

خدایا من آمده‌ام نزد پیغمبر استغفار و توبه کنم تا گناهانم را ببخشی.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 4، ص 551، ح 1

آقایان اهل سنت از جمله فقهای حنبلی، حنفی، مالکی و شافعی در کتب خود نقل کرده‌اند که هرکسی نزد قبر پیغمبر بیاید و این آیه شریفه را بخواند و پیغمبر را بین خودش و خدای عالم واسطه قرار بدهد خداوند حاجت او را به برکت توسل بر رسول اکرم می‌دهد.

مجری:

استاد از شما خیلی متشکرم. بنابراین روایاتی از امام باقر و امام صادق فرمودید. من فرمایش دو امام دیگر را نیز سؤال می‌کنم و فکر می‌کنم فرصت نباشد بیشتر از این مقدار توضیح بفرمایید.

بحث توسل از منظر وجود نازنین هفتمین امام ما امام کاظم (علیه السلام) و آقا جان ما امام رضا (علیه السلام) ولی نعمت ما اهل ایران را هم بفرمایید.

مشروعیت توسل در کلام امام کاظم و امام رضا (علیهم السلام)

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

امشب مسئله کاملاً روشن شد. ما روایاتی از امیرالمؤمنین، نبی گرامی اسلام، امام سجاد، امام باقر و امام صادق را گفتیم. حال روایاتی از امام کاظم و امام رضا را هم می‌گوییم.

در کتاب «تهذیب الاحکام» اثر «شیخ طوسی» جلد ششم صفحه 24 روایتی از امام صادق و امام هادی (علیهم السلام) وارد شده است که آن بزرگوار نزد قبر مطهر امیرالمؤمنین می‌آیند و می‌فرماید:

«السَّلَامُ عَلَیک یا وَلِی اللَّهِ أَنْتَ أَوَّلُ مَظْلُومٍ وَ أَوَّلُ مَنْ غُصِبَ حَقَّهُ»

سپس می‌فرماید:

«یا وَلِی اللَّهِ إِنَّ لِی ذُنُوباً کثِیرَةً فَاشْفَعْ لِی إِلَی رَبِّک عَزَّ وَ جَلَّ فَإِنَّ لَک عِنْدَ اللَّهِ مَقَاماً مَحْمُوداً»

تهذیب الأحکام، نویسنده: طوسی، محمد بن الحسن، محقق / مصحح: خرسان، حسن الموسوی، ج 6، ص 28، ح 2

این روایت در بعضی منابع از امام هادی و در بعضی منابع از امام کاظم ابوالحسن الاول وارد شده است که آن بزرگواران می‌فرماید: نزد قبر امیرالمؤمنین بیایید و به آن بزرگوار متوسل بشوید و حاجت خود را از حضرت بخواهید.

این روایت کاملاً نشانگر این است که توسل به ذات اقدس اهل بیت (علیهم السلام) کاملاً مشهود است و هیچ مشکلی ندارد. توسل به امیرالمؤمنین، رسول اکرم و دیگر ائمه (علیهم السلام) کاملاً مشهود است.

همچنین روایت دیگری از امام رضا (علیه السلام) در کتاب «عیون اخبار الرضا» جلد 2 صفحه 179 وارد شده که داستان مفصلی دارد.

وقتی شهر طوس دچار قحطی شد کسانی که در کنار مأمون بودند، گفتند: به جهت اینکه امام رضا به عنوان خلیفه یا ولیعهد خلیفه برگزیده شد خدای عالم باران را حبس کرده است.

این مشکل بر مأمون گران آمد و به امام رضا (علیه السلام) عرض کرد: باران بر ما نازل نمی‌شود و عده‌ای معتقدند که به جهت نحوست خلافت شما باران نمی‌آید. امام رضا (علیه السلام) فرمود: روز جمعه یا روز دوشنبه توسل انجام می‌دهم.

آن بزرگوار رسول اکرم را در خواب دید درحالی‌که امیرالمؤمنین در کنار ایشان بود. حضرت فرمود: منتظر روز دوشنبه باش و به بیابان برو و در آنجا طلب باران کن و نماز باران و استسقاء بخوان.

وقتی روز دوشنبه آمد امام رضا و خلایقی به بیابان رفتند. حضرت بالای منبر رفت و بعد از حمد و ثنای الهی عرضه داشت:

«اللَّهُمَّ یا رَبِّ أَنْتَ عَظَّمْتَ حَقَّنَا أَهْلَ الْبَیتِ»

تو حق ما اهل بیت را گرامی داشتی.

«فَتَوَسَّلُوا بِنَا کمَا أَمَرْتَ»

خدایا این مردم به ما متوسل شدند همان‌طور که فرمودی متوسل شوند.

عیون أخبار الرضا علیه السلام، نویسنده: ابن بابویه، محمد بن علی، محقق / مصحح: لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 168، ح 1

نکته همینجاست!! همان‌طور که امیرالمؤمنین ذیل آیه شریفه:

(وَ ابْتَغُوا إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ)

فرمودند:

«أَنَا وَسِیلَتُهُ وَ أَنَا وَ وُلْدِی ذُرِّیتُه»

من آن وسیله هستم.

رسول اکرم فرمودند: امام حسن و امامان بعد از او واسطهٔ میان مردم و خدا هستند و هرکس از آن‌ها اطاعت کند از خدا اطاعت کرده و هرکس آنها را معصیت کند خدا را معصیت کرده است. در این روایت هم امام رضا می‌فرماید:

«فَتَوَسَّلُوا بِنَا کمَا أَمَرْتَ»

خدایا این مردم در این بیابان به ما متوسل شده‌اند، همان‌طور که خودت دستور دادی.

بنابراین در این روایت هم مشروعیت توسل درست شد و هم اینکه این مشروعیت توسل از ناحیه خدای تبارک و تعالی است.

همچنین در کتاب «عیون اخبار الرضا» جلد دوم صفحه 63 امام رضا از نبی گرامی اسلام نقل می‌کند که ائمه عروة الوثقی هستند و واسطهٔ میان خلائق و خدای تبارک و تعالی هستند. ثابت شد بر اینکه مشروعیت توسل از زبان رسول اکرم، امیرالمؤمنین، امام صادق، امام باقر، امام کاظم و امام رضا (علیهم السلام) نقل شده است.

همچنین روایات متعددی از امام حسن، امام حسین، امام جواد و حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداه) داریم، اما به همین مقدار اکتفا می‌کنیم.

مجری:

استاد خیلی ممنون متشکر هستم. عزیزان خوب بیننده برنامه زنده «اخلاق علوی» را از «شبکه جهانی ولایت» همراهی می‌فرمایید. ما در ابتدای برنامه خیلی مختصر و مفید بحث توسل را مطرح کردیم.

استاد به صورت مختصر و مفید این مطالب را بیان کردند که البته با ساختن کلیپ هم می‌توان این مطالب را کوتاه‌تر کرد.

استاد قول دادند ان‌شاءالله در اولین فرصت عزیزان بیننده‌ای که روی خط ارتباطی بیایند و توضیح بدهند و بحث مشروعیت توسل را در پنج دقیقه بیان کنند هدایایی تقدیم کنند.

به پنج نفر اول این مسابقه 5 سکه تمام بهار آزادی، به پنج نفر دوم 5 نیم سکه تمام بهار آزادی و به پنج نفر سوم 5 ربع سکه تمام بهار آزادی تقدیم خواهد شد. به عبارت دیگر در مجموع پانزده نفر انتخاب خواهند شد.

کسانی که بتواند مشروعیت توسل را در پنج دقیقه از قرآن، سنت و سیره صحابه براساس روایات صحیح و معتبر بیان کنند.

در این چند دقیقه که از برنامه باقی مانده در خدمت شما خواهیم بود و قرار است تلفن‌های شما را داشته باشیم، البته همچنان راه‌های ارتباطی پیامک در اختیار شما دوستان بیننده هست. در فاصله کوتاهی میان برنامه‌ای داشته باشیم و برمی‌گردیم.

آرزو می‌کنم به حق این شب‌ها و روزهای مبارک ماه رمضان اگر تا الآن توفیق زیارت حرم نورانی و ملکوتی و باصفای آقا و مولایمان امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) نصیبتان نشده به همین زودی کربلایی، نجفی، سامرایی، کاظمینی، مشهدی و قمی شوید.

ان‌شاءالله خداوند یک مرتبه تمام این زیارت‌ها را نصیب و روزی‌تان کند که عتبات و عالیات شما کامل شود.

امیدوارم با نابودی آل سعود، آل یهود این شجره ملعونه خبیثه هم خداوند متعال توفیق زیارت نبی گرامی اسلام و حرم و گلستان ائمه بقیه علیهم السلام را نصیبتان کند. دوستان خوب بیننده ان‌شاءالله در یک سال خداوند متعال زیارت چهارده معصوم را نصیبتان کند.

تماس بینندگان برنامه:

ما از این لحظه می‌خواهیم در خدمتتان باشیم و صدای گرم شما را بشنویم. بنده راه‌های ارتباطی را مرتب گفته‌ام و دوستان هم زحمت کشیدند زیرنویس کردند.

سامانه پیام کوتاه ما «30001203» هست؛ همچنین شماره تلفن‌هایی در خدمت شما هست و می‌توانید تماس بگیرید و در خصوص موضوع برنامه ما پیام بدهید که بسیار ممنون می‌شویم. همچنین می‌توانید سوالاتی را مطرح می‌کنید و مطالب را بیان کنید.

تقاضامندم دوستان اولین تلفن را به من بگویند تا صدای گرم مخاطبین عزیز «شبکه جهانی ولایت» را داشته باشیم. اگر بزرگواری بفرمایید و سؤالاتتان حول محور موضوع گفتگوی ما که بحث "توسل از منظر پیامبر و امیرالمؤمنین" باشد خیلی بهتر است.

در ابتدای برنامه بازهم یادآوری می‌کنم جناب استاد خیلی مختصر و مفید برخی از آیات و روایاتی را که در مشروعیت توسل را از قرآن، در سنت پیامبر زمان حیات نبی گرامی و همچنین بعد از رحلت آن بزرگوار و نظر علمای اهل سنت در مورد توسل را بیان کردند.

همان‌طور که به شما گفتیم مسابقه‌ای طرح شده که شما عزیزان به ویژه غنچه‌های ولایت ما می‌توانید تماس بگیرید و بحث مشروعیت توسل را بیان کنید.

اسامی شما یادداشت می‌شود و به پنج نفر اول سکه تمام بهار آزادی، به پنج نفر دوم نیم سکه تمام بهار آزادی و به پنج نفر سوم ربع سکه تمام بهار آزادی اهدا خواهد شد. ان‌شاءالله در مجموع به پانزده نفر از دوستان خوب بیننده بتوانیم هدیه بدهیم.

آقای اثنی عشری از اهواز اولین بیننده ما هستند. اقای اثنی عشری خدمت شما سلام عرض می‌کنم:

بیننده (آقای اثنی عشری از اهواز – شیعه):

سلام علیکم و رحمة الله؛ جناب اقای اسماعیلی مجری محترم طاعات و عبادات شما قبول باشد. عرض سلام و ادب خدمت جناب آقای دکتر آیت الله بزرگوارمان و عزیز دل شیعه.

دو مطلب داشتم اگر اجازه بدهید مطرح کنم. مطلب اول این است که اخیراً جناب آقای خدمتی در جریانات پرسش و پاسخ در ماه مبارک رمضان مطرح کردند.

نمی‌دانم این آقایان چرا این‌طور جواب ما را می‌دهند. زمانی که ما روی خط آن‌ها می‌رویم، تلفن ما را در نوبت می‌گذارند و همین‌طور برای ما قرآن خوانده می‌شود تا اینکه حدود 8 تا 10 هزار تومان از شارژ ما می‌سوزد و در آخر هم تلفن ما را وصل نمی‌کنند.

ایشان یک مطلبی را گفتند که من مجبور شدم که در شبکهٔ شما از ایشان سؤال کنم که بشنوند. ایشان گفتند: "شیعه دو نوع است؛ یک نوع آن شیعه تندرو هست که ما آن‌ها را مسلمان نمی‌دانیم. نوع دیگر آن شیعه معتدل است که با ما برادرند!!"

او برای اینکه دوستی خود با شیعیان معتدل را نشان دهد دست خود را در دست دیگر گذشت. من می‌خواستم از این شخص بپرسم: آیا شیعه‌های معمولی مهر نمی‌گذارند؟ آیا شما اعتقاد دارید که وضوی این افراد شبیه وضوی ما است.

ایشان ادعا می‌کنند: امثال بنده که تماس می‌گیریم یا شیعه تندرو هستیم و یا اطلاعاتی هستیم؛ در حالی که من کاسب معمولی هستم و خدمات سنگ دارم. ایشان لطف کنند و توضیح بدهند که آیا شیعه معمولی را مسلمان می‌دانند، یا خیر؟!

مطلب دیگر اینکه این افراد ادعا می‌کنند مو برداشتن برای مرد حرام است، درحالی‌که کارشناس بزرگ آن‌ها که از امریکا زنگ میزند موهای ابروی خود را می‌تراشد. بنده می‌خواستم ببینم ایشان این کارشناس را مسلمان می‌دانند یا این کار او را حرام می‌دانند؟!

مطلب دیگری که می‌خواستم عرض کنم اینکه ما شیعیان این منطقه منتظر شاگرد ایشان جناب حجت الاسلام هستیم که ان‌شاءالله تشریف فرما شوند.

مجری:

آقای اثنی عشری از شما ممنونیم، ان‌شاءالله که موفق باشید. درود بر شما و همه اهوازی‌ها و مردم خوب و دوست داشتنی دیار خوزستان. آقای افضلی از تایباد از برادران اهل سنت ما هستند و امشب در خدمت ایشان هستیم. آقای افضلی خدمت شما سلام عرض می‌کنم:

بیننده (آقای افضلی از تایباد – اهل سنت):

سلام علیکم و رحمة الله. سلام گرم و صمیمانه دارم خدمت حاج آقای قزوینی عزیز.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله.

بیننده:

همچنین سلام عرض می‌کنم خدمت شما مجری محترم و همه بینندگان عزیزتان. خداوند امروز دل ما را شاد کرد پایتخت داعش و مسجد آن‌ها از بین رفت؛ خدا ریشهٔ این داعش را بکند. کشور ما خیلی دشمن دارد.

من آدمی هستم که شاید هزار بار به شبکه شما زنگ زدم و هزار بار با آقای قزوینی درباره عقیده‌های همدیگر سر و صدا و بحث کردیم، اما به این نتیجه رسیدم که اگر جمهوری اسلامی نباشد اسلامی وجود ندارد.

متاسفانه سران تمام کشورهای عربی با امریکا همدست هستند و با هم داد و ستد دارند. خداوند رهبر معظم را حفظ کند، خداوند نظام ما را حفظ کند و خداوند شبکه خوب شما را نیز حفظ کند. بنده فقط خدمت شما عرض ارادت داشتم.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

واقعاً نکته ظریفی است؛ من بارها به دوستان عرض می‌کنم که اصلاً و ابداً بحث مسلمان بودن و شیعه بودن و سنی بودن را در نظر نگیریم؛ اما به عنوان کسی که وجدان دارد و ناموسش را دوست دارد حرف بزنیم.

امروز اگر چنانچه کوچک‌ترین غفلتی کنیم وهابیت و داعش آنچنان کشور ما را نا امن می‌کنند که نه خود ما امنیت داشته باشیم و نه ناموس ما امنیت داشته باشد.

کسی که ناموسش را دوست داشته باشد، وجدان داشته باشد و غیرت داشته باشد طرف داعش نمی‌رود از داعش هم طرفداری نمی‌کند، زیرا اولین ضربه ای که این افراد در هرکجایی که وارد شدند می‌زنند این است که امنیت را از بین می‌برند.

خدا شاهد است وقتی یاد تماس تلفنی آن عزیزی می‌افتم که از عراق زنگ زد و گفت: "الان نزدیک به دو ماه است که دواعش همسرم و دخترم را بردند و من نمی‌دانم کجا هستند!!" و هق هق گریه می‌کرد دلم به درد می‌آید. شما یک لحظه مشکل او را تصور کنید.

فرقی نمی‌کند انسان شیعه باشد، سنی باشد، مسیحی باشد، ایزدی باشد. آیا در منطقه‌ای که داعش وارد شده ناموس انسان امنیت داشته است، یا خیر؟‌!

من معتقدم کارشناسانی که در شبکه‌های شیطانی ترویج وهابیت می‌کنند اگر کمی فکر کنند، وجدان و غیرت ناموسی داشته باشند این کارها را انجام نمی‌دهند.

بنده به کشورهای مختلف سفر کردم و اوضاع آنجا را مشاهده کردم. در سفر اخیرمان به بغداد مشاهده کردیم که مردم دلهره دارند.

مردم صبح که از خانه بیرون می‌آیند دلهره دارند که آیا به منزل برمی‌گردد یا برنمی‌گردد!؟ نمی‌دانند آیا خانه‌هایشان خراب شده یا نشده!؟ همسر و فرزندان آن‌ها در امان هستند یا نیستند!؟

ما در اینجا از فرماندهان سپاه پاسداران کمال تشکر را داریم و بر دستان این رزمندگان و غیور مردان و شجاعان این مرز و بوم بوسه می‌زنیم که با پرتاب موشک دودمان داعش را به باد داد و نزدیک به 200 نفر از سران داعش را به درک اسفل فرستاد.

هرچند موشک‌های سپاه موشک‌های میان برد بود که از فاصله 650 کیلومتری به مقر فرماندهی داعش پرتاب شد.

یکی از سران کشور قطر گفته بود ایران به طرف داعش در سوریه 650 تن موشک پرتاب می‌کند و کشورهای عربی هم به این فکر هستند که شیر پاستوریزه به قطر نرسد و مانع رسیدن لبنیات به قطر هستند.

همت دولتمردان عربی کجا و همت دولت ایران مردان ایران کجا!؟ من بارها گفتم این تهدید نیست. بنده در گذشته هم تعبیری داشتم که وهابیت آن را به صورت کلیپ درآوردند و عنوان آن را "تهدید معمم قزوینی نسبت به عربستان" گذاشتند.

این تهدید نیست، بلکه واقعیت است!! من به استان‌های مختلف می‌روم برای حوزه علمیه، دانشگاه، رزمندگان سپاه، نیروی انتظامی و ارتش سخنرانی می‌کنم. وظیفه ما آخوندها سخنرانی است و مقتضای روحانی بودن ما همین است.

یکی از سخنرانی‌های من در همان مقری بود که این موشک‌ها در آنجا ساخته می‌شود. دوستان توضیح می‌دادند موشک «ذوالفقار» که به سمت مقر فرماندهی داعش فرستادند در مقابل دیگر موشک‌ها ترقه‌ای بیش نبود.

بعضی‌ها هم نوشته بودند: "آقایان داعشی ما ترقه بازی شما را با ترقه جواب دادیم. معذرت می‌خواهیم ترقه‌های ما یک مقدار بزرگ‌تر از ترقه‌های شماست." همچنین موشک «سجیل» در هر دقیقه نزدیک 400 کیلومتر راه طی می‌کند.

«محمد بن سلمان» به قول ما اذری‌ها بعد از اینکه ولیعهد شده کله‌اش بوی قرمه سبزی می‌دهد که ان‌شاءالله برایش مبارک نباشد. ان‌شاءالله امیدواریم این مقدمه فروپاشی آل یهود و آل سعود باشد.

اولین لحظه‌ای که «محمد بن سلمان» غاصبانه «بن نایف» را کنار زد و جای او نشست، گفت: "من تلاش می‌کنم جنگ را به داخل ایران بکشانم!!" ما در جواب می‌گوییم:

شتر در خواب بیند پنبه دانه

گهی لپ لپ خورد گه دانه دانه!!

نه ما سیاسی هستیم و نه شبکه ما، شبکه سیاسی هست. ولی دولت عربستان بداند که اگر خدای نکرده بخواهند چپ به ایران نگاه کنند در عرض کمتر از دو دقیقه تنها شهری که در امان است مکه و مدینه است.

ما بارها گفتیم غیر از مکه و مدینه که برای ما از هر مقدسی مقدس‌تر است، هیچ یک از شهرهای عربستان در امان نخواهد بود. ما کاخ سلطنتی آل سعود را بر سرشان خراب خواهیم کرد.

بعد از اقدام سپاه پاسداران هرکسی اظهاراتی داشته‌اند، اما دولت عربستان سعودی هنوز در شوک فرو رفته‌اند. اولین سؤال که «محمد» از پدرش پرسید این است که از تهران تا ریاض چند کیلومتر فاصله است؟ فرماندهان سپاه پاسداران 650 کیلومتر را زدند!!

بنابراین باید به این مسائل بیشتر دقت شود. مردم ما علی الخصوص عزیزان اهل سنت باید حواسشان باشد و بزرگواری کنند قدر نعمت امنیت را بدانند.

برادران و عزیزانم! من عرض کردم آن‌هایی که هوای وهابی‌گری و سلفی‌گری دارند اسلام و خدا و پیغمبر و قرآن را کنار بگذارند و به عنوان یک انسان غیرت‌مند و علاقه‌مند به ناموس فکر کنید: "شما که برای داعش و سلفی گری تبلیغ می‌کنید خودتان و خانواده‌تان اولین طعمه این بی‌بند و باری و ناامنی هستند."

مجری:

بسیار عالی؛ واقعاً این افراد به هیچ چیزی رحم نمی‌کنند. داعش همان مسجدی که سه سال پیش اعلام خلافت خود را از آنجا آغاز کردند را خراب کردند. جالب اینجاست متاسفانه ادعای مسلمانی هم می‌کنند.

اقدامی که دل انسان را به درد می‌آورد، این است که تعداد زیادی از مردم در همان مسجد به اسارت گرفته شده‌اند و مسجد را روی سر همان مردم خراب کردند. امشب ما این خبر را در اخبار شنیدیم و واقعاً جای بسی درد است.

می‌دانید که غالب مردم موصل اهل سنت بودند. شیعه و سنی برای این افراد مهم نیست؛ هرکسی که با آن‌ها بیعت نکند و از آن‌ها طرفداری نکند متهم به مرگ است.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

همین منفجر کردن مسجد به معنای پایان خلافت این افراد است.

مجری:

ان‌شاءالله همین اتفاق مبارک بیفتد. البته مسئولان امنیتی روسیه احتمال خیلی قوی دادند که ابوبکر بغدادی معلون به درک واصل شده باشد.

ان‌شاءالله این خبر به یقین برسد و کم کم شر این اشرار از سر مردم مظلوم عالم و مسلمان کم شود و به قول رهبر معظم انقلاب اسلامی کلک این افراد کنده شود.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

البته باید دقت بکنیم اگر وجود فیزیکی این‌ها ریشه‌کن شود، فکر این افراد هنوز ریشه‌کن نشده است. این افراد تبلیغات فرهنگی خود را تازه شروع می‌کنند.

مردم ما باید بیدار باشند، حواسشان جمع باشد و فریب این افراد را چه در فضای مجازی و چه در این شبکه‌های شیطانی نخورند.

همان‌طور که برادر ما آقای افضلی که بارها با ما بر سر عقایدش بحث کرده و از عقاید خود دفاع کرده و انسانی نیست که بخواهد تظاهر کند، امشب به نتیجه رسیده که امنیت نظام جمهوری اسلامی بالاترین نعمتی است که خدای عالم به مسلمانان ایران عنایت کرده است.

مجری:

از آقای افضلی ممنونیم، اما به سنندج برویم عزیز بیننده دیگری پشت خط هستند. آقای نوری سلام به شما، شب شما بخیر، طاعات شما قبول باشد ان‌شاءالله:

بیننده (آقای نوری از سنندج – شیعه):

عرض سلام و ادب و وقت بخیر دارم خدمت جناب آقای اسماعیلی و همین‌طور عرض سلام دارم خدمت استاد قزوینی عزیز.

مجری:

سلامت باشید، ممنون.

بیننده:

جناب آقای اسماعیلی عزیز عرض کوتاه داشتم، زیرا خیلی نمی‌خواستم وقت برنامه شما را بگیرم. آقای اسماعیلی اگر خاطرتان باشد شما قبلاً بیننده‌ای داشتید به نام آقای نوری از سنندج که اهل سنت بودند. ایشان بعد از مدتی مستبصر و شیعه شدند، پدر بنده بودند.

پدرم عید امسال همراه با خانواده‌ام به مسافرت رفتند، اما در سانحه تصادف همراه برادرم فوت شدند.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

ان‌شاءالله خداوند روحشان را شاد کند، تسلیت عرض می‌کنیم.

بیننده:

بنده فقط خواستم بگویم واقعاً از شما کمال تشکر را دارم که راه حقیقی را به ما و خانواده ما نشان دادید که توانستیم کسی به نام امام زمان و امام رضا (علیهم السلام) داشته باشیم.

برادر 14 سالهٔ من یک بار هم نتوانست به مشهد برود. او آرزو داشت که وارد صحن و سرای امام رضا بشود، اما نشد. از شما التماس دعا داشتم تا در حق ما و خانواده ما دعا بفرمایید. امیدوارم که همیشه موفق و مؤید در پناه امام زمان باشید.

مجری:

سلامت باشید، ان‌شاءالله خداوند پدر بزرگوار و برادر عزیز شما را رحمت کند. ایشان بعد از مستبصر شدن فوت کردند؟!

بیننده:

بله.

مجری:

ایشان به هر حال الان شیرینی و حلاوت و لذتی که در ولایت مولا امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و اهل بیت عصمت و طهارت است را متوجه می‌شوند.

گاهی اوقات ما در این دنیا چیزی متوجه نمی‌شویم و روی برخی از اعتقادات غلط خود تعصب داریم، اما آنجا معلوم می‌شود محبت و ولایت امیرالمؤمنین چقدر کارساز است. آقای نوری خیلی متشکرم.

بیننده:

زنده باشید.

مجری:

خدانگهدارتان باشد، التماس دعای خیر. فکر می‌کنم یک تلفن دیگر بیشتر فرصت نداریم. احمد آقا از اهواز نیز پشت خط هستند، احمد آقا سلام علیکم:

بیننده (احمد آقا از اهواز – شیعه):

سلام علیکم و رحة الله و برکاته.

مجری:

در خدمت هستیم برادر.

بیننده:

آقای اسماعیلی صدای شما خیلی ضعیف است.

مجری:

ما صدای شما را به خوبی داریم.

بیننده:

بسم الله الرحمن الرحیم. سلام و عرض ادب خدمت حاج آقای قزوینی سرور عزیزمان و همچنین بینندگان محترم. خیلی کوتاه بگویم که به گلایه زنگ زدم و گلایه ما از شخص حضرت آیت الله قزوینی است.

سرور عزیز ما حاج آقای «ابوالقاسمی» مطلبی را گفتند. شبانه روز ما شاهد این هستیم که به نوامیس ائمه اطهار اهانت می‌شود. حاج آقای «ابوالقاسمی» همانند هر مسلمان و هر شیعه‌ای که نسبت به ائمه اطهار غیرت دارد دفاع کردند به کسی هم اهانت نکردند.

ایشان بعد از دفاعیات خود رسماً عذرخواهی کردند، اسم کسی را نبردند و به کسی هم توهین نکردند؛ ایشان به بزرگواری خودشان و بزرگواری آیت الله قزوینی عذرخواهی کردند، اما الان ما دو ماه سه ماه می‌شود که ما می‌بینیم خبری از حاج آقای «ابوالقاسمی» نیست.

حالا نمی‌دانیم چه اتفاقی افتاده است. واقعیت من به گلایه خدمت حاج آقای قزوینی عزیز زنگ زدم. حاج آقای بزرگوار حاج آقای «ابوالقاسمی» اسم کسی را نبردند و ما هم اسمی از کسی نمی‌بریم، زیرا مطلع هستیم که «شبکه جهانی ولایت» شبکه توهین نیست.

نمی‌دانم پیگیر هستید یا نه، اما همان شخصی که حضرتعالی او را به منزل خود دعوت کردید و با شام و ناهار از او پذیرایی کردید و او را به این برنامه دعوت کردید همان شخص شبانه روز عقاید شیعه را زیر سؤال می‌برد و ناسزا می‌گوید؛ البته مدارک آن هم موجود است.

همین شخص به مراجع، به علما و همچنین به شخص شما توهین کرده، اما شما ایشان را به منزل خود بردید و شام و ناهار به او دادید. شما محترمانه او را به برنامه آوردید، به او احترام گذاشتید و ایشان شرکت کردند.

چطور است حاج آقای «ابوالقاسمی» اسمی از کسی نبردند و تنها یک حرف و نکته بیان کردند، اما خبری از ایشان نیست و با ایشان برخورد شده است، اما این شخص آزادانه در فضای مجازی هر اهانتی دلش بخواهد انجام می‌دهد و هیچ برخوردی نمی‌شود.

این شخص ادعا می‌کند که فلانی بلد نیست قرآن بخواند، به مراجع توهین می‌کند و می‌گوید پاهای شیعیان بو می‌دهد و شما بلد نیستید نماز بخوانید و نمازتان باطل است. من از ایشان مدرک دارم و اگر بخواهید تمام آن‌ها را برای شما می‌فرستم.

این شخص آزادانه هر اهانتی بخواهد می‌کند و سپس نام او را «مولانا» و «حضرت شیخ» گذاشتند. چطور با اهانت این افراد برخورد نمی‌شود و چطور این افراد آزادانه کار خود را انجام می‌دهند. واقعیت من از شما گله‌مندم!!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

از کوزه همان تراود که در اوست!!

اگر این افراد فحش بدهند و ما هم فحش بدهیم مثل آن‌ها خواهیم شد. به تعبیر امیرالمؤمنین کسی اگر در برابر بداخلاقی دیگری بد اخلاقی کرد با هم برابر می‌شوند. ما به فرمایش قرآن کریم در مورد این افراد که می‌فرماید:

(وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاما)

و هنگامی که جاهلان آن‌ها را مخاطب سازند به آن‌ها سلام می‌گویند (و با بی اعتنایی و بزرگواری می‌گذرند).

سوره فرقان (25): آیه 63

و:

(وَ إِذا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا کراما)

و هنگامی که با لغو و بیهودگی برخورد کنند بزرگوارانه از آن می‌گذرند.

سوره فرقان (25): آیه 72

این افراد فحش بدهند ماهیت خود را نشان می‌دهند. ما بارها گفتیم اگر هزار بار فحش بدهند از ما فحش نخواهند شنید.

جناب حاج آقای «ابوالقاسمی» عزیز ما یکی از ارکان شبکه و از عزیزان ما هستند. سال گذشته هم ایشان نزدیک دو ماه مسافرت خارجی برای تبیلغ داشتند، اما کسی نگفت چرا ایشان نیستند!!

ایشان برای تبلیغ به مسافرت خارج از کشور رفته‌اند و ان‌شاءالله بعد از ماه مبارک رمضان وقتی برگشتند، برنامه‌های خود را کما فی السابق ادامه خواهند داد. ایشان در داخل کشور نیستند که اگر داخل کشور بودند ما قطعاً از وجودشان استفاده می‌کردیم.

ایشان معمولاً هر سال یک یا دو ماه برخلاف نظر ما از دست ما می‌روند. ما بارها به ایشان گفتیم که راضی به رفتنشان نیستیم، اما زمانی که ایشان تشخیص می‌دهند رفتنشان ضرورت دارد به نحوی در آخرین لحظه رضایت ما را جلب می‌کنند.

مجری:

ان‌شاءالله بعد از ماه مبارک رمضان از وجود حاج آقای «ابوالقاسمی» استفاده خواهیم کرد.

حضرت آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

شبکه‌های شیطانی این آرزوی خود را به گور می‌ببرند که بخواهند بچه‌های ما را از ما دور کنند.

مجری:

از احمد آقای عزیزمان از اهواز خیلی ممنون و سپاسگذاریم. این هم خبر خوشی که شما شنیدید؛ حاج آقای ابوالقاسمی به سفر خارجی تبلیغی رفته‌اند و ان‌شاءالله بعد از ماه مبارک از وجود ایشان استفاده خواهیم کرد. استاد دعا بفرمایید.

حضرت آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

خدایا تو را قسم می‌دهیم به محمد و آل محمد فرج مولای ما امام زمان (ارواحنا له الفداه) را نزدیک بگردان. خدایا ما را از یاران خاص و از سربازان فداکار و از شهدای رکابش قرار بده.

خدایا رفع گرفتاری از همه گرفتاران بنما. خدایا به حق محمد و آل محمد بر رزمندگان ما در هرکجا در برابر کفر جهانی و نفاق بین المللی مبارزه و جهاد می‌کنند به ویژه مدافعین حرم نصرت نهایی بر نفاق به آن‌ها عنایت بفرما.

خدایا به حق محمد و آل محمد منافقین و تکفیری‌های عصر ما و کسانی که از ایشان پشتیبانی می‌کنند و کسانی که این افراد را تحریک می‌کنند همه این‌ها را نابود و مضمحل بگردان.

خدایا خیر دنیا و آخرت به ما ارزانی بدار و شر دنیا و آخرت را از ما دور بدار. خدایا به حق محمد و آل محمد حوائج ما، حوائج دست اندرکاران «شبکه جهانی ولایت»، حوائج بینندگان عزیز خصوصاً عزیزان ولایت یاور را برآورده بفرما. خدایا دعاهای ما را به اجابت برسان.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

مجری:

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

امشب آخرین شب جمعه این ماه است و فردا هم آخرین جمعه این ماه مبارک است. امشب شب رحمت، شب مغفرت، شب توبه و شب استغفار است؛ به ویژه که ماه مبارک رمضان است. امشب شبی است که اموات و گذشتگان هم چشم انتظار هستند.

بیاید همه به یاد این عزیزان باشیم؛ به ویژه پدرو مادرهایی که الان کنار ما نیستند و حق بزرگی به گردن ما دارند. علمای بزرگوار، شهدای عزیزی که برای دفاع از تمامیت ارضی کشور و امنیت ما به شهادت رسیدند. با ذکر صلوات بر محمد و آل محمد به یاد همه آن‌ها باشیم.

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

دعا برای ظهور و فرج آقاجان و مولایمان حضرت ولی عصر (ارواحنا و ارواح العالمین له الفداه) را از یاد نبریم.

اللهم عجل لولیک الفرج

یا علی مدد، خدانگهدار



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها